colomvia diadiloseis
Εργαζόμενοι, αγρότες και φοιτητές διαδηλώνουν σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου, Ιβάν Ντούκε - Άγρια καταστολή και αυθαιρεσίες των αρχών καταγγέλλουν οι διαδηλωτές - Νεκρός 18χρονος από πυροβολισμό αστυνομικού

Πάνω από 700 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ ένας νεαρός έχασε τη ζωή του από επίθεση των δυνάμεων καταστολής, κατά την πρώτη εβδομάδα της πανεθνικής απεργίας στην Κολομβία, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του προέδρου Ιβάν Ντούκε.

Σύμφωνα με την Εθνική Αστυνομία της χώρας, από τους 769 τραυματίες, 379 είναι μέλη των δυνάμεων καταστολής και 390 διαδηλωτές.

Παράλληλα, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι διατάχθηκαν ήδη είκοσι πειθαρχικές διαδικασίες για περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας και παρατυπιών, ενώ η στρατιωτική ποινική δικαιοσύνη ξεκίνησε δεκατέσσερις έρευνες. 

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη «σταθερή υποστήριξή» τους στην ακροδεξιά κυβέρνηση της Κολομβίας.

Οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του 18χρονου Ντίλαν Κρουζ, ο οποίος πυροβολήθηκε από την ESMAD (ειδική μονάδα καταστολής διαδηλώσεων), καθώς απομακρυνόταν για να αποφύγει την επίθεση των δυνάμεων καταστολής.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέβαλαν επείγουσα αίτηση στην Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να διερευνήσει «βίαιες πράξεις και αυθαίρετες κρατήσεις», «στιγματισμό και ποινικοποίηση» των διαδηλώσεων, «παράνομες επιδρομές» και «πρόκληση πανικού» από την κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές στρέφονται ενάντια στην οικονομική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση, με μέτρα όπως η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, η μείωση του κατώτατου μισθού για τους νέους, καθώς και η έλλειψη κυβερνητικής δράσης για την παύση της διαφθοράς και τη δολοφονία εκατοντάδων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρόλο που η αστυνομική καταστολή συνεχίζεται, εργαζόμενοι, αγρότες και φοιτητές στην Κολομβία βρίσκονται στους δρόμους για να απαιτήσουν τη συμμόρφωση με 13 προτάσεις που επέδωσε στον πρόεδρο Ντούκε η Επιτροπή Εθνικής Απεργίας.

Μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνονται η κατάργηση νόμων και διαταγμάτων που σχετίζονται με φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων. 

Παράλληλα, οι διαδηλωτές απαιτούν τη διάλυση του ESMAD, τον καθαρισμό της Εθνικής Αστυνομίας και την τιμωρία των υπευθύνων για τη δολοφονία του 18χρονου Ντίλαν Κρουζ.

Πληροφορίες: Telesur

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils.jpg
Σύλλογοι Διδασκόντων στα σχολεία: Τι προβλέπει η νομοθεσία για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών σωμάτων
Θεσμική λειτουργία και ρόλος των Συλλόγων Διδασκόντων: Τι προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο
Σύλλογοι Διδασκόντων στα σχολεία: Τι προβλέπει η νομοθεσία για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών σωμάτων
Συνάντηση ΔΙΠΕ Τρικάλων
ΔΙ.Π.Ε. Τρικάλων: Ενημερωτική συνάντηση με διευθυντές σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά
Ενημερωτική Συνάντηση της ΔΙ.Π.Ε. Τρικάλων με Διευθυντές και Προϊσταμένους Σχολείων ενόψει της Νέας Σχολικής Χρονιάς
ΔΙ.Π.Ε. Τρικάλων: Ενημερωτική συνάντηση με διευθυντές σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά