Thumbnail
Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Οι νεκροί στο Μάτι και στη Μάνδρα, η συνεχιζόμενη αποψίλωση των δασών, η θαλάσσια ρύπανση στον Σαρωνικό, η πολυήμερη διακοπή της ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη, επιμένουν να δείχνουν πως παρά τους εορτασμούς και την καθιέρωση της "Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος", το περιβάλλον βρίσκεται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων, είτε ως δεξαμενή ανεξέλεγκτης άντλησης πρώτων υλών, απόρριψης των αποβλήτων τους, είτε ως ένας ακόμη κερδοφόρος τομέας επενδύσεων. Το κεφάλαιο και τα αστικά κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο αντιμετωπίζουν την προστασία απ' τις περιβαλλοντικές επιδράσεις αποκλειστικά ως αντικείμενο κερδοφορίας, άλλοτε ως "δαπάνη" που μπορεί να περιοριστεί, άλλοτε ως νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας». Αυτό αναφέρει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι «υποκριτικά, διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις, οργανισμοί, συμμαχίες, "οδύρονται" για τις περιβαλλοντικές καταστροφές και κινδύνους της βιοποικιλότητας, της άγριας πανίδας και χλωρίδας, της ληστρικής εκμετάλλευσης των τροπικών κυρίως δασών, της ερημοποίησης των πλημμυρών, των ρύπων, των απορριμάτων, τις αλλαγές στις χρήσεις γης κ.λπ., ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν τον αποκλειστικό παράγοντα καταστροφής του περιβάλλοντος και αξιοποιούν τις περιβαλλοντικές καταστροφές για να υλοποιήσουν τα σχέδια τους». «Η στροφή προς τη λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη" είναι ένας τρόπος για να δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο και να ρυθμιστούν εσωτερικές του αντιθέσεις» προσθέτει.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι «στην ίδια κατεύθυνση κινείται διαχρονικά, αλλά και σήμερα, στην Ελλάδα το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, αστικές κυβερνήσεις και αστικά κόμματα, αφού όλοι μαζί πίνουν νερό στο όνομα των ευρωενωσιακών οδηγιών και "αρχών" που συναποφασίζουν, νομοθετούν και υλοποιούν».

«Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν προς όφελός τους από τέτοιες πολιτικές και πρακτικές» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, καθώς, όπως υπογραμμίζεται, «ο χρόνος, που μεσολάβησε ανάμεσα στην προηγούμενη και τη σημερινή επέτειο της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, βρίθει παραδειγμάτων:

- Η συνεχιζόμενη Δασική πολιτική που δεν εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, με αιχμή την ανύπαρκτη ουσιαστικά δασοπυροπροστασία και τη διαχρονική έλλειψη μέτρων πολιτικής προστασίας. Σε συνδυασμό με την πολεοδομική αναρχία που παράγεται απ' την εμπορευματοποιημένη γη οδήγησε, τη φορά αυτή στο Μάτι, στην τραγική εκατόμβη των νεκρών.

- Η υλοποίηση της ευρωενωσιακής πολιτικής "κόστους - οφέλους" για τα έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά κ.λπ.) σημαίνει πως όταν δεν είναι κερδοφόρα για το κεφάλαιο δεν υλοποιούνται, και οδηγεί σε νεκρούς, καταστροφές λαϊκής περιουσίας, ζωικού κεφαλαίου, καλλιεργειών, υποδομών (π.χ. Μάνδρα, Κρήτη κ.λπ.) - με νεκρούς και μεγάλες καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες, ζωικό κεφάλαιο και δημόσιες υποδομές.

- Ο νέος νόμος λαιμητόμος για τον αιγιαλό και την παραλία, θυσία στον βωμό της κερδοφορίας κυρίως του κατασκευαστικού και τουριστικού μεγάλου κεφαλαίου.

- Η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας και η έμφαση στις "Ανανεώσιμες" Πηγές Ενέργειας (αιολικά πάρκα κ.λπ.) έχουν καταντήσει πραγματική μάστιγα για τις "προστατευόμενες", περιοχές και οικοτόπους, όπου κατά προτεραιότητα χωροθετούνται, καθώς και για παραδοσιακές αγροτικές δραστηριότητες (μελισσοκομία, κτηνοτροφία κ.ά.). Παράλληλα εκτινάσσουν το κόστος ενέργειας που πληρώνει ο λαός.

