dikastirio dikastis
Towfiqu barbhuiya /Pexels
Ο καταδικασμένος για φόνο νεαρός, αφέθηκε ελεύθερος μετά από 18 χρόνια

Συγκλονιστική είναι η ιστορία του Νεοϋορκέζου Σέλντον Τόμας, 35 ετών, ο οποίος καταδικάστηκε λανθασμένα για φόνο και αφέθηκε ελεύθερος μετά από 18 χρόνια.

Ο νεαρός Αφροαμερικανός καταδικάστηκε το 2004 για τον φόνο άλλου εφήβου, 14 ετών την εποχή εκείνη, στο Μπρούκλιν.

Ο πραγματικός δράστης του φόνου παραμένει άγνωστος και ασύλληπτος.

"Περίμενα πολύ καιρό"

Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Τόμας διαβεβαίωσε πως συγχωρεί τους ερευνητές, τη βασική μάρτυρα κατηγορίας, τους εισαγγελείς και ευχαριστεί τον δικαστή που τον αθώωσε.

"Περίμενα πολύ καιρό", είπε απλά.

Ο Σέλντον Τόμας είναι πλέον ελεύθερος καθώς δικαστής της μεγαλούπολης έκανε δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας να ακυρωθεί η καταδικαστική απόφαση.

Το λάθος

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο εισαγγελέας Έρικ Γκονσάλες έκανε γνωστό πως η αναψηλάφηση της συγκεκριμένης υπόθεσης έδειξε πως ο νεαρός κατηγορήθηκε άδικα από αστυνομικούς, που χρησιμοποίησαν φωτογραφία άλλου Αφροαμερικανού με το ίδιο όνομα για να τον συλλάβουν.

"Ο κατηγορούμενος συνελήφθη χάρη σε μάρτυρα που είπε πως ήταν κάποιος άλλος (με βάση φωτογραφία), που είχε το ίδιο ονοματεπώνυμο, σφάλμα που κατόπιν αποκρύφτηκε και δικαιολογήθηκε στην ποινική διαδικασία", ανέφερε ο κ. Γκονσάλες.

Η μάρτυρας υπέδειξε τον Σέλντον Τόμας όταν της επιδείχθηκε φωτογραφία κάποιου άλλου Σέλντον Τόμας, που αστυνομικοί ανέσυραν εσκεμμένα και με δόλο από βάση δεδομένων.

Με βάση αυτή τη λάθος ταυτοποίηση, ο κ. Τόμας συνελήφθη στο σπίτι του και κατόπιν υποδείχθηκε από την ίδια μάρτυρα. Η ταυτοποίηση οδήγησε στην προσαγωγή του σε δίκη για φόνο και στην καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξη.

Οι λάθος καταδίκες

Σύμφωνα με το National Registry of Exonerations ("Εθνικό Αρχείο Αθωώσεων"), που τηρείται από αμερικανικό πανεπιστήμιο, οι περίπου 2.500 άνθρωποι που αθωώθηκαν μετά τις καταδίκες τους από την αμερικανική δικαιοσύνη τα τελευταία 30 χρόνια πέρασαν κατά μέσον όρο 13,9 χρόνια στη φυλακή άδικα. Μέγιστη διάρκεια άδικης φυλάκισης: 47 χρόνια και δυο μήνες.

Τον Νοέμβριο του 2021, εξηντάρης Αφροαμερικανός αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος στην πολιτεία Μιζούρι έπειτα από 43 χρόνια στη φυλακή εξαιτίας δικαστικού λάθους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δίπλωμα οδήγησης: Ποιοι πρέπει να το παραδώσουν άμεσα

Μειώσεις στη στρατιωτική θητεία: Πόσους μήνες θα υπηρετούν οι φαντάροι με τον νέο νόμο

Συκώτι φούρνου: ζουμερό αποτέλεσμα σε μόλις 10 λεπτά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας
ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας: Οι αποφάσεις για τη μισθολογική εξέλιξη μόνιμων και αναπληρωτών
ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας: Όλα όσα συζητήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του 2026 – Ενημέρωση στο alfavita από τον αιρετό Τάκη Ρουμπή
ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας: Οι αποφάσεις για τη μισθολογική εξέλιξη μόνιμων και αναπληρωτών
Αναμονή ασθενών σε νοσοκομείο
Γρίπη: 871 εισαγωγές στα νοσοκομεία, 15 στη ΜΕΘ και 8 θάνατοι σε μόλις μία εβδομάδα
Τα στοιχεία από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ: Η γρίπη «σαρώνει» με 871 εισαγωγές και 15 διασωληνώσεις, ενώ ο κορωνοϊός επιμένει
Γρίπη: 871 εισαγωγές στα νοσοκομεία, 15 στη ΜΕΘ και 8 θάνατοι σε μόλις μία εβδομάδα
ρεμπουτσικα
ΕΟΠΠΕΠ: Νέα εργαλεία κατάρτισης για τις ΣΑΕΚ και τους εκπαιδευτές
Πρώτη φορά εκπαιδευτικά εγχειρίδια και νέες Τράπεζες Θεμάτων για τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ)
ΕΟΠΠΕΠ: Νέα εργαλεία κατάρτισης για τις ΣΑΕΚ και τους εκπαιδευτές