Thumbnail
Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στην αύξηση των αντισημιτικών εκδηλώσεων κατά της εβραϊκής κοινότητας

Ομιλία πραγματοποίησε η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, στο Επιστημονικό Συμπόσιο «Αντίσταση, Ολοκαυτώματα & Λογοτεχνία»

«Ο αγώνας για Μνήμη και Δικαιοσύνη είναι ένα διαρκές επίδικο, νευραλγικής σημασίας για την αποτροπή λαθών και καταστροφών του κοινού μας παρελθόντος. Αποτελεί μια διαρκή και πάγια διεκδίκηση των λαών και των πολιτισμών και χρέος των γηραιότερων απέναντι στις νεότερες γενεές και σε εκείνες που θα ακολουθήσουν», τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, από το βήμα του Επιστημονικού Συμποσίου με τίτλο «Αντίσταση, Ολοκαυτώματα & Λογοτεχνία - Ο αγώνας για Μνήμη & Δικαιοσύνη - Ιστορικοπολιτικές διαστάσεις και Εκπαίδευση», που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.

Το Επιστημονικό Συμπόσιο διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ένωση Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου.

Η Υφυπουργός σημείωσε ότι «μια διεπιστημονική προσέγγιση της διδασκαλίας της Ιστορίας, μέσα και από το πρίσμα της Λογοτεχνίας, το βίωμα, τη μαρτυρία, την αποτύπωση της προφορικής παράδοσης και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αποκτά ένα ιδιαίτερο βάρος και αξία».

Όπως επεσήμανε, «σχεδόν 80 χρόνια από την έναρξη του Μεγάλου Πολέμου, οι νοσταλγοί του ζοφερού παρελθόντος και οι αρνητές της ιστορίας επιχειρούν να επαναφέρουν την ακροδεξιά ρητορική, το ρατσισμό και το φασισμό στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κομβικής σημασίας «η ανάδειξη της ιστορικότητας κειμένων της αντίστασης, της θυσίας και των εγκλημάτων πολέμου, την καταγραφή των ηρωικών ιστοριών των απλών ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για τη συντριβή του φασισμού και του ναζισμού. 

H πολιτεία», υπογράμμισε η κ. Τζούφη, «οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών της ιστορίας στα σχολεία μας, αλλά και να συμμετάσχει συγκροτημένα σε πανευρωπαϊκές προσπάθειες για την αντιμετώπιση στην εκπαίδευση των φαινομένων του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που αποτελούν τη βάση της ναζιστικής θεωρίας».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης η Υφυπουργός στην αύξηση των αντισημιτικών εκδηλώσεων κατά της εβραϊκής κοινότητας, αναφέροντας ότι το φαινόμενο αυτό απασχόλησε και το πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε.. «Από πλευράς μας», είπε, «επιμείναμε στη θέση μας ότι είναι αναγκαίο να εξετάσουμε πώς να προστατεύσουμε τους νέους από την παγίδα της αντισημιτικής προπαγάνδας. Υποστηρίξαμε πως θα πρέπει να γίνει συζήτηση σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα, για να βρούμε εκείνους τους τρόπους, με νέα εργαλεία, με βιωματικές εκπαιδευτικές τεχνικές, με επισκέψεις στους χώρους θυσίας αλλά και χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να μπορέσουμε να φέρουμε τη νέα γενιά απέναντι στην ερεβώδη ιδεολογία του ναζισμού, η οποία ανακάμπτει στην Ευρώπη και έχουμε δει τέτοια παραδείγματα και στην πατρίδα μας». 

Επιπλέον, η κ. Τζούφη τόνισε ότι «η διατήρηση της ιστορικής μνήμης περνάει και μέσα τη διεκδίκηση ‘του απαράγραπτου των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων’. Είναι μια διαδικασία», είπε, που «ως Πολιτεία προχωρούμε συντεταγμένα και μπορώ να σας πω ότι μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή το πόρισμα της Επιτροπής». Πρόσθεσε δε ότι «στο Πόρισμα αυτό, έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις όλων των κομμάτων, εκτός της Χρυσής Αυγής και αποτελεί έναν λεπτομερή οδικό χάρτη τόσο σε νομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την διεθνοποίηση του ζητήματος». 
Καταλήγοντας, η Υφυπουργός δήλωσε ότι αποτελεί «χρέος μας, τόσο του κάθε δημοκρατικού πολίτη, όσο και της Πολιτείας, να κρατήσουμε την ιστορική μνήμη ζωντανή και με συγκεκριμένες προσπάθειες, να την προστατεύσουμε και να την ενισχύσουμε». 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φωτιά στην Πάτρα
Αντιδήμαρχος Πάτρας: «Θα καεί η πόλη» - Η φωτιά πλησιάζει το Πανεπιστήμιο Πατρών και το νοσοκομείο
Η Πάτρα σε πύρινο κλοιό – Κραυγή αγωνίας από τον Αντιδήμαρχο: «Η κατάσταση είναι τραγική»
Αντιδήμαρχος Πάτρας: «Θα καεί η πόλη» - Η φωτιά πλησιάζει το Πανεπιστήμιο Πατρών και το νοσοκομείο
ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Σοφία Ζαχαράκη - Αλλαγές στις Τάξεις Υποδοχής: 15 ώρες εκμάθησης ελληνικής γλώσσας με δυνατότητα παράλληλης διδασκαλίας από δεύτερο εκπαιδευτικό
Δυνατότητα παράλληλης διδασκαλίας από δεύτερο εκπαιδευτικό στις Τάξεις Υποδοχής εισάγει η Σ. Ζαχαράκη από το νέο σχολικό έτος
Σοφία Ζαχαράκη - Αλλαγές στις Τάξεις Υποδοχής: 15 ώρες εκμάθησης ελληνικής γλώσσας με δυνατότητα παράλληλης διδασκαλίας από δεύτερο εκπαιδευτικό
ekpaideftikos_eidiki_agogi
Ειδική Αγωγή - ΑΣΕΠ: Σοβαρές καταγγελίες για μη προσμέτρηση προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών – Άμεση παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ
Σοβαρές καταγγελίες εκπαιδευτικών για μη προσμέτρηση προϋπηρεσίας σε θέση δασκάλων στην προκήρυξη 3ΕΑ/2025 του ΑΣΕΠ για την Ειδική Αγωγή, με άμεση...
Ειδική Αγωγή - ΑΣΕΠ: Σοβαρές καταγγελίες για μη προσμέτρηση προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών – Άμεση παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ
παπαδομαρκάκης
Δύο Φιλόλογοι ενισχύουν το γραφείο του νέου Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παπαδομαρκάκη
Δύο έμπειροι Φιλόλογοι αποσπάστηκαν στο γραφείο του νέου Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παπαδομαρκάκη, ενισχύοντας την διοικητική και...
Δύο Φιλόλογοι ενισχύουν το γραφείο του νέου Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παπαδομαρκάκη