Φτάνει πια - Όχι δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην Αρχιτεκτονική Πάτρας
Αντιδράσεις για της δηλώσεις του ακαδημαϊκού Γ. Πανέτσου περί «συμβολικού τέλους φοίτησης»

Σοκ προκαλούν οι δηλώσεις του Προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Γ. Πανέτσου, ο οποίος έκανε λόγο για εισαγωγή «συμβολικού» τέλους φοίτησης στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος! Αυτή του την πρόταση την έχει προωθήσει στο υπουργείο παιδείας ενώ σκοπεύει να την παρουσιάσει και στην ερχόμενη σύγκλητο του πανεπιστημίου. Είναι προφανές ότι ο κ. Πανέτσος  προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από «ωραία λόγια» για να μην μιλήσει ευθέως για δίδακτρα τα οποία είναι η προφανής πρόθεση του.

Η αφορμή είναι η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, η οποία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την αρχιτεκτονική Πάτρας, το οποίο όμως δεν πρέπει να λυθεί βάζοντας κι άλλα οικονομικά βάρη στις πλάτες των φοιτητών και καταργώντας την -όποια- δωρεάν παιδεία έχει απομείνει.  Η απάντηση των φοιτητών, των γονέων τους κι όλων μας πρέπει να είναι μία: όχι δίδακτρα στην αρχιτεκτονική και σε καμία άλλη σχολή! Αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο ύψος των αναγκών τους!

Κάτω τα χέρια από την αρχιτεκτονική Πάτρας. Κάτω τα χέρια από όλα τα προπτυχιακά προγράμματα. Με δίδακτρα στα προπτυχιακά δεν θα έρθει η ανάπτυξη, άλλα το λουκέτο πολλών σχολών, γιατί στους χαλεπούς καιρούς, που ζούμε, τα δίδακτρα-ακόμα και τα συμβολικά-είναι απαγορευτικά για τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Γλυκάθηκαν κάποιοι με τα φράγκα από τα μεταπτυχιακά-που όλο κι ανεβαίνουν τα ποσά τους- στα οποία έχουν στήσει κανονικό εμπόριο-γι΄αυτό κι αυτά ακόμη έχουν απαξιωθεί- και είπαν να κάνουν το ίδιο με τα προπτυχιακά; Αμ δεν θα τους βγει το χαρτί, θα φροντίσουμε εμείς γι΄αυτό. Θα κάνουμε τεράστιο σαματά. Τεράστιο.

Τώρα θα καταλάβουν και οι πολλοί γιατί καταργήθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο....όχι για παραβατικούς εξωπανεπιστημιακούς, αλλά για τους ίδιους τους φοιτητές....δεν έχουμε δει πολλά ακόμη....είμαστε στην αρχή...έχουμε μέλλον..... ελπίζω κι εύχομαι να έχουμε και καλές αντιστάσεις.

 

Έφη Ψωίνου

Εκπαιδευτικός  ΠΕ78 - ΠΕ01

 

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Επιστολή μαθητή: Σχολεία ανοικτά είπαμε;

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Πιστοποίηση Αγγλικών έως και C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σχολική Ψυχολογία, Διαπολιτισμική με ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΤΩΣΗ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΈΚΠΤΩΣΗ  σε σεμινάρια μοριοδοτούμενα του Παν.Αιγαίου έως 25 Ιανουαρίου - 385 ευρώ 

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί: Παράλλογες αποφάσεις για την καλλιτεχνική εκπαίδευση
Εκπαιδευτικοί: Παράλλογες αποφάσεις για την καλλιτεχνική εκπαίδευση
Οι καλλιτεχνικές σχολές (χορού, θεάτρου, κινηματογράφου) μένουν κλειστές, ενώ τα αντίστοιχα μαθήματα στο σχολείο θα διδάσκονται κανονικά
Εκπαιδευτικοί: Παράλλογες αποφάσεις για την καλλιτεχνική εκπαίδευση