emvolio
Χρηματοδότηση για ανάπτυξη εμβολίων που θα στοχεύουν έναντι ευρύτερους φάσματος κορονοϊών

Από το 2002 που είχαμε την πρώτη επιδημική έξαρση με τον SARS-CoV στην Κίνα, πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τη δυναμική που υπάρχει σε κορονοϊούς που μολύνουν ζώα στο φυσικό περιβάλλον να περάσουν στον άνθρωπο και στη συνέχεια να προκαλέσουν μία πανδημία.

Η μεγαλύτερη δεξαμενή τέτοιων ιών μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι οι νυχτερίδες, αλλά υπάρχουν και άλλα ζώα που είναι φορείς ή δυνητικά ενδιάμεσοι ξενιστές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δρομάδες καμήλες που είναι φορείς του ιού MERS-CoV και από τις οποίες δημιουργούνται σποραδικές μεταδόσεις στους ανθρώπους. Η πανδημία του SARS-CoV-2 ανέδειξε τη σημασία της μελέτης που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια σε αυτούς τους ιούς, αλλά συγχρόνως έχει αναδείξει και νέους ερευνητικούς στόχους που θα θωρακίσουν την παγκόσμια κοινότητα από την έλευση ενός νέου πανδημικού ιού ή στελέχους.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι για αυτό το λόγο τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) στο οποίο επικεφαλής είναι ο Anthony Fauci απένειμε 36 εκατομμύρια δολάρια για την διεξαγωγή έρευνας με σκοπό την ανάπτυξη εμβολίων που θα στοχεύουν σε πολλαπλούς τύπους κορονοϊών αλλά και μεταλλαγμένων στελεχών.

Η χρηματοδότηση σε αυτήν την φάση απευθύνεται σε 3 ερευνητικά κέντρα και συγκεκριμένα στο University of Wisconsin στο πρόγραμμα «Κέντρο για Ανάπτυξη Παν-κορονοϊικου Εμβολίου», στο Brigham and Women’s Hospital για το πρόγραμμα με «Ανακαλύπτοντας Διαρκή Παν-κορονοϊική Ανοσία» και στο Duke University για το πρόγραμμα «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη ενός Παν-Βητακορονοϊικού Εμβολίου».

Η χρηματοδότηση αφορά ομάδες αποτελούμενες από διαφορετικές εξειδικεύσεις με σκοπό να βελτιώσουν τις γνώσεις μας γύρω από την ιολογία και ανοσολογία αλλά και τον σχεδιασμό των εμβολίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το NIAID έχει επενδύσει 1.2 δισεκατομμύρια σε έρευνα έναντι των κορονοϊών από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης
Μιχάλης Σφακιανάκης (πρύτανης Παν. Πειραιά): Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον χάρτη της εκπαίδευσης
Παπαγεωργίου (Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου): ​​​​​​​Ούτε οι ακαδημαϊκοί δεν φαντάζονται πώς θα γίνεται το μάθημα σε πέντε χρόνια
Μιχάλης Σφακιανάκης (πρύτανης Παν. Πειραιά): Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον χάρτη της εκπαίδευσης
τεχνητή νοημοσύνη
Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στην τάξη: Η Αυστρία πειραματίζεται με το σχολείο του 21ου αιώνα
Λατινικά λιγότερα, Τεχνητή Νοημοσύνη περισσότερη – Το σχολείο του μέλλοντος στην Αυστρία
Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στην τάξη: Η Αυστρία πειραματίζεται με το σχολείο του 21ου αιώνα