Thumbnail
Ενδεχόμενη τέτοια μεθόδευση θα δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο το προεκλογικό κλίμα

Πληροφορίες για κυβερνητικό σχέδιο «υποταγής» ανεξάρτητων αρχών, και ιδίως της «ενοχλητικής» ΑΔΑΕ μέσω αντικατάστασης μελών τους λόγω λήξης θητείας, κυκλοφορούν τελευταία.

Η λήξη της θητείας αφορά μέλη της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, του ΕΣΡ, του Συνηγόρου του Πολίτη και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση, κατά τις πληροφορίες, ενδέχεται να επιχειρήσει την αντικατάσταση μελών των ανεξάρτητων αυτών αρχώβν, αλλά όχι και του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Χρήστου Ράμου, σε μια απόπειρα να περιορίσει την αντίσταση του τελευταίου στο «μπλόκο» Ντογιάκου και, ενδεχομένως, να τον οδηγήσει σε παραίτηση. 

Είναι προφανές ότι ενδεχόμενη τέτοια μεθόδευση θα δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο το προεκλογικό κλίμα, μετά από την ήδη σφοδρή αντίδραση Τσίπρα στη γνωμοδότηση του εισαγγελέα ΑΠ, αλλά και των αντιδράσεων του νομικού κόσμου.

«Κάποιοι κρύβουν σκελετούς στα ντουλάπια τους»

Ειναι επίσης ενδεικτικό ότι νωρίτερα σήμερα, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου κ.Ξενοφών Κοντιάδης, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

Πριν από μία εβδομάδα έγραψα σε αυτόν τον τοίχο ότι "είμαι ειλικρινά πολύ περίεργος πώς θα αντιδράσουν όσοι ευθύνονται για τις παράνομες παρακολουθήσεις μετά την απόφαση της ΑΔΑΕ να ξεκινήσει αυτεπαγγέλτως ελέγχους στους μεγάλους παρόχους τηλεφωνίας. Θα παρέμβει ο εισαγγελέας του ΑΠ; Θα υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση; Θα επιχειρηθεί να ανατραπεί εσωτερικά στην Αρχή η απόφαση;" Χτες επιβεβαιώθηκε δυστυχώς η πρώτη πρόβλεψη, με τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του ΑΠ. Ας ελπίσουμε ότι την επόμενη εβδομάδα δεν θα επιβεβαιωθεί και η τρίτη, με τον ορισμό τρίων νέων μελών στην ΑΔΑΕ που θα ανατρέψουν τις μέχρι σήμερα αποφάσεις της και θα εξαναγκάσουν τον πρόεδρο Ράμμο σε παραίτηση. Είναι προφανές ότι κάποιοι κρύβουν σκελετούς στα ντουλάπια τους και ανησυχούν μην τους αποκαλύψει η ΑΔΑΕ...

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», που αναφέρει ότι διάσκεψη των Προέδρων αναμένεται να συγκαλέσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, με θέμα την αντικατάσταση των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών η θητεία των οποίων έχει λήξει, για να εγκρίνει η Διάσκεψη των Προέδρων αλλαγές στα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών χρειάζεται ομοφωνία ή πλειοψηφία των 3/5 των μελών της, που είναι σύνολο 22. Η Ν.Δ. διαθέτει 11 μέλη, άρα χρειάζεται τουλάχιστον δύο ακόμη για να φτάσει τα 13 και τα επιθυμητά 3/5. Το μόνο κόμμα που υπάρχει περίπτωση να υπερψηφίσει τις αλλαγές είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνταχθούν με την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα.

Από πλευράς Μαξίμου σημειώνουν πως δεν έχει γίνει καμία επαφή με τον κ. Βελόπουλο και ούτε πρόκειται, αλλά αυτό στο οποίο ποντάρουν ώστε να υπάρχει η σχετική πλειοψηφία είναι πως τα πρόσωπα που θα προταθούν «θα είναι εγνωσμένου κύρους» και, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «εφόσον αρνηθούν όλα τα κόμματα» θα αποτελεί απόδειξη μιας στείρας και άγονης αντιπολίτευσης. Εφόσον πάντως δεν υπάρξει η πλειοψηφία των 3/5 και άρα δεν έχουμε αλλαγές, το Σύνταγμα προβλέπει παράταση της θητείας των νυν μελών.

Οσον αφορά τον τρόπο λήψης των αποφάσεων της ΑΔΑΕ και κατά πόσον η λήξη της θητείας των μελών μπορεί να την επηρεάσει, τα δεδομένα έχουν ως εξής: Η ΑΔΑΕ για να λάβει μία απόφαση ψηφίζουν ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο αναπληρωματικός του και πέντε μέλη.

Η θητεία που λήγει αφορά τρία τακτικά μέλη και τρία αναπληρωματικά και είναι σαφές πως η αλλαγή τους αλλάζει τη σύσταση του Σώματος, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως «επηρεάζεται» το Σώμα όπως λέει η αντιπολίτευση. «Πρόκειται για πάγια διαδικασία αλλαγής των μελών όταν λήγει η θητεία τους, η οποία μάλιστα δεν μπορεί να ανανεωθεί», σημειώνει στην «Κ» κυβερνητική πηγή. Αλλαγές αναμένεται να έχουμε και στις άλλες Ανεξάρτητες Αρχές όπου υπάρχει λήξη θητειών: στο ΕΣΡ, στον Συνήγορο του Πολίτη και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολική Ψυχολογία: ΔΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ αυτό το σεμινάριο

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πανεπιστημιο αιγαιου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ξεκινήσουν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια όπως ορίζει η νομοθεσία μοριοδότησης δασκάλνω και καθηγητών έως τις 31 Μαρτίου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών