Εστιατόριο στη Γαλλία - Διαδηλώσεις
Viral το βίντεο που δείχνει πολίτες να γευματίζουν σε εστιατόριο, ενώ πίσω τους η πόλη καίγεται

Αρκετά δημοφιλές έγινε ένα βίντεο από ταραχώδεις διαδηλώσεις στη Γαλλία για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μακρόν.

Στο βίντεο, φαίνονται οι θαμώνες ενός γαλλικού εστιατορίου να δειπνούν ατάραχοι, ενώ πίσω τους η πόλη καίγεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συμβάν έλαβε χώρα στην πόλη Λυών.

Πάντως, υπήρξαν αρκετοί σχολιαστές του βίντεο που εξέφρασαν αμφιβολίες για την αυθεντικότητά του. Ένα σχόλιο αναφέρει, για παράδειγμα, ότι η αντανάκλαση των παραθύρων προκαλεί οπτική ψευδαίσθηση, και ότι στην πραγματικότητα οι φωτιές στο φόντο είναι λιγότερες και μικρότερης έκτασης.

Υπενθυμίζεται ότι η οργή ξεχειλίζει στους δρόμους σε όλη τη χώρα για τον τρόπο που κινήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν για να περάσει νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια. Την περασμένη Πέμπτη ο Μακρόν προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος παρακάμπτοντας την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση για την έγκριση του νόμου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάθεση δύο προτάσεων μομφής, οι οποίες καταψηφίστηκαν προχθές το βράδυ, με μόλις εννέα ψήφους να υπολείπονται της απαιτούμενης πλειοψηφίας για την υπερψήφισή τους.

Έκτοτε κάθε βράδυ διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους. Αν η κοινωνική διαμαρτυρία, πλαισιωμένη από τα συνδικάτα επί δύο μήνες, παρέμενε ειρηνική, τα σημάδια ριζοσπαστικοποίησης πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες ημέρες, με διαδηλώσεις να γίνονται σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, «περισσότερες από 1.200» διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την επικράτεια από την Πέμπτη, ημερομηνία εφαρμογής του άρθρου 49.3. Νέες αυθόρμητες διαδηλώσεις, συχνά «διανθισμένες» με εντάσεις με την αστυνομία, σημειώθηκαν προχθες το βράδυ. Συνολικά, σχεδόν 300 άτομα συνελήφθησαν στις διάφορες διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων 234 στο Παρίσι, ανέφερε μια αστυνομική πηγή.

Η οργή βασιλεύει στους δρόμους και ένα μίσος φαίνεται να εστιάζει ξανά στο πρόσωπο του νεαρού προέδρου, ένα μίσος που δεν υπήρχε ποτέ για τους προκατόχους του από τότε που ο στρατηγός Ντε Γκωλ έγινε στόχος αποπειρών επιθέσεων από την ακροδεξιά.

Καμένο ομοίωμα, καλέσματα για «βασιλοκτονία», στο πρόσωπο του Μακρόν συσσωρεύεται για άλλη μια φορά μίσος μετά τον νόμο του για τις συντάξεις, μια κλιμάκωση που θυμίζει εκείνη του κοινωνικού κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» το 2018-19, ακόμη κι αν το τωρινό κύμα διαδηλώσεων παραμένει προς το παρόν περιορισμένο. «Τον Λουδοβίκο τον 16ο τον αποκεφαλίσαμε, Μακρόν, μπορούμε να το ξανακάνουμε», φώναζαν, για παράδειγμα, νεαροί στο Παρίσι, στην Τουλούζη και στη Λιλ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daneia_11.jpg
ΜΤΠΥ: Ξεκινούν τα δάνεια για δημοσίους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς – Διαθέσιμα 3,6 εκατ. ευρώ
Αιτήσεις στο ΜΤΠΥ για δάνεια σε εκπαιδευτικούς και Δημόσιο – Όλες οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και η διαδικασία
ΜΤΠΥ: Ξεκινούν τα δάνεια για δημοσίους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς – Διαθέσιμα 3,6 εκατ. ευρώ
Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη
Βαριά καταδίκη στις ιδιοκτήτριες του γνωστού Ιδιωτικού σχολείου «Νέα Γενιά Ζηρίδη»: Δικαιώνονται οι 48 εκπαιδευτικοί που αντιστάθηκαν στην αυθαιρεσία και την εκμετάλλευση
Ενοχές οι ιδιοκτήτριες των Εκπαιδευτηρίων «Νέα Γενιά Ζηρίδη» – Ποινές φυλάκισης άνω των 11 ετών για καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων
Βαριά καταδίκη στις ιδιοκτήτριες του γνωστού Ιδιωτικού σχολείου «Νέα Γενιά Ζηρίδη»: Δικαιώνονται οι 48 εκπαιδευτικοί που αντιστάθηκαν στην αυθαιρεσία και την εκμετάλλευση