τραμπ
Η παρέμβαση αυτή, η οποία συνοδεύεται από υποσχέσεις για «πλήρη οικονομική στήριξη», προσδίδει στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής διαστάσεις διεθνούς γεωπολιτικής σύγκρουσης.

Σε μια κίνηση που προκαλεί έντονες αναταράξεις στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόλαντ Τραμπ, παρενέβη ανοιχτά υπέρ του Βίκτορ Όρμπαν, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών στην Ουγγαρία. Η παρέμβαση αυτή, η οποία συνοδεύεται από υποσχέσεις για «πλήρη οικονομική στήριξη», προσδίδει στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής διαστάσεις διεθνούς γεωπολιτικής σύγκρουσης.

Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να θέσει την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ στην υπηρεσία της Βουδαπέστης. «Η κυβέρνησή μου είναι έτοιμη να αξιοποιήσει όλη την οικονομική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών για να ενισχύσει την οικονομία της Ουγγαρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, παραλληλίζοντας τη χώρα με τους μεγαλύτερους ιστορικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Η δέσμευση αυτή για επενδύσεις στη «μελλοντική ευημερία» υπό την ηγεσία του Όρμπαν στοχεύει να δώσει ώθηση στον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος για πρώτη φορά μετά το 2010 βλέπει την κυριαρχία του να απειλείται σοβαρά.

Το διακύβευμα της αυριανής ψηφοφορίας είναι το υψηλότερο των τελευταίων 16 ετών. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του POLITICO, το καθεστώς Όρμπαν βρίσκεται σε υποχώρηση, με το κόμμα Fidesz να συγκεντρώνει μόλις το 20% στην πρόθεση ψήφου.

Στην αντίπερα όχθη, ο πρώην σύμμαχος και νυν σφοδρός πολέμιος του πρωθυπουργού, Πέτερ Μαγιάρ, ηγείται της κούρσας. Το κόμμα του, Tsiza, φαίνεται να συγκεντρώνει το 50%, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες πολιτικής ανατροπής στη χώρα. Ο Όρμπαν, από την πλευρά του, έσπευσε να αξιοποιήσει την υποστήριξη Τραμπ, δημοσιεύοντας βίντεο υπό τους ήχους του τραγουδιού «Y.M.C.A.», δηλώνοντας πως «η Αμερική στέκεται στο πλευρό μας».

Η αμερικανική εμπλοκή δεν περιορίστηκε σε επίπεδο δηλώσεων, καθώς ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, JD Vance, ταξίδεψε προσωπικά στη Βουδαπέστη για να στηρίξει την εκστρατεία του Όρμπαν, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά των Βρυξελλών για «ανάμειξη» στα εσωτερικά της χώρας.

Η στάση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Stéphane Séjourné, σχολίασε σκωπτικά το παράδοξο να επιτρέπεται στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να παρεμβαίνει στις εκλογές, την ώρα που ασκείται κριτική σε Ευρωπαίους αξιωματούχους για το ίδιο θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα εν μέσω ενός εξαιρετικά βαρύ κλίματος, μετά από αποκαλύψεις για ανταλλαγή απόρρητων εγγράφων της ΕΕ μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας, γεγονός που έχει εντείνει την καχυποψία των Ευρωπαίων εταίρων προς την κυβέρνηση Όρμπαν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αγιο
Το απόγευμα το Άγιο Φως στην Αθήνα - Το χρονικό της μεταφοράς από τα Ιεροσόλυμα
Το σύμβολο της χριστιανοσύνης αναμένεται να φτάσει σε λίγες ώρες στην ελληνική πρωτεύουσα, ξεκινώντας το ταξίδι του για κάθε γωνιά της χώρας.
Το απόγευμα το Άγιο Φως στην Αθήνα - Το χρονικό της μεταφοράς από τα Ιεροσόλυμα
Αγορές σε σούπερ μάρκετ
Πώς η πολυετής κρίση άλλαξε τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων
Η εμπειρία των συνεχόμενων οικονομικών κρίσεων, της πανδημίας και της ενεργειακής αστάθειας έχει σμιλέψει ένα νέο καταναλωτικό πρότυπο, το οποίο...
Πώς η πολυετής κρίση άλλαξε τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων
peripoliko5-8.jpg
Τραγωδία στην Ευκαρπία: Εντοπισμός νεκρού άνδρα σε ρέμα ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου
Το περιστατικό έχει κινητοποιήσει τις αρχές, οι οποίες εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα γύρω από τις συνθήκες θανάτου του άτυχου άνδρα
Τραγωδία στην Ευκαρπία: Εντοπισμός νεκρού άνδρα σε ρέμα ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου