Thumbnail
Νέα μέτρα ενσωματωμένα σε νομοσχέδιο προς τα τέλη Φλεβάρη 

Την προσδοκία του για μια καταρχήν συμφωνία με την τρόικα έως το Eurogroup του Φεβρουαρίου, ούτως ώστε  να ληφθεί η απόφαση για την έγκριση της επόμενης δόσης των δανείων στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Μαρτίου, εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε ότι η λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» που αφορά διαρθρωτικές αλλαγές θα εφαρμοστεί στο 80%. Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, είχε σημειώσει ότι «η αξιολόγηση επί του ελληνικού προγράμματος δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί και χρειάζεται περισσότερη δουλειά προτού να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα» ενώ είχε σημειώσει ότι εκταμίευση δόσης θα υπάρξει μόνο μετά το τέλος της αξιολόγησης.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος του Φλεβάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο "Ριζοσπάστης",  τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών επανέρχονται στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο» μέχρι το επόμενο Γιούρογκρουπ (17 Φλεβάρη), ενώ η τελική απόφαση που συνδέεται με την εκταμίευση των δόσεων, φαίνεται να πηγαίνει για το Γιούρογκρουπ που είναι προγραμματισμένο για τις 10 Μάρτη.

Οι βασικοί άξονες

Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται τα εξής:

  • Φόροι υπέρ τρίτων. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την ολοκλήρωση της λίστας με τους φόρους «υπέρ τρίτων», που πρόκειται είτε να καταργηθούν, είτε να ενσωματωθούν στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Αρκετοί από τους φόρους αυτούς αποτελούν πηγή εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ. Η κατάργησή τους στρώνει το χαλί για νέες μειώσεις στις συντάξεις και τις κάθε είδους παροχές προς τους ασφαλισμένους.
  • Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας κατά 3,9%, έτσι ώστε να φτάσουν στο 5% μέχρι το τέλος του 2016. Η έναρξη της σταδιακής εφαρμογής του νέου μέτρου αναμένεται από το β' εξάμηνο του 2014, όπως προτείνεται από τη συγκυβέρνηση.
  • Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ που χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Πάγωμα των επιστροφών φόρου και ΦΠΑ για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες για ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ, επίσης των αγροτικών επιδοτήσεων για χρέη προς τον ΟΓΑ.
  • Η διαμόρφωση καθεστώτος ενοικιαζόμενων εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ κ.ά.).
  • Ο εντοπισμός και η υπαγωγή σε προγράμματα διαθεσιμότητας και απολύσεων δεκάδων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων. Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί, οι διαθεσιμότητες θα φτάσουν συνολικά στις 25.000, ενώ οι απολύσεις μέσα στο 2014 θα πρέπει να φτάσουν στις 11.000.
  • «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται το νομοσχέδιο για την «άρση των στρεβλώσεων σε 4 βασικούς τομείς της οικονομίας» και συγκεκριμένα στο λιανεμπόριο, στα τρόφιμα, στα δομικά υλικά και τον τουρισμό.

Η λίστα του ΟΟΣΑ, της οποίας οι διαρθρωτικές αλλαγές συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν στο 80%, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής : Πώληση από τα σουπερμάρκετ των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κατάργηση της μέγιστης διάρκειας ζωής των 5 ημερών για το φρέσκο γάλα, αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τα αρτοποιεία και τον τρόπο πώλησης του ψωμιού, απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας όλων των καταστημάτων (πολυκαταστήματα, malls κ.ο.κ.), απελευθέρωση του ποσοστού των εκπτώσεων στα καινούργια βιβλία, που σήμερα περιορίζεται σε 10%, απελευθέρωση της δημιουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων σε περιοχές όπως η Αττική, άρση περιορισμών στην κρουαζιέρα, κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε ό,τι αφορά στα απορρυπαντικά.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 2-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

δασκάλα γράφει στον πίνακα
Γιατί να υπάρχουν αναπληρωτές/τριες όταν οι ανάγκες είναι μόνιμες;
Το δημόσιο σχολείο γίνεται όλο και πιο γκρίζο, όλο και πιο δυσλειτουργικό – Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη της δασκάλας Ντίνας Ρέππα στο...
Γιατί να υπάρχουν αναπληρωτές/τριες όταν οι ανάγκες είναι μόνιμες;
meteggrafes.jpg
Μετεγγραφές φοιτητών 2023-24: Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες - Οδηγός
Η προθεσμία που θα δοθεί αναμένεται και εφέτος να είναι 10ήμερη και να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ώστε να δοθεί ικανός χρόνος να...
Μετεγγραφές φοιτητών 2023-24: Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες - Οδηγός
apati-52000-eurw-pisw-apo-tis-sxolikes-ekdromes.w_hr.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις εκδρομές και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων εντός και εκτός Ελλάδας
Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις και μετακινήσεις μαθητών/τριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός...
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις εκδρομές και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων εντός και εκτός Ελλάδας
vathmologisi.jpg
Η πλαστή εικόνα της στατιστικής και ο μύθος της «υπερβαθμολόγησης»
Όταν μιλάμε για «υπερβαθμολόγηση», έμμεσα καλούμαστε οι εκπαιδευτικοί να γίνουμε πιο αυστηροί/ες στα λάθη, αδιαφορώντας για την παιδαγωγικά αναγκαία...
Η πλαστή εικόνα της στατιστικής και ο μύθος της «υπερβαθμολόγησης»