Επίθεση με λευκό φώσφορο
Γεωτοποθετημένες φωτογραφίες αποδεικνύουν ισραηλινές επιθέσεις με λευκό φώσφορο στον αστικό ιστό του νότιου Λιβάνου

Στο επίκεντρο της διεθνούς κριτικής βρίσκεται ξανά το Ισραήλ, μετά τη δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης της Human Rights Watch (HRW), η οποία καταγγέλλει τη χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του νότιου Λιβάνου.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η οργάνωση είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά, καθώς τεκμηριώνουν επιθέσεις που θέτουν σε άμεσο θανάσιμο κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, η HRW κατάφερε να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα επτά φωτογραφικών ντοκουμέντων από την περιοχή Yohmor. Τα πλάνα δείχνουν εκτοξεύσεις λευκού φωσφόρου πάνω από γειτονιές κατοικιών στις 3 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν φωτιές σε ιδιοκτησίες και οχήματα.

Η οργάνωση προχώρησε σε γεωτοποθέτηση των υλικών, επιβεβαιώνοντας ότι το οπτικό υλικό που κυκλοφόρησε από λιβανέζικα ΜΜΕ ταιριάζει με την εκρηκτική δραστηριότητα βλημάτων M825 155mm, τα οποία περιέχουν την επικίνδυνη αυτή ουσία.

«Θάνατος και δια βίου πόνος»

Οι ειδικοί της οργάνωσης υπογραμμίζουν την αποτρόπαιη φύση των τραυματισμών που προκαλεί ο λευκός φωσφόρος, ο οποίος αναφλέγεται ακαριαία μόλις έρθει σε επαφή με το οξυγόνο.

Ο Ramzi Kaiss, ερευνητής της HRW για τον Λίβανο, δήλωσε χαρακτηριστικά «η παράνομη χρήση λευκού φωσφόρου από τον στρατό του Ισραήλ πάνω από κατοικημένες περιοχές είναι εξαιρετικά ανησυχητική και θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους πολίτες».

Και πρόσθεσε «οι εμπρηστικές ιδιότητες του λευκού φωσφόρου μπορούν να προκαλέσουν θάνατο ή σκληρούς τραυματισμούς που οδηγούν σε δια βίου πόνο».

Η έκκληση για άμεσο εμπάργκο όπλων

Η Human Rights Watch, διαπιστώνοντας τη συστηματικότητα της πρακτικής -καθώς παρόμοια περιστατικά είχαν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Μάιο του 2024- απευθύνει δραματική έκκληση προς τους κύριους συμμάχους του Ισραήλ.

Ζητεί από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας να προχωρήσουν σε αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας και των πωλήσεων όπλων, ενώ παράλληλα καλεί για επιβολή στοχευμένων κυρώσεων σε αξιωματούχους που φέρουν ευθύνη για εγκλήματα κατά αμάχων.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα αυτή την πρακτική και οι χώρες που παρέχουν όπλα στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών λευκού φωσφόρου, να αναστείλουν αμέσως τη στρατιωτική βοήθεια και τις πωλήσεις όπλων και να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει να πυροβολεί σε κατοικημένες περιοχές», ανέφερε ο κ. Kaiss.

Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει εκρηκτική, με πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες να έχουν εκτοπιστεί, ενώ οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε νότια προάστια της Βηρυτού και άλλες περιοχές, μετατρέποντας τον Λίβανο σε ένα πεδίο διαρκούς ανθρωπιστικής κρίσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους ιδιωτικού: ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thranio
Ζάκυνθος: Πάνω από 15.000 χαμένες διδακτικές ώρες λόγω ελλείψεων εκπαιδευτικών
Η ΕΛΜΕ Ζακύνθου καταγγέλλει κενά στα σχολεία και κατηγορεί τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου για απόκρυψη στοιχείων
Ζάκυνθος: Πάνω από 15.000 χαμένες διδακτικές ώρες λόγω ελλείψεων εκπαιδευτικών
Κατερίνα Νοτοπούλου
Κ. Νοτοπούλου: «Στον αέρα» η Ειδική Αγωγή – Ένας στους τέσσερις εκπαιδευτικούς είναι αναπληρωτής
Το ζήτημα των μεγάλων κενών και της υποστελέχωσης φέρνουν ξανά στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Κ. Νοτοπούλου: «Στον αέρα» η Ειδική Αγωγή – Ένας στους τέσσερις εκπαιδευτικούς είναι αναπληρωτής