Πρόσφυγες από την Ουκρανία
Χωρίς σταθερή πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση ή νερό, "τα παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα όχι μόνον με ακραίο ψύχος αλλά δεν μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τις δυνατότητες διαδικτυακής μάθησης,

Τα ρωσικά πλήγματα που έχουν στόχο τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας προκαλούν αυξανόμενους κινδύνους για "σχεδόν όλα τα παιδιά στην Ουκρανία - δηλαδή σχεδόν επτά εκατομμύρια παιδιά-" καθώς εξακολουθούν να πέφτουν οι θερμοκρασίες με τον ερχομό του χειμώνα στη χώρα, προειδοποιεί σήμερα η Unicef.

Χωρίς σταθερή πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση ή νερό, "τα παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα όχι μόνον με ακραίο ψύχος - οι θερμοκρασίες τον χειμώνα μπορούν να πέσουν κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου- αλλά δεν μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τις δυνατότητες διαδικτυακής μάθησης, οι οποίες είναι το μόνο μέσο πρόσβασης στην εκπαίδευση για πολλά παιδιά, καθώς πολλά σχολεία έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί", σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (Unicef).

Εξάλλου οι υγειονομικές εγκαταστάσεις μπορεί να μην είναι σε θέση να παράσχουν βασικές υπηρεσίες και τα ελαττωματικά συστήματα υδροδότησης αυξάνουν τους ήδη εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους πνευμονίας, εποχικής γρίπης, υδατογενών ασθενειών και COVID-19, προσθέτει.

Και "πέραν της άμεσης απειλής που θέτουν οι συνθήκες ψύχους, τα παιδιά στερούνται επίσης την δυνατότητα μάθησης ή διατήρησης της επαφής με τους φίλους τους και τους συγγενείς τους, κάτι το οποίο θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τόσο την σωματική όσο και την διανοητική τους υγεία", σημειώνει επίσης η γενική διευθύντρια της Unicef Κάθριν Ράσελ.

Η Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε δύσκολη θέση στον πόλεμο που εξαπέλυσε με την εισβολή της στην Ουκρανία, επιδίδεται από τον Οκτώβριο σε στρατηγική μαζικών πληγμάτων στις ουκρανικές υποδομές, κυρίως τις ενεργειακές, για να αποδυναμώσει τον πληθυσμό καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

Μέχρι στιγμής, το 40% των ουκρανικών δυνατοτήτων παραγωγής ενέργειας έχει καταστραφεί και παρά τις επισκευές που γίνονται, το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα μπόρεσε να καλύψει μόνον το 70% της ζήτησης στις 28 Νοεμβρίου που σημειώθηκε κορύφωση της κατανάλωσης, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Προς το παρόν, η Unicef διευκρινίζει ότι χρειάζεται 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια για να ανταποκριθεί στις άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες 9,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκ των οποίων 4 εκατομμύρια παιδιά, για την παροχή, διατήρηση και επέκταση των βασικών υπηρεσιών στους τομείς της υγείας, της διατροφής, της προστασίας των παιδιών, της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, της υδροδότησης, της αποχέτευσης και της υγιεινής ή ακόμη της κοινωνικής προστασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

9804f19e-c249-41c1-93c4-120816a41487-2060x1236_2_22.jpeg
Εκπαίδευση: Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Φτάνοντας στο τέλος της φετινής χρονιάς παρατηρούμε ότι τα προβλήματα στην εκπαίδευση εξακολουθούν να υπάρχουν και να γίνονται εντονότερα.
Εκπαίδευση: Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...