ΔΥΠΑ: Βγήκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους 28 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Οικονομία 0

ΑΑΔΕ: Το ΦΕΚ που φέρνει στην Ελλάδα κροίσους του εξωτερικού με «εισιτήριο» 500.000 ευρώ

Πύργος στο Ελληνικό
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Φορολογικός «παράδεισος» για λίγους και εκλεκτούς: Πώς εκατομμυριούχοι μεταφέρουν την κατοικία τους στην Ελλάδα πληρώνοντας σταθερό φόρο

Τους «χρυσούς» κανόνες του παιχνιδιού για την προσέλκυση επενδυτών και ξένων κροίσων θέτει μέσω ΦΕΚ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

Με νέα απόφαση του Διοικητή, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζεται το πλαίσιο της διαδικασίας για το περίφημο καθεστώς των non-doms, προσφέροντας σε επενδυτές υψηλής οικονομικής επιφάνειας μια μοναδική φορολογική «ασπίδα» με αντάλλαγμα σοβαρές επενδύσεις στην ελληνική αγορά.

Το σύστημα απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα –εφόσον δεν ήταν φορολογικοί κάτοικοι της χώρας τα 7 από τα 8 προηγούμενα χρόνια– και είναι έτοιμα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το «ταμείο» και τα προνόμια των 100.000 ευρώ

Το βασικό δέλεαρ του καθεστώτος παραμένει η κατ’ αποκοπή φορολόγηση. Ο δικαιούχος καταβάλλει κάθε χρόνο σταθερό φόρο 100.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος των εκατομμυρίων που μπορεί να κερδίζει στο εξωτερικό. Παράλληλα, με την ίδια λογική, μπορεί να «εντάξει» στην ομπρέλα και συγγενικά του πρόσωπα καταβάλλοντας επιπλέον 20.000 ευρώ ανά συγγενή.

Ως αντάλλαγμα για αυτό το προνομιακό καθεστώς, οι ωφελούμενοι απολαμβάνουν ολική εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης για τα εισοδήματα που προκύπτουν στην αλλοδαπή.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές κερδίζουν πλήρη απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς ή δωρεάς για την κινητή περιουσία που διαθέτουν στο εξωτερικό (μια διάταξη μάλιστα που αναδρομικά καλύπτει και κληρονομιές από 1.1.2020). Τέλος, δικαιούνται απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» για την εισαγωγή συναλλάγματος και την κάλυψη δαπανών από κεφάλαια εξωτερικού.

Το «στοίχημα» των 500.000 ευρώ και οι κόφτες

Το ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο, δεν χαρίζει τα προνόμια αυτά άνευ όρων. Η απόφαση ορίζει αυστηρό χρονοδιάγραμμα και προϋποθέσεις για την πραγματική στήριξη της εγχώριας οικονομίας.

Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να αποδείξει ότι έχει επενδύσει –ή θα επενδύσει– τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε ακίνητα, επιχειρήσεις, μετοχές ή κινητές αξίες στην Ελλάδα ενώ η επένδυση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αυστηρά εντός τριών ετών από την υποβολή της αίτησης.

Σε περίπτωση που περάσει η τριετία και διαπιστωθεί ότι η επένδυση δεν ολοκληρώθηκε, η υπαγωγή αίρεται αναδρομικά από το πρώτο έτος. Ο «επενδυτής» χάνει το καθεστώς non-dom και φορολογείται για το συνολικό παγκόσμιο εισόδημά του με τις γενικές διατάξεις, ενώ τα ποσά που ήδη κατέβαλε δεν επιστρέφονται.

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στο καθεστώς –με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε έτους– εξετάζονται πλέον κεντρικά από τα εξειδικευμένα Κέντρα Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε.) Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Δείτε εδώ την απόφαση της ΑΑΔΕ 

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Βάσεις Πανελλαδικών 2026: Μάχη με τον χρόνο για ανακοίνωση την Τετάρτη 22 Ιουλίου

Προσλήψεις σε σχολεία: Αιτήσεις τώρα για 3.373 θέσεις εργασίας χωρίς πτυχίο

Η ελληνική παραλία που κατέκτησε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

οικονομία