νερό
Σοβαρή είναι η έλλειψη νερού σε συγκεκριμένες περιοχές της Ιταλίας

Έντονο είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας σε συγκεκριμένες περιοχές της Ιταλίας, ενώ ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος, Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio 24, αναφέρθηκε σήμερα στην μείωση της στάθμης του νερού σε πολλές λίμνες και ποταμούς της χώρας και στα μέτρα που ενδέχεται να λάβει η κυβέρνηση της Ρώμης. «Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να γίνει μια εκτίμηση της όλης κατάστασης και, αν χρειαστεί, μπορεί να περιοριστεί η παροχή νερού σε συγκεκριμένες περιοχές», δήλωσε ο Πικέτο Φρατίν.

«Στο μεταξύ, τους επόμενους δυο, τρεις μήνες, ελπίζουμε να μπορέσουν να γεμίσουν τα φράγματα, αναμένονται κάποιες βροχοπτώσεις. Διαφορετικά, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες», τόνισε ο Ιταλός υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «πρέπει να γίνουν μια σειρά από κινήσεις με στόχο να γεμίσουν τα φράγματα όσο περισσότερο γίνεται».

Ξηρασία για εκατομμύρια ανθρώπους

Το Ιταλικό Ίδρυμα Ερευνών, στο μεταξύ, τόνισε ότι το 15% του πληθυσμού της χώρας ζει σε περιοχές οι οποίες απειλούνται από ξηρασία. Η δε εφημερίδα Corriere della Sera προσθέτει ότι, λόγω των κλιματικών αλλαγών, 3,5 εκατομμύρια Ιταλοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πόσιμο νερό.

Παράλληλα, ο ιταλικός Τύπος γράφει σήμερα ότι η εμφανής μείωση των βροχοπτώσεων, κυρίως στις βόρειες περιφέρειες της χώρας, μπορεί να προκαλέσει στο άμεσο μέλλον νέα σημαντική αύξηση του κόστους όλων των οπωροκηπευτικών προϊόντων, με νέα εκτόξευση των τιμών λιανικής πώλησης. Πέρυσι, η οικονομική ζημία που υπέστη ο ιταλικός γεωργικός τομέας από την λειψυδρία ξεπέρασε τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.

Στεγνός ο ποταμός Πάδος

Πιο συγκεκριμένα, σε πολλά του σημεία ο ποταμός Πάδος (ο μεγαλύτερος της χώρας) τις ημέρες αυτές είναι εντελώς στεγνός, ενώ σε ό,τι αφορά τις τρεις μεγαλύτερες λίμνες της χώρας, η κατάσταση έχει ως εξής: στην λίμνη Γκάρντα καταγράφεται πληρότητα νερού στο 38%, σε εκείνη του Κόμο 20% και στην λίμνη Ματζιόρε 38%.

Και η Κάτω Ιταλία, τέλος, αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα, από την στιγμή που στην περιφέρεια της Καμπανίας, με πρωτεύουσα την Νάπολη, η στάθμη του ποταμού Γκαριλιάνο τον τελευταίο μήνα μειώθηκε κατά ένα μέτρο και τριάντα εκατοστά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί οι Έλληνες με προθεσμιακές καταθέσεις είναι «μεγάλοι χαμένοι»;

Ποια γνωστή ηθοποιός παράτησε την τηλεόραση και έγινε δασκάλα σε χωριό της Αρκαδίας

Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συντάξεις
Αυξήσεις και φοροελαφρύνσεις στις συντάξεις: Ποιοι «κερδίζουν» το 2026
Καθαρές ενισχύσεις έως 74 ευρώ τον μήνα και σημαντική μείωση φόρου – Αναλυτικά παραδείγματα και πίνακες με τα τελικά ποσά
Αυξήσεις και φοροελαφρύνσεις στις συντάξεις: Ποιοι «κερδίζουν» το 2026
σπουδές
Σπουδές με επαγγελματικό ορίζοντα: Οι σχολές που οδηγούν σε δουλειά πριν το πτυχίο
Η «Γαλάζια Οικονομία» ανοίγει νέους δρόμους για μαθητές και φοιτητές στην Ελλάδα, με ειδικότητες σε ναυτιλία, ενέργεια, τουρισμό και βιοεπιστήμες
Σπουδές με επαγγελματικό ορίζοντα: Οι σχολές που οδηγούν σε δουλειά πριν το πτυχίο
mme
Αθέατες πλευρές της "ενημέρωσης των διεθνών ΜΜΕ για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και το Ιράν
Τα μεγάλα ΜΜΕ για Βενεζουέλα και Ιράν: Πληροφόρηση ή γεωπολιτική εργαλειοποίηση;
Αθέατες πλευρές της "ενημέρωσης των διεθνών ΜΜΕ για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και το Ιράν
διακοπές
Πάσχα 2026: Φθηνές ή και δωρεάν διακοπές με vouchers – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Κοινωνικός Τουρισμός ΔΥΠΑ και νέο «Kythira Pass» δίνουν τη δυνατότητα για διακοπές από 10 έως 13 Απριλίου με μηδενικό ή ελάχιστο κόστος
Πάσχα 2026: Φθηνές ή και δωρεάν διακοπές με vouchers – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι