osta
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ανήκε σε ένα παιδί, ηλικίας 6-12 ετών, αρκετά ψηλό για την ηλικία του, που θα έφθανε σε ύψος το 1,80μ. εάν είχε ζήσει μέχρι την ενηλικίωση, σύμφωνα με υπολογισμούς

Ισραηλινοί ερευνητές ανακάλυψαν έναν αρχαίο ανθρώπινο σπόνδυλο που χρονολογείται πριν από 1,5 εκατ. χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA). Είναι η παλαιότερη απόδειξη ενός αρχαίου προγόνου μας που έχει βρεθεί ποτέ στο Ισραήλ, όπως υπογραμμίζει.

Το εύρημα περιλαμβάνεται σε μία νέα μελέτη που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν και το ακαδημαϊκό κολέγιο Όνο στο κεντρικό Ισραήλ, το πανεπιστήμιο της Τάλσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την IAA.

Το οστό ήρθε στο φως το 1966 στην περιοχή Ουμπεϊντίγια, στη νότια όχθη της Θάλασσας της Γαλιλαίας, στο βορειοανατολικό Ισραήλ.

Πρόσφατα οι ανασκαφές στην Ουμπεϊντίγια ξανάρχισαν και κατά την επανεπεξεργασία των οστών και των εργαλείων που είχαν βρεθεί στην περιοχή, οι ερευνητές ξεχώρισαν το συγκεκριμένο οστό που αναγνωρίστηκε ως οσφυϊκός σπόνδυλος.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ανήκε σε ένα παιδί, ηλικίας 6-12 ετών, αρκετά ψηλό για την ηλικία του, που θα έφθανε σε ύψος το 1,80μ. εάν είχε ζήσει μέχρι την ενηλικίωση, σύμφωνα με υπολογισμούς.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports, η μετανάστευση του ανθρώπινου γένους από την Αφρική στον υπόλοιπο κόσμο δεν ήταν κάτι που έγινε μονομιάς, αλλά εξελίχθηκε κατά κύματα.

Το πρώτο από αυτά, έφθασε στη σημερινή Γεωργία πριν από 1,8 εκατ. χρόνια και το δεύτερο πέρασε από την Ουμπεϊντίγια πριν από 1,5 εκατ. χρόνια, σύμφωνα με τους ισραηλινούς ερευνητές.

Συγκρίνοντας τον οσφυϊκό σπόνδυλο της Ουμπεϊντίγια με τα απολιθωμένα οστά που βρέθηκαν στο Ντμανίσι της Γεωργίας, (σ.σ. όπου έχει βρεθεί το αρχαιότερο, τέλεια διατηρημένο, ολοκληρωμένο κρανίο ανθρωποειδούς), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη προγόνων μας.

Πρόκειται για δύο διαφορετικούς τύπους, όσον αφορά στο παρουσιαστικό τους, την κατασκευή και χρήση εργαλείων και την τοποθεσία που επέλεξαν για να ζήσουν. Όπως σημειώνει η καθηγήτρια Μίριαμ Μπελμέικερ από το πανεπιστήμιο της Τάλσα, το Ισραήλ έχει μεσογειακό κλίμα, ενώ η Γεωργία πιο ξηρό με βιότοπο σαβάνας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το ΤΕΛΙΚΟ Μητρώο Ωφελουμένων - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ GOLEARN

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τραμπ
Σκληρή ρητορική Τραμπ για το NATO και τους συμμάχους: «Θα θυμόμαστε τη στάση σας»
Ο Τραμπ δήλωσε ότι το NATO «απλά δεν ήταν εκεί» όταν χρειάστηκε, χαρακτηρίζοντας την απουσία των συμμάχων του ως «τρομερό λάθος».
Σκληρή ρητορική Τραμπ για το NATO και τους συμμάχους: «Θα θυμόμαστε τη στάση σας»
πολεμος
Ιρανική επίθεση στη Σαουδική Αραβία: 12 Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίες
Η συγκεκριμένη επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε με συνδυασμό πυραυλικών πληγμάτων και drones, είναι τουλάχιστον η δεύτερη κατά της βάσης Πρίγκιπας...
Ιρανική επίθεση στη Σαουδική Αραβία: 12 Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίες
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), λογότυπο
ΙΕΠ: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών με επίδομα έως 230 ευρώ και έξτρα μοριοδότηση
Το νέο «πακέτο» κινήτρων για την προσέλκυση εκπαιδευτικών στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)
ΙΕΠ: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών με επίδομα έως 230 ευρώ και έξτρα μοριοδότηση