ΗΠΑ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Νεκρός από σφαίρα αστυνομικού έπεσε ένας 13χρονος στο Σικάγο. Το συμβάν επανέφερε στο επίκεντρο της προσοχής τις εκκλήσεις να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης

Σφαίρα στο στήθος δέχθηκε ο 13χρονος Άνταμ Τολέντο από όπλο αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης στο Σικάγο και έπεσε νεκρός.

Το όνομα του αστυνομικού, καθώς και το βίντεο του περιστατικού δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Όλα έγιναν στις 29 Μαρτίου στο Σικάγο, στις 02:30 τα ξημερώματα στο Λιτλ Βίλατζ, συνοικία στο Γουέστ Σάιντ, σύμφωνα με τη γενική αστυνομική διεύθυνση του Σικάγο (CPD).

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο 13χρονος ήταν οπλισμένος με πιστόλι και πως οι αστυνομικοί άρχισαν να καταδιώκουν τον έφηβο και έναν νεαρό άνδρα διότι είχαν ειδοποιηθεί πως στην περιοχή ακούστηκαν πυρά.

Βίντεο εκείνου του συμβάντος ώθησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διενεργήσει έρευνα, που κατέληξε στα συμπεράσματα πως η αστυνομία στο Σικάγο παραβίαζε συστηματικά τα αστικά και ατομικά δικαιώματα των πολιτών, χρησιμοποιούσε δυσανάλογη βία και έκανε ρατσιστικές διακρίσεις.

Η δήμαρχος ζήτησε από την αστυνομία ν’ αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής

Η δήμαρχος, Λόρι Λάιτφουτ, απαίτησε τη Δευτέρα (5/4) η αστυνομία στο Σικάγο να αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής στη διάρκεια καταδιώξεων υπόπτων πεζή από τα μέλη της, μετά τον θάνατο του 13χρονου από πυρά αστυνομικού σε τέτοια καταδίωξη πριν από μία εβδομάδα.

«Τραγωδίες όπως αυτή υπογραμμίζουν πόσο επείγον είναι να αναμορφωθεί η πολιτική του CPD για τις καταδιώξεις από μέλη του πεζή – όχι αύριο, τώρα», τόνισε η κυρία Λάιτφουτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Καθώς στις ΗΠΑ τίθεται πλέον πιεστικά το ζήτημα της αστυνομικής βίας, το συμβάν επανέφερε στο επίκεντρο της προσοχής τις εκκλήσεις να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στο τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας. Η αστυνομία στο Σικάγο μπήκε στο μικροσκόπιο από το 2014, όταν λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε μαύρο έφηβο. Καταδικάστηκε αργότερα για ανθρωποκτονία.

Η Λόρι Λάιτφουτ δεσμεύτηκε εξάλλου να διαπιστώσει πώς ακριβώς ο έφηβος βρέθηκε να οπλοφορεί. Τόνισε πως έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιήσει DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και άλλες τεχνικές για να εξακριβωθεί ποιος του έδωσε το πιστόλι.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παπαιωαννου
Πρόεδρος ΑΣΕΠ: «Η νέα Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται δεξιότητες, ταχύτητα και αξιοκρατία»
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ παρουσίασε τις αλλαγές στις προσλήψεις του Δημοσίου και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών
Πρόεδρος ΑΣΕΠ: «Η νέα Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται δεξιότητες, ταχύτητα και αξιοκρατία»
Διάλεξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, Καθηγητή Vladan Đokić στο Πάντειο
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Διάλεξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, Καθηγητή Vladan Đokić
Διάλεξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, Καθηγητή Vladan Đokić στο Πάντειο
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Διάλεξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, Καθηγητή Vladan Đokić
ioanninondiethnis.jpg
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2026 εορτάστηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων, διαδραστικών εργαστηρίων και οργανωμένων ξεναγήσεων στα μουσεία και τις συλλογές του, το...

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2026 εορτάστηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων