Ακτίνες γ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Εντοπίστηκε η ισχυρότερη έκρηξη ακτίνων γ που έχει δει ο ανθρώπινος πολιτισμός

Η ακτινοβολία γ εκλύεται κατά τη γέννηση άστρων νετρονίου η μαύρων τρυπών από βίαια κοσμικά φαινόμενα, όπως την σύγκρουση αστέρων νετρονίων, από εκρήξεις σουπερνόβα, από άστρα που καταρρέουν και από την καταστροφή άστρων νετρονίων από μαύρες τρύπες.

Μάλιστα, οι εκρήξεις ή εκλάμψεις ακτίνων γ που η επιστημονική κοινότητα ονομάζει GRB (Gamma-Ray Burst), είναι συγκεντρώσεις συμπυκνωμένης ακτινοβολίας γ.

Οι εκρήξεις ακτίνων γ είναι εκρήξεις φωτονίων γάμμα εξαιρετικά υψηλής ενέργειας, που ακτινοβολούν εκατομμύρια φορές λαμπρότερα από τον Ήλιο.

Οι εκρήξεις ακτίνων γ είναι εχθρικές στην ζωή και αν συμβεί κάποια σε κοντινή απόσταση από εμάς και η ακτινοβολία χτυπήσει τον πλανήτη μας οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι ολέθριες για την πανίδα, την χλωρίδα και φυσικά τον άνθρωπο. Μάλιστα μια μαζική εξαφάνιση της ζωής πριν από 440 εκατ. έτη έχει συνδεθεί με την έλευση στην Γη μιας έκλαμψης ακτίνων γ.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι το φως μιας έκρηξη ακτίνων γ που εντοπίστηκε στις 9 Οκτωβρίου του 2022 ήταν 70 φορές πιο λαμπρό από οποιαδήποτε ανάλογη έκρηξη έχουν παρατηρήσει ποτέ οι επιστήμονες και σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για την λαμπρότερη έκρηξη ακτίνων γ που έχει εμφανισθεί στον ουρανό της Γης στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η έκρηξη με την κωδική ονομασία GRB-221009A έλαβε από την επιστημονική κοινότητα την ονομασία BOAT από τα αρχικά της φράσης «brightest of all time» δηλαδή «η λαμπρότερη όλων των εποχών».

«Είναι μια απολύτως τερατώδης έκρηξη. Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, δεν έχουμε δει ποτέ τίποτα κοντά σε αυτό. Το BOAT είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 10.000 χρόνια. Υπάρχει εύλογη πιθανότητα αυτή να είναι η φωτεινότερη έκρηξη ακτίνων γ που έπληξε τη Γη από τότε που ξεκίνησε ο ανθρώπινος πολιτισμός» ανέφερε ο Έρικ Μπερνς καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Τμήματος Αστροφυσικής Υψηλής Ενέργειας της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας που διεξάγεται στη Χαβάη.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Απεργία, ΑΔΕΔΥ, κινητοποίηση
24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ – Στο επίκεντρο μισθοί, προσλήψεις και εργασιακές συνθήκες
Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας στις 17 του μήνα – Τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων
24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ – Στο επίκεντρο μισθοί, προσλήψεις και εργασιακές συνθήκες
διωξεις
Υπερβολικές ΕΔΕ στα σχολεία: Παρέμβαση για να μπει «φρένο» στις πειθαρχικές διαδικασίες
Παρέμβαση της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Δευτεροβάθμιας για εξορθολογισμό ΕΔΕ και προστασία του παιδαγωγικού έργου
Υπερβολικές ΕΔΕ στα σχολεία: Παρέμβαση για να μπει «φρένο» στις πειθαρχικές διαδικασίες
καλαματα
«Καμία άλλη δολοφονημένη»: Οργή στην Καλαμάτα για τη γυναικοκτονία της 39χρονης Βασιλικής
Ο 41χρονος κατηγορούμενος οδηγείται στον ανακριτή υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία, ενώ χιλιάδες πολίτες ζητούν δικαιοσύνη και ουσιαστικά μέτρα κατά...
«Καμία άλλη δολοφονημένη»: Οργή στην Καλαμάτα για τη γυναικοκτονία της 39χρονης Βασιλικής
ΠΕΣΕΚ: Διώξεις εκπαιδευτικών
Αύριο Κυριακή (07/06) γλέντι αλληλεγγύης στην Κουμουνδούρου ενάντια στις διώξεις αγωνιστών
Κυριακή 7 Ιουνίου (17:00), Πλατεία Κουμουνδούρου: Γλέντι Οικονομικής Ενίσχυσης για τον Αγώνα ενάντια στις Διώξεις και τους Διωκόμενους Αγωνιστές
Αύριο Κυριακή (07/06) γλέντι αλληλεγγύης στην Κουμουνδούρου ενάντια στις διώξεις αγωνιστών