Κύπρος
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, ξεκαθάρισε τη θέση της χώρας του, κάνοντας λόγο για προσπάθεια προβοκάτσιας από τρίτες δυνάμεις

Σε μια κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών που έκαναν λόγο για ιρανικά πλήγματα κατά της Κύπρου, της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν προχώρησε η Τεχεράνη, επιχειρώντας να εκτονώσει την κλιμακούμενη ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, ξεκαθάρισε τη θέση της χώρας του, κάνοντας λόγο για προσπάθεια προβοκάτσιας από τρίτες δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, ο Μπαγαΐ ήταν σαφής: «Καμία επίθεση δεν ξεκίνησε από ιρανικό έδαφος» με προορισμό τις συγκεκριμένες χώρες. Η δήλωση αυτή έρχεται ως απάντηση σε αναφορές που ήθελαν την Τεχεράνη να διευρύνει το μέτωπο των στρατιωτικών της επιχειρήσεων, εμπλέκοντας κράτη με τα οποία διατηρεί σύνθετες διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις.

Η πλέον ενδιαφέρουσα πτυχή της ιρανικής τοποθέτησης αφορά την εκτίμηση ότι τα καταγεγραμμένα περιστατικά ενδέχεται να μην ήταν καν πραγματικές στρατιωτικές ενέργειες του Ιράν, αλλά «σκηνοθετημένες» επιχειρήσεις. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι ορισμένες από τις αναφερόμενες επιθέσεις πιθανόν σχεδιάστηκαν από «εχθρικές δυνάμεις» με σκοπό τον επηρεασμό της διεθνούς κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με τον Μπαγαΐ, η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα για το ενδεχόμενο τέτοιων ενεργειών, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία ρήγματος ανάμεσα στο Ιράν και τις γειτονικές ή συνεργαζόμενες χώρες. «Ο εχθρός μπορεί να σκηνοθετήσει ορισμένες επιθέσεις για να υπονομεύσει τις σχέσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι πίσω από τη φημολογία κρύβονται επιδιώξεις για τη διπλωματική απομόνωση της χώρας του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους ιδιωτικού: ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κατερίνα Νοτοπούλου
Κ. Νοτοπούλου: «Στον αέρα» η Ειδική Αγωγή – Ένας στους τέσσερις εκπαιδευτικούς είναι αναπληρωτής
Το ζήτημα των μεγάλων κενών και της υποστελέχωσης φέρνουν ξανά στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Κ. Νοτοπούλου: «Στον αέρα» η Ειδική Αγωγή – Ένας στους τέσσερις εκπαιδευτικούς είναι αναπληρωτής
Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ: «Η επιλογή Χαμενεΐ με ανησυχεί – Καμία στρατιωτική αποστολή στο Ιράν στο άμεσο μέλλον»
Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθαρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν ανάπτυξη στρατευμάτων ενώ παρακολουθούν στενά την ιρανική ηγεσία
Τραμπ: «Η επιλογή Χαμενεΐ με ανησυχεί – Καμία στρατιωτική αποστολή στο Ιράν στο άμεσο μέλλον»