Τη σημαντική μείωση της αμερικανικής συμμετοχής στα φετινά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε την «πολύ καλή σχέση» που διατηρεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, εκτιμώντας ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν αποτελεί πλέον απειλή. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ χαρακτήρισε τις ασκήσεις «δαπανηρές» και υποστήριξε ότι στέλνουν ένα «εντελώς ανάρμοστο και εχθρικό» μήνυμα προς τη Βόρεια Κορέα.
Παρά τις δηλώσεις Τραμπ, τα ετήσια μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια «Ασπίδα Ελευθερίας Ουλτσί» (Ulchi Freedom Shield) ξεκίνησαν τη Δευτέρα (17/8) και αναμένεται να διαρκέσουν 11 ημέρες.
Στόχος τους, η ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των νοτιοκορεατικών και αμερικανικών δυνάμεων απέναντι σε ενδεχόμενη επίθεση από τη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα αντέδρασε: Τόνισε ότι θεωρεί τις ασκήσεις προετοιμασία για εισβολή, προειδοποιώντας για «πιο σθεναρά» μέτρα αποτροπής, ενώ προχώρησε και σε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας ως μέσο διαμαρτυρίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνόδευσε τις ανακοινώσεις του με αναφορές στις προσωπικές του επαφές με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, αλλά και με αιχμές κατά της ηγεσίας της Νότιας Κορέας. Ο Τραμπ δημοσίευσε φωτογραφία από την ιστορική συνάντησή τους το 2019, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Κιμ Γιονγκ Ουν κι εγώ τα πάμε ΣΠΟΥΔΑΙΑ!». Αποκάλυψε παράλληλα ότι σε σχετική πρότασή του προς τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ με στόχο την αποπυρηνικοποίηση του Ιράν, εκείνος απάντησε αρνητικά.