Thumbnail
Τρία συμπεράσματα θα μπορούσαν να εξαχθούν

Γράφει η Κλειώ Ιωάννου

Αν και η τελική έκβαση των «διαπραγματεύσεων» δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς ο λογαριασμός θα έρθει όπως όλα δείχνουν στο τέλος του Ιούνη, οι εξελίξεις έρχονται να προσφέρουν δύο μεγάλα διδάγματα, διαψεύδοντας αρκετούς από τους μύθους που διαμόρφωσαν την πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων χρόνων.

Η παράταση της  δόσης του ΔΝΤ αλλά και το παρασκήνιο αυτής της τετράμηνης διαπραγμάτευσης αποδεικνύει περίτρανα ότι οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγονται σε ένα επίπεδο όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Τρία είναι όμως τα κομβικά συμπεράσματα που θα μπορούσαν να εξαχθούν από την μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων και τρείς είναι οι μύθοι που έρχονται να καταρρεύσουν.

Πρώτον, αν δει κανείς το κείμενο 47 σελίδων που απέστειλε η κυβέρνηση στους δανειστές μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει ότι είναι ένα κείμενο τεχνοκρατικής φύσης που αναιρεί σε τεράστιο βαθμό, τον πυρήνα, τόσο του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και την αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που μακροπρόθεσμα επιθυμεί να ορίσει.  Αυτό θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τους «εταίρους»; Βεβαίως και θα μπορούσε να γίνει καθώς το βήμα της υποχώρησης εάν χωνευόταν πολιτικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ένα χρόνο μετά θα μπορούσε να γίνει ολόκληρο άλμα, αφού τα ίδια διλλήματα θα έβρισκαν μπροστά τους. Άρα η πλήρης υποταγή της νέας κυβέρνησης είναι ο πραγματικός στόχος, και ναι είναι πέραν από οικονομικός, κυρίαρχα πολιτικός.

Δεύτερον, είναι σαφές ότι μια επιλογή σαν και την χθεσινή (μη αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ) πέραν από ένα οικονομικό αντίκτυπο έχει και έναν ξεκάθαρο συμβολικό. Αν κάποιος τολμούσε ακόμα και να το αρθρώσει σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ έστω και μια εβδομάδα πριν, θα γινόταν κόκκινο πανί για αντιπολίτευση και τα αντικυβερνητικά ΜΜΕ. Το μήνυμα που  εκπέμπει από χθες σε όσους διακατέχονται είτε σκόπιμα, είτε γιατί έχουν πειστεί, είναι ότι η διαπραγματευτική τακτική με τους λύκους και του πρόβατο δεν μπορεί να στηρίζεται σε όπλα όπως ο «ορθός λόγος» ή ο ρεαλισμός των προτάσεών μας, αλλά σε εναλλακτικές επιλογές που περιλαμβάνουν σύγκρουση με τα "φετίχ".

Τρίτον, και πιο ουσιαστικό είναι ότι η διαπραγματευτική ισχύς μια κυβέρνησης μπορεί να πολλαπλασιαστεί από έναν παράγοντα που σήμερα λείπει από τη σκακιέρα του τραπεζιού. Αυτός δεν είναι άλλος από τον ελληνικό λαό. Οι κοινωνικές δυναμικές που καθόρισαν την πορεία των εξελίξεων τα τελευταία πέντε χρόνια βρίσκονται στο περιθώριο –με ελάχιστες εξαιρέσεις- την ώρα που διακυβεύεται, η έστω και προσωρινή, ιστορική δικαίωση όλων αυτών των αγώνων. Ο «άσσος» στο μανίκι μιας κυβέρνησης που παζαρεύει τα στοιχειώδη δικαιώματα του λαού, είναι το πλήρες ξεδίπλωμα των αντιθέσεων στο πεδίο όπου και τελικά διεξάγονται  Στο πεδίο της ταξικής πάλης.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

alkool.jpg
Από την εκδρομή… στο νοσοκομείο: Μαθητές σε κατάσταση μέθης μετά από πτήση – Συλλήψεις στο Ηράκλειο
18χρονος φέρεται να προμήθευσε αλκοόλ εν αγνοία των συνοδών – Στο Αυτόφωρο μαθητής και καθηγητής
Από την εκδρομή… στο νοσοκομείο: Μαθητές σε κατάσταση μέθης μετά από πτήση – Συλλήψεις στο Ηράκλειο
pisina pnigike
Κρήτη: Σε κρίσιμη κατάσταση 5χρονο παιδί μετά από πτώση σε πισίνα ξενοδοχείου
Το παιδί υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις – Διασωληνώθηκε και χειρουργείται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο
Κρήτη: Σε κρίσιμη κατάσταση 5χρονο παιδί μετά από πτώση σε πισίνα ξενοδοχείου
patron.gif
Καθαρισμός της παραλίας Πλαζ από το Πανεπιστήμιο Πατρών - Δράση εθελοντισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του Πανεπιστημίου Πατρών
«Η δύναμη της συμμετοχής: Το Πανεπιστήμιο Πατρών στην πρώτη γραμμή για μια καθαρή Πλαζ»
Καθαρισμός της παραλίας Πλαζ από το Πανεπιστήμιο Πατρών - Δράση εθελοντισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του Πανεπιστημίου Πατρών
μετρο
«Νεκρώνουν» Μετρό, τρένα και πλοία την Πρωτομαγιά – Σαρωτικές απεργίες στα ΜΜΜ σε όλη τη χώρα
Στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες σε σιδηρόδρομο, αστικές συγκοινωνίες και ακτοπλοΐα – Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις σε όλη τη χώρα
«Νεκρώνουν» Μετρό, τρένα και πλοία την Πρωτομαγιά – Σαρωτικές απεργίες στα ΜΜΜ σε όλη τη χώρα