-Η διαχρονική κυβερνητική πολιτική (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) για τη διαχείριση των αποβλήτων οξύνουν την κατάσταση σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας, με ανεξέλεγκτες χωματερές να ξεφυτρώνουν πάλι σαν μανιτάρια, τουριστικές - νησιωτικές κυρίως - περιοχές να ζουν με τον εφιάλτη της επανεμφάνισης και το φετινό καλοκαίρι του φαινόμενου των σωρευμένων σκουπιδιών στους δρόμους. Η αποπνικτική πυρκαγιά στην ανεξέλεγκτη χωματερή Μαρκόπουλου δείχνει το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Με την υπερκορεσμένη, και από πλευράς χώρου, χωματερή Φυλής να ξεχειλίζει από σκουπίδια και τον υποτιθέμενο «ΧΥΤΥ» Γραμματικού να κινδυνεύει να μετατραπεί, για όσο αντέξει, σε μοναδικό αποδέκτη όλων των αποβλήτων της Αττικής».

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια ακόμα αφορμή για να βγάλουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα συμπεράσματα. Για την καταστροφή του περιβάλλοντος, ο ένοχος είναι η εμπορευματοποίησή του, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η κερδοφορία του κεφαλαίου» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και καλεί τον λαό να οργανώσει την πάλη του, να αντιπαλέψει κάθε πολιτική επιλογή του κράτους που για τα κέρδη των ομίλων καταστρέφει το περιβάλλον, να αντισταθεί στις επενδύσεις των ομίλων που τσακίζουν τις ζωές των εργαζόμενων. Να συγκρουστεί με τον πραγματικό αντίπαλο του περιβάλλοντος και κάθε πτυχή της ζωής του λαού, τους μονοπωλιακούς ομίλους, το κράτος τους, την ΕΕ με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις τους. Να συγκεντρώσει δυνάμεις για τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να εγγυηθεί τη φιλολαϊκή αξιοποίηση του περιβάλλοντος, για ριζικά διαφορετική πορεία, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πάνος Ρούτσι
Συγκλονιστικό γκράφιτι για τον Πάνο Ρούτσι στη Θεσσαλονίκη: «Οι νεκροί ουρλιάζουν με σιωπές εκκωφαντικές»
Ο γνωστός καλλιτέχνης Sandman (Ορέστης Παπαγεωργίου) δημιούργησε ένα συμβολικό γκράφιτι αφιερωμένο στον Πάνο Ρούτσι και στη τραγωδία των Τεμπών
Συγκλονιστικό γκράφιτι για τον Πάνο Ρούτσι στη Θεσσαλονίκη: «Οι νεκροί ουρλιάζουν με σιωπές εκκωφαντικές»
σεβιτανιδειος
Επεισόδιο βίας στη Σιβιτανίδειο Σχολή – 21χρονος εξωσχολικός επιτέθηκε στη διευθύντρια και σε καθηγητές μπροστά σε μαθητές
Ο 21χρονος δράστης εισήλθε ανεξέλεγκτα στο συγκρότημα της σχολής, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των καθηγητών που τον εντόπισαν
Επεισόδιο βίας στη Σιβιτανίδειο Σχολή – 21χρονος εξωσχολικός επιτέθηκε στη διευθύντρια και σε καθηγητές μπροστά σε μαθητές
δίπλωμα οδήγησης
Δίπλωμα οδήγησης: Έρχονται αλλαγές – Θα υπάρχει δοκιμαστική περίοδος για αρχάριους οδηγούς
Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα διπλώματα οδήγησης – Στόχος η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας
Δίπλωμα οδήγησης: Έρχονται αλλαγές – Θα υπάρχει δοκιμαστική περίοδος για αρχάριους οδηγούς
χαλκιδα
Διαμαρτυρία στη Χαλκίδα για την ασφάλεια των σχολείων μετά τα δύο περιστατικά ηλεκτροπληξίας και φωτιάς
Δυναμική κινητοποίηση στη Χαλκίδα: Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούν ασφαλή σχολεία
Διαμαρτυρία στη Χαλκίδα για την ασφάλεια των σχολείων μετά τα δύο περιστατικά ηλεκτροπληξίας και φωτιάς