Thumbnail
Οι τάσεις και γραμμές για το συνέδριο 

Στην εσωκομματική διαπάλη που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, με τη σημερινή Κεντρική Επιτροπή να χαρακτηρίζεται ως καθοριστική για την εξέλιξη της πορείας του κόμματος το επόμενο διάστημα.

Ο «χάρτης» του κόμματος εμφανίζεται τριχοτομημένος με μια πρώτη ματιά, καθώς Αριστερή Πλατφόρμα, η τάση των 53 και το μπλόκ που στοιχίζεται γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα είναι οι βασικοί παίκτες της εσωτερικής συζήτησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινή του συζήτηση ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης θέτοντας ανοιχτά το ζήτημα της παράδοσης των εδρών από τους βουλευτές που διαφωνούν με την κυβερνητική γραμμή, ενώ κατηγόρησε για πολιτικό καιροσκοπισμό και λαθροχειρία ΄όσους επιχειρούν να μεταφράσουν αλλιώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Από την άλλη πλευρά η τοποθέτηση της Αριστερής Πλατφόρμα, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε από τη δήλωση τριών μελών της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις. Ζητούν επίσης την άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου, πριν ακόμα συναφθεί οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία.

Ισορροπιστικό ρόλο επιδιώκουν να παίξουν τα μέλη της ομάδας των 53 όπου με δήλωσή τους ζητούν να χαραχτεί μια πορεία ενότητας και απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο. Παραδέχονται επίσης ότι το δίλλημα ενώπιον του οποίου βρέθηκε η κυβέρνηση αποτελεί ήττα της στρατηγικής της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι γραμμές για το συνέδριο

Μεγάλη αντιπαράθεση έχει προκύψει και σε ότι αφορά το διαδικαστικό της συνεδριακής διαδικασίας, με την ηγεσία να προτείνει «να ερωτηθεί η βάση» μέσω δημοψηφίσματος, το οποίο προϋποθέτει εκλογή νέων συνέδρων και διεύρυνση του εκλογικού σώματος με εγγραφές νέων μελών. Με αυτή τη διαδικασία η ηγεσία εκτιμά ότι οι μηχανισμοί του κόμματος θα καταφέρουν να διαφυλάξουν την πλειοψηφία.

Από την άλλη η Αριστερή Πλατφόρμα επιθυμεί Διαρκές Συνέδριο, με τους ίδιους συνέδρους , επιδιώκοντας να αποσπάσει έναν συσχετισμό αντίστοιχο με αυτόν που εκφράστηκε με τις 109 υπογραφές της Κεντρικής Επιτροπής με τις οποίες είχαν διαφωνήσει ανοιχτά με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σάλος στην Αττική Οδό: Αστυνομικός λέει «πάτα το» σε οδηγό McLaren και εκείνος φεύγει με 250 χλμ (Βίντεο)
Σάλος στην Αττική Οδό: Αστυνομικός λέει «πάτα το» σε οδηγό McLaren και εκείνος φεύγει με 250 χλμ (Βίντεο)
«Πάτα το», ακούγεται να λέει αστυνομικός της Τροχαίας σε οδηγό McLaren που σταμάτησε για έλεγχο – Σάλος στα social media
Σάλος στην Αττική Οδό: Αστυνομικός λέει «πάτα το» σε οδηγό McLaren και εκείνος φεύγει με 250 χλμ (Βίντεο)
δάσκαλοι
Θέσεις καθηγητών Φυσικής και Χημείας σε μεγάλο εξ αποστάσεως επιστημονικό project!
Μεγάλος εκπαιδευτικός φορέας έχει αναλάβει την υλοποίηση επιστημονικού - εκπαιδευτικού έργου που αφορά δημιουργία εκπαιδευτικού ψηφιακού περιεχομένου...
Θέσεις καθηγητών Φυσικής και Χημείας σε μεγάλο εξ αποστάσεως επιστημονικό project!
Ευάγγελος Τουρνάς
Βαγγέλης Τουρνάς: Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας
«Ευχαριστώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή που μου έκανε και την εμπιστοσύνη» - Το παρασκήνιο της παραίτησης του Βαγγέλη Τουρνά
Βαγγέλης Τουρνάς: Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας