Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολιτικά μηνύματα εξέπεμψε και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, όπου έδωσαν το παρών και αρκετά μέλη της κυβέρνησης

Τις δημοσκοπήσεις διαβάζει η κυβέρνηση, που βλέπει να διευρύνεται η διαφορά από την αντιπολίτευση αλλά παράλληλα αναγνωρίζει πως οι πολίτες έχουν απαιτήσεις για την επόμενη ημέρα. Την ίδια στιγμή οι «γαλάζιοι» παρακολουθούν πως διαμορφώνονται ευρύτερα οι ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό και χαράσσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα τόσο προς το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα με δεδομένο πως η Νέα Δημοκρατία θέλει να διατηρήσει την κυριαρχία στο κέντρο, στόχος είναι να μην αφεθούν περιθώρια για την… επέκταση κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτό το χώρο.

Στην Πειραιώς θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το momentum για να προσεγγίσει παλιούς «πράσινους» ψηφοφόρους που τα τελευταία χρόνια είτε στράφηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν έφτασαν στις κάλπες. Ωστόσο παράλληλα η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμάται πως θα εντείνει τα ανοίγματα προς τους κεντρώους, ένα κοινό ωστόσο που έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία

Πολιτικά μηνύματα εξέπεμψε και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, όπου έδωσαν το παρών και αρκετά μέλη της κυβέρνησης. Άλλωστε στο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν πρόσωπα που σηματοδοτούν τα πολιτικά ανοίγματα, όπως για παράδειγμα ο Άκης Σκέρτσος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Πάνος Τσακλόγλου κ.α.

Υπενθυμίζεται εδώ πως ο πρωθυπουργός έχει επανειλλημένα αναφερθεί σε έναν «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό», εστιάζοντας σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα και τονίζοντας πως πρέπει να προχωρήσουν τολμηρές αλλαγές . Στη κυβερνών κόμμα η άποψη που κυριαρχεί είναι πως το δίλημμα «αριστερά η δεξιά» έχει αντικατασταθεί σε ένα βαθμό απο ερωτήματα όπως «μεταρρυθμίσεις ή στασιμότητα;». Και εκτιμούν πως οι πολίτες αυτό που περιμένουν είναι να αντιμετωπιστούν μακροχρόνιες παθογένειες.

Όσον αφορά στο κλίμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οι «γαλάζιοι» βλέπουν πως και τα δύο κόμματα ενδιαφέρονται για το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μεταξύ τους σχέσεις. Επομένως στην Πειραιώς κυριαρχεί η άποψη πως παρά το γεγονός πως κάποια ζητήματα (όπως το θέμα των παρακολουθήσεων) φαίνεται να φέρνουν κοντά Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη στην πράξη δεν είναι εύκολο να ξεχάσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Άλλωστε με αφορμή την εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη υπήρξε ένα μπαράζ δηλώσεων, με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ να αντιδρά έντονα στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για εκείνη την περίοδο.
Τι δείχνουν οι μετρήσεις

Στη Νέα Δημοκρατία βλέπουν πως και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την γαλάζια κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό και δείχνουν διεύρυνση της διαφοράς από το ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ικανοποίηση υπάρχει στην Πειραιώς για το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματος (για παράδειγμα 85.7% στην MRB, 82% στην Alco).

Ωστόσο ταυτόχρονα σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης υπάρχει ανησυχία για την επόμενη ημέρα, καθώς η ακρίβεια αποτελεί το βασικό «πονοκέφαλο» των νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό πως σε δημοσκόπηση της Pulse το 86% των ερωτηθέντων δηλώνει πως τους απασχολεί «πολύ» ή «αρκετά» η πορεία των τιμών και στο ερώτημα ποια κατηγορία εξόδων της οικογένειας προβληματίζει περισσότερο το 46% απαντά τα τρόφιμα.

Στο μεταξύ σε έρευνα της Alco στο ερώτημα πόσο θα βοηθήσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας το 46% των ερωτηθέντων εκτιμά πως δεν θα βοηθήσουν καθόλου την οικογένεια του, ενώ το 33% απαντά πως θα βοηθήσουν λίγο. Ένα ποσοστό της τάξης του 14% απαντά πως θα βοηθήσουν αρκετά ενώ μόνο το 2% λέει πως θα βοηθήσουν πολύ (υπάρχει και ένα ποσοστό 5% που είναι στο «δεν ξέρω - δεν απαντώ»).

Την ίδια στιγμή προβληματισμένο είναι ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης για το αύριο και είναι χαρακτηριστικό πως σε έρευνα της Metron Analysis το 60% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 34% προς τη σωστή. Στο μεταξύ σύμφωνα με την MRB το 56.3% των πολιτών εκτιμά πως τα πράγματα πάνε αρκετά/ πολύ κακά, ενώ και στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια.

Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως το μεγάλο ζητούμενο είναι να σταματήσει η ανοδική πορεία των τιμών και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, ενώ τα κομπιουτεράκια στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάρει φωτιά για να υπολογιστεί ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει για πρόσθετα μέτρα. Σε περίπτωση που «κλειδώσουν» και νέες παροχές - που θα είναι πάντως κοστολογημένες - οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το Δεκέμβριο από τον πρωθυπουργό στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr:

Επιστροφή στην πραγματικότητα: Ο Κασσελάκης μπροστά στον κίνδυνο του εγκλωβισμού

Κάτια Νικολαΐδου: Η μάχη με τον καρκίνο και ο χωρισμός με τον Οδυσσέα Σταμούλη - «Έχω μάθει να είμαι πολεμίστρια»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μπουκάλια νερού
Προσοχή: Αυτά τα μπουκάλια έχουν 40.000 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας
Εάν χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού που παίρνετε μαζί σας στο γραφείο, στο γυμναστήριο και στα ταξίδια, τότε δείτε τι πρέπει να...
Προσοχή: Αυτά τα μπουκάλια έχουν 40.000 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας
aithousa
Ιταλία: Μαθητές θα πληρώνουν πρόστιμο έως 10.000 ευρώ όταν επιτίθενται σε καθηγητές και σχολικό προσωπικό
Πρόκειται για αποζημίωση προς τα σχολικά συγκροτήματα όπου σημειώνονται οι επιθέσεις, ενώ το πρόστιμο θα επιβάλλεται μετά από καταδικαστική απόφαση...
Ιταλία: Μαθητές θα πληρώνουν πρόστιμο έως 10.000 ευρώ όταν επιτίθενται σε καθηγητές και σχολικό προσωπικό