Thumbnail
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Σκωτία θέλει διαφορετικό μέλλον από αυτό που επελέγη από το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου και η Σκωτία θέλει το δικαίωμά της να επιλέξει το δικό της μέλλον», είπε σήμερα η Νίκολα Στέρτζον

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρέπει να εστιάσει στην πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) έχει εντολή για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Το SNP κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου στις βουλευτικές εκλογές, γεγονός που ωθεί την Στέρτζον να πιέσει για την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Ωστόσο, ο Τζόνσον, ενισχυμένος από την συντριπτική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος και την εξασφάλιση πλειοψηφίας 80 εδρών δήλωσε τηλεφωνικά στην Στέρτζον ότι είναι αντίθετος στην διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

«Ημουν αυστηρή μαζί του ότι έχω εντολή για να προσφέρω στους ανθρώπους την επιλογή. Επανέλαβε ότι είναι αντίθετος σε αυτό», δήλωσε η Στέρτζον στο Skynews. «Αλλά...ας εστιάσουμε στην πραγματικότητα εδώ -οι εκλογές αυτής της εβδομάδας ήταν μία στιγμή ορόσημο για την Σκωτία», πρόσθεσε.

Οι πολίτες της Σκωτίας ψήφισαν στο δημοψήφισμα του 2014 υπέρ της παραμονής της χώρας τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπήρχε ούτε ως υποψία στον ορίζοντα. Δύο χρόνια μετά, ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εκτοτε, η Στέρζον επιμένει ότι η Σκωτία αξίζει μία ευκαιρία να αποφασίσει εάν θέλει να γίνει ανεξάρτητη χώρα, διότι αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς την θέλησή της, ακολουθώντας την πλειοψηφία των πολιτών της Αγγλίας και της Ουαλίας που ψήφισαν υπέρ του Brexit.

Η Νίκολα Στέρζον δήλωσε χθες ότι η ημιαυτόνομη κυβέρνηση του Εδιμβούργου θα δώσει την άλλη εβδομάδα στην δημοσιότητα εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία για την μεταφορά εξουσιών από το Λονδίνο που θα της επιτρέψει να οργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Σκωτία θέλει διαφορετικό μέλλον από αυτό που επελέγη από το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου και η Σκωτία θέλει το δικαίωμά της να επιλέξει το δικό της μέλλον», είπε σήμερα η Νίκολα Στέρτζον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Στο εδώλιο 4 γονείς και 2 νηπιαγωγοί για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 5χρονου στο Αλεξανδρούπολη

Τσίπρας: Καθηγητής στην Κρήτη έκανε το πρωί μάθημα και το βράδυ ντελίβερι

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Στέφανος Παραστατίδης
Παραστατίδης: «Μαθητικά συνέδρια: η “γκρίζα αγορά” των εκπαιδευτικών εκδρομών»
Ερωτήματα για το κόστος, την ποιότητα και την εποπτεία των «διεθνών μαθητικών συνεδρίων»
Παραστατίδης: «Μαθητικά συνέδρια: η “γκρίζα αγορά” των εκπαιδευτικών εκδρομών»
Τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση
Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΠΑΛ: Από τον ενθουσιασμό των Apps στην πραγματικότητα της τάξης
«Κάθε δωρεάν εργαλείο ενέχει τον κίνδυνο να «μαθαίνει» από εσένα, αποθηκεύοντας δεδομένα και ψηφιακά αποτυπώματα»
Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΠΑΛ: Από τον ενθουσιασμό των Apps στην πραγματικότητα της τάξης
Υπουργείο Παιδείας
Προκήρυξη εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2026: Υποβολή αιτήσεων και απαιτούμενα δικαιολογητικά
ΑΣΕΠ 1ΓΕ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί για τις αιτήσεις και τους τίτλους σπουδών
Προκήρυξη εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2026: Υποβολή αιτήσεων και απαιτούμενα δικαιολογητικά
pencil-molyvi.jpg
Καταγγελίες για αδιαφάνεια στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στην Α΄ Αθήνας
Ο Σύλλογος «Ο Αριστοτέλης» ζητά δημοσιοποίηση κενών και τήρηση της μοριοδότησης, καταγγέλλοντας παρατυπίες στη Γ΄ φάση
Καταγγελίες για αδιαφάνεια στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στην Α΄ Αθήνας