ΗΠΑ
Νεκρός από σφαίρα αστυνομικού έπεσε ένας 13χρονος στο Σικάγο. Το συμβάν επανέφερε στο επίκεντρο της προσοχής τις εκκλήσεις να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης

Σφαίρα στο στήθος δέχθηκε ο 13χρονος Άνταμ Τολέντο από όπλο αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης στο Σικάγο και έπεσε νεκρός.

Το όνομα του αστυνομικού, καθώς και το βίντεο του περιστατικού δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Όλα έγιναν στις 29 Μαρτίου στο Σικάγο, στις 02:30 τα ξημερώματα στο Λιτλ Βίλατζ, συνοικία στο Γουέστ Σάιντ, σύμφωνα με τη γενική αστυνομική διεύθυνση του Σικάγο (CPD).

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο 13χρονος ήταν οπλισμένος με πιστόλι και πως οι αστυνομικοί άρχισαν να καταδιώκουν τον έφηβο και έναν νεαρό άνδρα διότι είχαν ειδοποιηθεί πως στην περιοχή ακούστηκαν πυρά.

Βίντεο εκείνου του συμβάντος ώθησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διενεργήσει έρευνα, που κατέληξε στα συμπεράσματα πως η αστυνομία στο Σικάγο παραβίαζε συστηματικά τα αστικά και ατομικά δικαιώματα των πολιτών, χρησιμοποιούσε δυσανάλογη βία και έκανε ρατσιστικές διακρίσεις.

Η δήμαρχος ζήτησε από την αστυνομία ν’ αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής

Η δήμαρχος, Λόρι Λάιτφουτ, απαίτησε τη Δευτέρα (5/4) η αστυνομία στο Σικάγο να αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής στη διάρκεια καταδιώξεων υπόπτων πεζή από τα μέλη της, μετά τον θάνατο του 13χρονου από πυρά αστυνομικού σε τέτοια καταδίωξη πριν από μία εβδομάδα.

«Τραγωδίες όπως αυτή υπογραμμίζουν πόσο επείγον είναι να αναμορφωθεί η πολιτική του CPD για τις καταδιώξεις από μέλη του πεζή – όχι αύριο, τώρα», τόνισε η κυρία Λάιτφουτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Καθώς στις ΗΠΑ τίθεται πλέον πιεστικά το ζήτημα της αστυνομικής βίας, το συμβάν επανέφερε στο επίκεντρο της προσοχής τις εκκλήσεις να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στο τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας. Η αστυνομία στο Σικάγο μπήκε στο μικροσκόπιο από το 2014, όταν λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε μαύρο έφηβο. Καταδικάστηκε αργότερα για ανθρωποκτονία.

Η Λόρι Λάιτφουτ δεσμεύτηκε εξάλλου να διαπιστώσει πώς ακριβώς ο έφηβος βρέθηκε να οπλοφορεί. Τόνισε πως έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιήσει DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και άλλες τεχνικές για να εξακριβωθεί ποιος του έδωσε το πιστόλι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κίνημα δημοκρατίας
Κίνημα Δημοκρατίας: Ανησυχία για τη νεανική βία - Κάλεσμα για άμεση δράση στην εκπαίδευση
Το Κίνημα Δημοκρατίας ζητά μέτρα πρόληψης και ενίσχυση των σχολείων για ασφαλή και ποιοτική εκπαίδευση
Κίνημα Δημοκρατίας: Ανησυχία για τη νεανική βία - Κάλεσμα για άμεση δράση στην εκπαίδευση
μολύβια
Κατηγορηματικό «όχι» εκπαιδευτικών στις υποβαθμίσεις σχολείων της Ημαθίας
Παρέμβαση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου
Κατηγορηματικό «όχι» εκπαιδευτικών στις υποβαθμίσεις σχολείων της Ημαθίας