«Μιλάμε για το δικαίωμα του Έλληνα φιλόλογου να μπορεί να ασκεί τα επαγγελματικά του δικαιώματα στη Γαλλία, τη Γερμανία, κάτι το οποίο καλούμαστε να εφαρμόσουμε διότι είναι θεμελιώδης αρχή του ευρωπαϊκού δικαίου», σημείωσε η υπουργός Παιδείας για το άρθρο 50

Ερώτηση με θέμα «ποιο είναι το σχέδιο και η εθνική στρατηγική της Κυβέρνησης σας για τη βελτίωση της Παιδείας στη χώρα μας;», κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και τομεάρχης Παιδείας του κόμματος, Χαρά Κεφαλίδου. Στην απάντησή της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε και στο άρθρο 50 για τα πτυχία των κολεγίων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Το άρθρο αυτό αφορούσε στη δυνατότητα που έχει, για παράδειγμα, σήμερα ένας Έλληνας φιλόλογος να ασκήσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία. Τι λέει το ενωσιακό δίκαιο; Λέει ότι ακριβώς το ίδιο πρέπει να ισχύει και για κάποιον απόφοιτο ενός πανεπιστημίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε άλλο κράτος- μέλος, ο οποίος θέλει να ασκήσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα στην Ελλάδα.

Είναι ρύθμιση που η δική σας Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, ενσωμάτωσε με Οδηγία και πολύ καλά έκανε επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου το 2010. Είναι ρύθμιση που εσείς, κυρία Κεφαλίδου, και το κόμμα σας ψήφισε πριν από μόλις έναν χρόνο, διότι είπε ότι αυτοί οι απόφοιτοι, μετά από έλεγχο βεβαίως, πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν σε προκηρύξεις. Είναι ρύθμιση που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις, και το ΠΑΣΟΚ τότε και η Νέα Δημοκρατία και βεβαίως, κατά κόρον ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ρύθμιση που προβλέπει όχι εξίσωση, όχι εξομοίωση, όχι αυτοματοποίηση, αλλά ενδελεχή έλεγχο προγραμμάτων σπουδών των ξένων αυτών πανεπιστημίων, σε τι βαθμό υπάρχει πιστοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής και αν θέλετε, πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών των πανεπιστημίων αυτών.

Και κατόπιν, τι κάνει το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου; Ελέγχει διεξοδικά όλες αυτές τις αιτήσεις, απορρίπτει αρκετές και σε άλλες επιβάλλει αντισταθμιστικά. Τι θα πει αντισταθμιστικά; Επιπλέον μαθήματα, πρακτική άσκηση.

Άρα, για τι ακριβώς μιλάμε; Μιλάμε για το δικαίωμα του Έλληνα φιλόλογου να μπορεί να ασκεί τα επαγγελματικά του δικαιώματα στη Γαλλία, τη Γερμανία, κάτι το οποίο εσείς εισαγάγατε στην ελληνική έννομη τάξη -και καλά κάνατε- επί Άννας Διαμαντοπούλου, κάτι το οποίο καλούμαστε να εφαρμόσουμε διότι είναι θεμελιώδης αρχή του ευρωπαϊκού δικαίου».

Διαβάστε επίσης:

Επιστρέφει ο σχολικός σύμβουλος - Νέο πλαίσιο στην επαγγελματική εκπαίδευση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber