Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τουρκία

Την παραίτησή του υπέβαλε αργά το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ο Νταβούτογλου θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβένρησης.

Η απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αναγκάζει τον Νταβούτογλου είτε να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης, κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες, είτε να υποχρεωθεί σε κυβέρνηση μειοψηφίας.

Με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων, το ΑΚΡ διατηρεί μεν την πρώτη θέση, με το 40,9% των ψήφων, υποχωρώντας ωστόσο κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες έναντι της προηγούμενης επίδοσής του, στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Το ΑΚΡ εξασφαλίζει 258 έδρες, μακριά από το ελάχιστο όριο της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας – 276 έδρες. Στη δεύτερη θέση διατηρείται το κεντροαριστερό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) με 25% (25,9% το 2011) και 132 έδρες, ακολουθούμενο από το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το οποίο έλαβε 16,3% και 80 έδρες, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 3,6%.

Χάνοντας για πρώτη φορά μετά το 2002 την κοινοβουλευτική του αυτοδυναμία, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα δυσκολευθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, με το ενδεχόμενο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης να εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Βλαντίμιρ Πούτιν
Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία
Πούτιν: «Η Ρωσία έτοιμη για συμβιβασμούς για την Ουκρανία – αν το ίδιο κάνει το Κίεβο»
Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία
Αεροσκάφος στη Γερμανία
Συναγερμός στη Φρανκφούρτη: Κατέρρευσε το σύστημα προσγείωσης Boeing 787 – Τραυματισμοί στο αεροδρόμιο (Video)
Γερμανία: Αεροσκάφος της Lufthansa «κατέρρευσε» πριν την απογείωση - Δείτε βίντεο
Συναγερμός στη Φρανκφούρτη: Κατέρρευσε το σύστημα προσγείωσης Boeing 787 – Τραυματισμοί στο αεροδρόμιο (Video)