ΗΠΑ
Πανίσχυροι πολιτικοί, υποψήφιοι προεδρικών εκλογών, δισεκατομμυριούχοι και η Wall Street στρέφονται εναντίον όσων υποστηρίζουν τους Παλαιστινίους

Το 2021 ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Tim Scott ήταν από τους μπροστάρηδες στην προώθηση ψηφίσματος που καλούσε τα κολέγια και τα πανεπιστήμια να «διευκολύνουν και να δεσμευτούν εκ νέου για τη προστασία της ελεύθερης και ανοιχτής ανταλλαγής ιδεών».

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα Doug Burgum είχε υποστηρίξει νομοθεσία που απαγόρευε στα πανεπιστήμια της Πολιτείας να κάνουν διακρίσεις σε βάρος φοιτητικών οργανώσεων ή ομιλητών με βάση την άποψή τους.

Φαίνεται, ότι εκείνες οι δημοκρατικές πολιτικές που υποστήριξαν όμως, δεν ισχύουν στην περίπτωση του Ισραήλ.

Όπως γράφει ο Ευάγγελος Γεωργίου στο in.gr, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, οι δύο πολιτικοί, ακολουθούν ένα ευρύτερο ρεύμα στις ΗΠΑ που απαιτεί όχι να σιωπήσει οποιαδήποτε φωνή επικριτική στο Ισραήλ, αλλά ακόμη και να εκδιωχθούν από τη χώρα αλλοδαποί φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές.

Το φιτίλι του διχασμού στα αμερικανικά αμφιθέατρα είχε ανάψει πριν μέρες, ο σάλος που προκάλεσε η δημοσίευση μιας ανοιχτής επιστολής κατά του Ισραήλ από έναν συνασπισμό περίπου 30 φοιτητικών ομάδων. Κατηγορούσαν αποκλειστικά το Ισραήλ για τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Εβραίοι που κάνουν κριτική στο Ισραήλ κατηγορούνται για… αντισημιτισμό

Το Εβραϊκό κέντρο του Πανεπιστημίου, το Χάρβαρντ Χίλελ, ισχυρίστηκε ότι η δήλωση ήταν ένδειξη «περαιτέρου μίσους και αντισημιτισμού».

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ανάμεσα στις ομάδες που υπέγραψαν την επιστολή ήταν και οι Εβραίοι του Χάρβαρντ για την Απελευθέρωση. Όπως επίσης ήταν από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ «Justice for Palestine» και την Ένωση Φοιτητών Νομικής Νότιας Ασίας του Χάρβαρντ.

Ωστόσο συγκεκριμένοι κύκλοι έχουν προτείνει ότι τα πανεπιστήμια που ασκούν κριτική στο Ισραήλ να χάνουν χρηματοδότηση.

Φαίνεται ότι στο τελευταίο έχουν εισακουστεί πριν ακόμα το ζητήσουν από δισεκατομμυριούχους και την ίδια τη Wall Street.

Ο Κένεθ Γκρίφιν δώρισε περισσότερα από μισό δισ. δολ. στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δεσμεύοντας 300 εκατομμύρια δολάρια μόνο φέτος. O ίδιος κάλεσε τον επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του Χάρβαρντ να υπερασπιστεί το ίδρυμα δυναμικά το Ισραήλ.

Μην τους παίρνετε στη δουλειά σας

Οι πιο έντονες πιέσεις στα πανεπιστήμια λειτουργούν παρασκηνιακά -σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ- και προέρχονται από χρηματοδότες της Wall Street που αποτελούν ένα ισχυρό μπλοκ δωρητών σε σχολές, όπως του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία της Νέας Υόρκης, του Στάνφορντ και του Κορνέλ.


Περισσότεροι από δώδεκα δωρητές που μίλησαν ανώνυμα στους New York Times, είπαν ότι ένιωθαν ότι είχαν δικαίωμα και υποχρέωση να σταθμίσουν το ζήτημα. Μερικοί, εξ’ αυτών, είναι Εβραίοι, αν και έχουν μια σειρά από θρησκευτικές πεποιθήσεις και δεν έχουν όλοι ιστορικό συμμετοχής σε φιλο-ισραηλινούς σκοπούς.

Επί εποχής πολέμου στη Βιετνάμ, η πανεπιστημιακή κοινότητα είχε κρατήσει και πάλι αμφιλεγόμενη στάση, καταπνίγοντας φωνές φοιτητών που ήταν ενάντια στον πόλεμο και στους βομβαρδισμούς των Αμερικάνων.

Πολλές πανεπιστημιακές αρχές, όπως του Μίσιγκαν, επέτρεπαν ακόμα και την άσκηση αστυνομικής βίας εναντίον φοιτητών που εμπόδιζαν της επιστράτευση σπουδαστών από τις αρχές στους χώρους του πανεπιστημίου.

Ο επικεφαλής της Pershing Square Capital Management και πρώην απόφοιτος του Χάρβαρντ William Ackman, κάλεσε μάλιστα τα στελέχη της εταιρείας να αρνηθούν να προσλάβουν φοιτητές που είναι μέλη ομάδων που έχουν υπογράψει δηλώσεις που ξεχωρίζουν την ισραηλινή βία ως αιτία της σύγκρουσης

Απαίτησε μάλιστα από το Χάρβαρντ να δημοσιοποιήσει λίστα με τα μέλη οποιωνδήποτε φοιτητικών οργανώσεων που έγραψαν την επιστολή κατηγορώντας το Ισραήλ για την επίθεση της Χαμάς. Τέτοιες ακραίες θέσεις όμως βρήκαν βρήκαν αντίθετο τον πρώην πρόεδρο του Χάρβαρντ Λάρι Σάμερς, ο οποίος θεωρεί ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για δαιμονοποίηση των φοιτητών», ενώ περιέγραψε την ακραία ιδέα ως «μακαρθική».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χημεία
Προβληματική η προτεινόμενη ορολογία της Χημείας στα νέα σχολικά βιβλία
«Αντιβαίνει τους φυσικούς κανόνες εξέλιξης μια ολιγάριθμη ομάδα να επιχειρεί να προσβάλει τον σκληρό πυρήνα μιας γλώσσας όπως είναι η συντακτική δομή...
Προβληματική η προτεινόμενη ορολογία της Χημείας στα νέα σχολικά βιβλία
aksiologisi2.jpg
Αξιολόγηση: «Στηρίζουμε τον εκπαιδευτικό που απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του λόγω της απεργίας – αποχής»
«Το δικαίωμα μας στην απεργία είναι κατοχυρωμένο με τους αγώνες μας και δε θα το παραδώσουμε»
Αξιολόγηση: «Στηρίζουμε τον εκπαιδευτικό που απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του λόγω της απεργίας – αποχής»