Thumbnail
Μειώνεται αργά αλλά σταθερά το ποσοστό των μαθητών ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εγγράφονται στην ΕΕΚ - Χαμηλή, αλλά με μικρή αύξηση, η απασχόληση των αποφόιτων

Για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα κάνει λόγο η νέα έκθεση της Κομισιόν για την εκπαίδευση και κατάρτιση στη χώρα μας. Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι η ελκυστικότητα του τομέα παραμένει περιορισμένη.

Πιο αναλυτικά, το ποσοστό των μαθητών ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εγγράφονται στην ΕΕΚ ήταν 28,8 % το 2017 (μέσος όρος της ΕΕ: 47,8 %) και μειώνεται αργά αλλά σταθερά από το 2013, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι γενικά σταθερός σε ποσοστό περίπου 48 %.

Το ποσοστό απασχόλησης για τους αποφοίτους ΕΕΚ, παρότι παραμένει χαμηλό, αυξήθηκε από το χαμηλότερο
ποσοστό όλων των εποχών του 37,5 % το 2015 σε 50,5 % το 2018 (μέσος όρος της ΕΕ: 79,5 %).

Το πρόγραμμα «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» επεκτάθηκε και στα 401 επαγγελματικά λύκεια. Το προαιρετικό τέταρτο έτος μαθητείας το οποίο περιλαμβάνει μια ισχυρή συνιστώσα εργασιακής μαθητείας για τους αποφοίτους ΕΕΚ ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επεκτάθηκε.

Η ζήτηση για μαθητευόμενους αυξάνεται αλλά, συνολικά, οι προσφορές θέσεων μαθητείας από τις επιχειρήσεις παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, στο 48 % του συνόλου των προσφορών.

Η κατάρτιση των εκπαιδευτικών της ΕΕΚ και των εκπαιδευτών συνιστά καίρια πρόκληση.

Στο «πλαίσιο ποιότητας μαθητείας» του 2017 προβλέπεται η δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων εκπαιδευτών εντός της επιχείρησης και απαιτείται από αυτούς η παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης που έχουν σχεδιαστεί από την εθνική υπηρεσία απασχόλησης, επιμελητήρια και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στη δεύτερη φάση της κατάρτισης εκπαιδευτικών σχετικά με τις μαθητείες, τον Μάιο του 2019, συμμετείχαν 1 500 εκπαιδευτικοί.

Από το Σεπτέμβριο του 2019, η πιστοποίηση των διδακτικών ικανοτήτων των εκπαιδευτικών της ΕΕΚ και των εκπαιδευτών ενηλίκων αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή τους σε χρηματοδοτούμενα από το κράτος προγράμματα μη τυπικής κατάρτισης στην αρχική ΕΕΚ και στη συνεχιζόμενη ΕΕΚ (νόμος 4485/2017). Μια σύμπραξη για την ΕΕΚ υπό την καθοδήγηση της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων, η οποία έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2019, αποσκοπεί στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της κατάρτισης εκπαιδευτών εντός της επιχείρησης.

Διαβάστε ακόμα

Κομισιόν: «Οι εκπαιδευτικοί έχουν περιορισμένο χρόνο διδασκαλίας και μικρές τάξεις»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κλειστά σχολεία παντού (Ανανεώνεται η λίστα συνεχώς)

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συντάξεις
Συντάξεις 2026: Δείτε τώρα τη νέα αύξηση στην Εθνική Σύνταξη - ΦΕΚ
Συντάξεις Ιανουαρίου 2026: Αυξήσεις 2,4% στην Εθνική Σύνταξη – Τα νέα ποσά για 15 και 20 έτη ασφάλισης και τι ισχύει για τις επικουρικές
Συντάξεις 2026: Δείτε τώρα τη νέα αύξηση στην Εθνική Σύνταξη - ΦΕΚ
Σχεδιο
Πανελλήνιες 2026: Χωρίς «Γραμμικό Σχέδιο» το 9ο ΓΕΛ Περιστερίου
Το «Γραμμικό Σχέδιο» είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα αλλά δεν διδάσκεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα και το 9ο ΓΕΛ Περιστερίου αδυνατεί να φτιάξει...
Πανελλήνιες 2026: Χωρίς «Γραμμικό Σχέδιο» το 9ο ΓΕΛ Περιστερίου
κλειστά σχολεία
Κλειστά σχολεία: Σε ποιες περιοχές της χώρας δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Τετάρτη
Σε κλοιό κακοκαιρίας η Ελλάδα: Κλειστά σχολεία σήμερα (21/1) 1υπό τον φόβο πλημμυρών - Δείτε τη λίστα με τις περιοχές
Κλειστά σχολεία: Σε ποιες περιοχές της χώρας δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Τετάρτη