Αφγανιστάν: Εικόνες απόγνωσης στο αεροδρόμιο – Συνωστισμός για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν
Πυροβολισμοί συνεχίζουν να ακούγονται, σχεδόν αδιάκοπα, έξω από το αεροδρόμιο

Χιλιάδες άνθρωποι πολιορκούν τις εισόδους του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ, που αποτελεί τη μοναδική σανίδα σωτηρίας για τους Αφγανούς και τους ξένους υπηκόους, οι οποίοι επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα, μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν.

Πυροβολισμοί συνεχίζουν να ακούγονται, σχεδόν αδιάκοπα, έξω από το αεροδρόμιο, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Ημέρες αφότου οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας και της χώρας, την περασμένη Κυριακή, χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, το μοναδικό σημείο της αφγανικής πρωτεύουσας, που ελέγχουν ξένα στρατεύματα.

Πολλοί Αφγανοί σε απόγνωση, οι οποίοι είτε εργάστηκαν με τα ξένα στρατεύματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες ή εργάζονταν σε τομείς όπως εκείνου της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται για τις ζωές τους και πολλοί προσπαθούν να μπουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους εντός του αεροδρομίου.

Όπως μεταδίδει το dpa, καταγράφονται επανειλημμένως ένοπλες συμπλοκές στις πύλες προς το συγκρότημα του αεροδρομίου. Ο αμερικανικός στρατός αποφασίζει πότε και πώς ανοίγουν και κλείνουν οι πύλες και ο χρόνος δεν είναι προβλέψιμος.

Σε ανακοινώσεις που ακούγονται από τα μεγάφωνα στη βόρεια είσοδο αναφέρεται πως η πύλη αυτή θα παραμείνει κλειστή για δύο ημέρες, αφηγήθηκε ο μάρτυρας στο dpa.

Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε πως άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων και ηλικιών συνωστίζονται έξω από το αεροδρόμιο: μεταξύ άλλων ηθοποιοί, προσωπικότητες της τηλεόρασης, νέοι άνθρωποι, γυναίκες με νεογέννητα παιδιά ή άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς υπηκόους και τους Αφγανούς πολίτες, που εργάστηκαν με τους Αμερικανούς, ότι θα τους φέρει πίσω στις ΗΠΑ, ωστόσο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στη χώρα.

Στρατιώτες από πολλές άλλες χώρες, μεταξύ άλλων τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Τουρκία διεξάγουν ταυτόχρονα επιχειρήσεις εκκένωσης από το αεροδρόμιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

PATRON
Πανεπιστήμιο Πατρών: Κοσμοπλημμύρα στο grande finale του Welcome to UP 2025 στην πλατεία Γεωργίου
Κοσμοπλημμύρα στο grande finale του Welcome to UP 2025 στην πλατεία Γεωργίου- Tι είδαμε, τι ακούσαμε, τι μας εντυπωσίασε- Ραντεβού στο Welcome to UP...
Πανεπιστήμιο Πατρών: Κοσμοπλημμύρα στο grande finale του Welcome to UP 2025 στην πλατεία Γεωργίου
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Σίτιση και Στέγαση
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων σίτισης και στέγασης των φοιτητών και φοιτητριών
Εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων σίτισης και στέγασης των φοιτητών και φοιτητριών του Ιονίου Πανεπιστημίου
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων σίτισης και στέγασης των φοιτητών και φοιτητριών
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με το Université du Littoral Côte d’Opale (ULCO)
Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Université du Littoral Côte d’Opale (ULCO)
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με το Université du Littoral Côte d’Opale (ULCO)