μητσοτάκης
Κάθετος ο πρωθυπουργός ενόψει της συνάντησης στο Μαξίμου, ξεκαθαρίζει τα όρια προϋπολογισμού και Ευρώπης – Στο πρώτο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου η συνάντηση με Ερντογάν

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους αγρότες έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετη οικονομική στήριξη πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, τόνισε ότι τα όρια των κυβερνητικών παρεμβάσεων καθορίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την κοινωνική δικαιοσύνη και το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

«Θα τους ακούσω με προσοχή, αλλά γνωρίζουν ότι το πλαίσιο παρεμβάσεων έχει πρακτικά εξαντληθεί. Δεν έχω καμία πρόθεση να δώσω περισσότερα χρήματα από αυτά που αντέχει ο προϋπολογισμός, από αυτά που επιβάλλει η κοινωνική δικαιοσύνη – γιατί δεν είναι μόνο οι αγρότες – και από αυτά που μας επιτρέπει η Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε, παράλληλα, να υποβαθμίσει τη σημασία της επικείμενης συνάντησης με την επιτροπή που όρισε η Πανελλαδική των Μπλόκων, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη συναντηθεί με ευρεία και αντιπροσωπευτική ομάδα αγροτών από όλη τη χώρα. «Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι όσοι μονοπωλούν τον τηλεοπτικό χρόνο εκφράζουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τον επικεφαλής του μπλόκου των Μαλγάρων, Κώστα Ανεστίδη, ο οποίος τελικά μένει εκτός της επιτροπής μετά το βέτο του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός απέφυγε την ευθεία αντιπαράθεση, σχολιάζοντας πως «όλοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους». Πρόσθεσε, ωστόσο, με αιχμή ότι «για λίγα δευτερόλεπτα δημοσιότητας κάποιοι μπορεί να καταφεύγουν σε ακρότητες», διευκρινίζοντας ότι αυτή δεν είναι η εικόνα του πρωτογενούς τομέα.

Αναφερόμενος στα αίτια των κινητοποιήσεων, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπήρξαν προβλήματα, ιδίως με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, υποστηρίζοντας όμως ότι αυτά αντιμετωπίστηκαν και μάλιστα με τρόπο που αποκάλυψε αδικαιολόγητες ενισχύσεις άνω των 160 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, το νέο σύστημα επιτρέπει πλέον τον αποτελεσματικό έλεγχο και τη δικαιότερη κατανομή των πόρων.

Η συνάντηση με τον Ερντογάν

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τοποθετείται, εκτός απροόπτου, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μοναδικό αντικείμενο προς επίλυση την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει «ανυπόστατες διεκδικήσεις» για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

Παρά τις διαφωνίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα πρέπει να παραμένουν ενεργοί, σημειώνοντας πως «το να διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζούμε σε καθεστώς μόνιμης έντασης». Όπως ανέφερε, υπάρχουν πεδία συνεργασίας, όπως το μεταναστευτικό και η διευκόλυνση των θεωρήσεων, που μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα με τη συζήτηση για τα μεγάλα ζητήματα.

Με τις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να χαράξει σαφείς «κόκκινες γραμμές» τόσο στο αγροτικό όσο και στα εθνικά θέματα, εκπέμποντας μήνυμα σταθερότητας προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, ενόψει ενός πολιτικά πυκνού διαστήματος.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει η λέξη «φανφάρα» και από πού προέρχεται

Εκπαιδευτικοί: Πότε θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους η μισθοδοσία

Μειώσεις στη στρατιωτική θητεία: Πόσους μήνες θα υπηρετούν οι φαντάροι με τον νέο νόμο

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anoia-egkefalos.jpg
Μεγάλη μελέτη εγκεφάλου δείχνει γιατί η απώλεια μνήμης μπορεί να επιταχυνθεί ξαφνικά
Η απώλεια μνήμης δεν είναι αποτέλεσμα ενός «χαλασμένου γραναζιού», αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεκαετιών συσσωρευμένων αλλαγών στον εγκέφαλο. Και αυτό...
Μεγάλη μελέτη εγκεφάλου δείχνει γιατί η απώλεια μνήμης μπορεί να επιταχυνθεί ξαφνικά
dimoskopisi.jpg
GPO: Προβάδισμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ δεύτερο – Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις για Καρυστιανού και Τσίπρα
Η Ν.Δ. προηγείται με διψήφια διαφορά, ενώ νέα πρόσωπα καταγράφουν μικρή αλλά αξιοσημείωτη δυναμική
GPO: Προβάδισμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ δεύτερο – Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις για Καρυστιανού και Τσίπρα