valencia
Ισχυρές βροχοπτώσεις, λιγότερο σφοδρές, αναμένονται επίσης στην περιοχή της Βαλένθια μετά τις πλημμύρες της 29ης Οκτωβρίου, αναβιώνοντας τον φόβο νέων πλημμυρών

Νέες κατακλυσμιαίες βροχές έπληξαν σήμερα το νότιο και το ανατολικό τμήμα της Ισπανίας, αναβιώνοντας τους φόβους των πλημμυροπαθών, δύο εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της Βαλένθια.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet) εξέπεμψε σήμα κόκκινού συναγερμού για τις περιοχές της Μάλαγα και της Γρανάδα (Ανδαλουσία), καθώς και της Ταρραγόνα (Καταλωνία) για την νέα αυτή «κρύα σταγόνα», μεμονωμένο χαμηλό βαρομετρικό σε μεγάλο ύψος, φαινόμενο αρκετά συχνό το φθινόπωρο στις μεσογειακές ακτές της Ισπανίας.

Στις ζώνες αυτές, 120-180 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο είναι πιθανόν να συγκεντρωθούν τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με την Aemet. Οι βροχοπτώσεις θα συνεχισθούν μέχρι αύριο.

Ισχυρές βροχοπτώσεις, λιγότερο σφοδρές, αναμένονται επίσης στην περιοχή της Βαλένθια μετά τις πλημμύρες της 29ης Οκτωβρίου, αναβιώνοντας τον φόβο νέων πλημμυρών.

«Εχουμε χάσει τα αυτοκίνητά μας, έχουμε χάσει μεγάλο μέρος των σπιτιών μας, δεν έχουμε πλέον δουλειά. Αρα, δεν έχουμε τίποτε άλλο να χάσουμε», δήλωσε κάτοικος της κωμόπολης Πικάνια, στα περίχωρα της Βαλένθια.

Νέες πλημμύρες έπληξαν την γειτονική Παϊπόρτα, επίκεντρο της τραγωδίας της 29ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Las Provincias, και οι κάτοικοι έχουν τοποθετήσει σάκους με άμμο μπριοστά στις πόρτες των σπιτιών τους.

Για προληπτικούς λόγους, οι δημοτικές αρχές της περιοχής ζήτησαν από τους χιλιάδες εθελοντές που βοηθούν κάθε μέρα τους κατοίκους να καθαρίσουν τους δρόμους να μην πλησιάσουν σήμερα στις πλημμυροπαθείς περιοχές. Οι αρχές έχουν στείλει ειδοποιήσεις στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων των περιοχών όπου έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός. «Να είστε προσεκτικοί. Αποφύγετε τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες».

Περισσότεροι από 128.000 μαθητές δεν θα έχουν μάθημα στην Ταραγόνα

Στην επαρχία Ταραγόνα της Καταλονίας, η οποία βρίσκεται επίσης σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, η καταλανική κυβέρνηση διέταξε περιορισμούς στην κινητικότητα (εκτός από τις βασικές υπηρεσίες) και την αναστολή των μαθημάτων, επηρεάζοντας περισσότερους από 128.000 μαθητές την Τετάρτη. Οι πληγείσες περιοχές είναι οι Baix Camp, Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre και Tarragonès.

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Σαλβαδόρ Ιλά, ζήτησε από τους πολίτες μέσω δημοσίευσης στο κοινωνικό δίκτυο X να λάβουν ακραίες προφυλάξεις και να ακολουθήσουν τις πληροφορίες που παρέχουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, στην κοινότητα της Βαλένθια,τα μαθήματα έχουν ανασταλεί σε 40 δήμους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας και ορισμένων από τους δήμους που επλήγησαν περισσότερο από την προηγούμενη DANA, της οποίας ο προσωρινός απολογισμός είναι περισσότεροι από 220 νεκροί και ένα ίχνος καταστροφής που έχει αφήσει μακρύ δρόμο για την αποκατάσταση, ενώ ο φόβος για πιθανές νέες καταρρακτώδεις βροχές ενισχύει πλέον τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας της Βαλένθια, Carlos Mazón, ο οποίος έχει δεχτεί πολλές επικρίσεις για τους χειρισμούς του στον καταστροφικό DANA, ζήτησε την Τρίτη από το κοινό να είναι “πολύ προσεκτικό” στις οδηγίες της Emergencias 112 ενόψει της απειλής νέας ψυχρής πτώσης.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Market Pass 2026: Πώς θα πάρετε το επίδομα για σούπερ μάρκετ

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κώστας Βλάσης, υφυπουργός Παιδείας
«Σχεδιάζοντας την Αρκαδία του αύριο»: Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο παρουσίασε ο υφυπ. Παιδείας Κώστας Βλάσης
Περισσότεροι από 1.000 Αρκάδες στην εκδήλωση του Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κωνσταντίνου Βλάση για την Αρκαδία
«Σχεδιάζοντας την Αρκαδία του αύριο»: Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο παρουσίασε ο υφυπ. Παιδείας Κώστας Βλάσης
Θλιμμένη δασκάλα σε τάξη και πίσω σκιές ανθρώπων
«Αθέατο» καθεστώς τρόμου στα σχολεία: Όταν ο γονέας γίνεται «επιθεωρητής» και ο δάσκαλος το θύμα
Μια «σιωπηλή βία» που διαβρώνει τα θεμέλια της παιδείας μετατρέπεται σε πεδίο ψυχολογικού εκφοβισμού και επαγγελματικής εξόντωσης
«Αθέατο» καθεστώς τρόμου στα σχολεία: Όταν ο γονέας γίνεται «επιθεωρητής» και ο δάσκαλος το θύμα
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Ο αριθμός εισακτέων μαθητών ανά Πρότυπο και Πειραματικό Σχολείο
Δημοσιεύθηκε η απόφαση για τον αριθμό των μαθητών που θα εισαχθούν στις εισαγωγικές τάξεις των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων το νέο έτος (λίστα)
Ο αριθμός εισακτέων μαθητών ανά Πρότυπο και Πειραματικό Σχολείο