Αμαζόνιος πυρκαγιές Βραζιλία
Βραζιλία: Ρεκόρ πυρκαγιών καταγράφηκε τον Ιούλιο στο Παντανάλ

Ρεκόρ πυρκαγιών καταγράφηκε τον Ιούλιο στον υδροβιότοπο Παντανάλ στη Βραζιλία, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια βιοποικιλότητας παγκοσμίως, με τη δραματική κατάσταση να ωθεί την κυβέρνηση να αναπτύξει τον στρατό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τα δορυφορικά στοιχεία που ήταν διαθέσιμα χθες Παρασκευή στον ιστότοπο του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (INPE), στην περιοχή υπήρχαν 1.669 εστίες φωτιάς, τρεις φορές περισσότερες από ό,τι τον Ιούλιο του 2019 και ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 1998 που διατηρούνται αρχεία.

Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2005, με 1.259 εστίες.

Τους επτά πρώτους μήνες του 2020 συνολικά εντοπίστηκαν 4.203 εστίες φωτιάς, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το 2019 ήταν μια ιδιαίτερα καταστροφική χρονιά, με εξαπλάσιο αριθμό πυρκαγιών σε σχέση με το 2018.

Η περιοχή του κόσμου με την περισσότερη υγρασία, το 62% του Παντανάλ, μιας κοιλάδας η οποία στην καρδιά της εποχής των βροχών είναι κάτω από το νερό σε ποσοστό 80% και η οποία αποτελεί μεγάλο καταφύγιο πανίδας, βρίσκεται στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βραζιλίας, πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη εστάλησαν στην περιοχή και 320 στρατιώτες κινητοποιούνται από το προηγούμενο Σάββατο για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο

Βόρεια του Παντανάλ, στο δάσος του Αμαζονίου ο Ιούλιος ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός, με 6.091 εστίες φωτιάς, τις περισσότερες από το 2017. Όμως ο αριθμός των πυρκαγιών τους πρώτους επτά μήνες του 2020 έχει μειωθεί κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι ειδικοί αναμένουν όμως την κατάσταση να επιδεινωθεί καθώς μόλις ξεκίνησε η ξηρή περίοδος.

Η αποψίλωση του Αμαζονίου έφτασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του έτους, με 3.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα να αποψιλώνονται, αύξηση 25% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δέχεται έντονες επικρίσεις από τις οικολογικές οργανώσεις καθώς από τον Ιανουάριο του 2019 που ανήλθε στην εξουσία άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκρίνει γεωργικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές του Αμαζονίου.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση της χώρας δέχεται μεγάλες διεθνείς πιέσεις, κυρίως από επενδυτές που ζητούν “αποτελέσματα” στην καταπολέμηση της αποψίλωσης και των πυρκαγιών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Γροιλανδία: Τι τρώνε στον πιο παγωμένο τόπο της Γης

Ελαιόλαδο και λεμόνι πριν τον ύπνο: Ένα μυστικό που βοηθά σώμα και καρδιά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

misthos_30121019.jpeg
Έρχονται σημαντικές αυξήσεις μισθών - Ποια επιδόματα και παροχές επανέρχονται μετά από 15 χρόνια
Επιστροφή δικαιωμάτων μετά από περισσότερο από μία δεκαετία
Έρχονται σημαντικές αυξήσεις μισθών - Ποια επιδόματα και παροχές επανέρχονται μετά από 15 χρόνια
κεραμ
Μια νέα επιστημονική μελέτη αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη εξέλιξη - Προϋπήρξε η ανάπτυξη μαθηματικής σκέψης από τη γλώσσα;
Τα ευρήματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων - Συμμετρία, επανάληψη και γεωμετρική λογική
Μια νέα επιστημονική μελέτη αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη εξέλιξη - Προϋπήρξε η ανάπτυξη μαθηματικής σκέψης από τη γλώσσα;
Χιόνια στο καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πυκνά χιόνια – Η πιο δύσκολη μέρα για την Αθήνα
Παγετός μέχρι την Τρίτη και μετά απότομη ανατροπή με ισχυρά φαινόμενα – Χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, στο «κόκκινο» η Αττική
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πυκνά χιόνια – Η πιο δύσκολη μέρα για την Αθήνα