presveia venezouelas vrazilia
Ο ακροδεξιός Ζαϊχ Μπολσονάρου στηρίζει ενεργά τον αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας, υποστηρικτές του οποίου είχαν πραγματοποιήσει απόπειρα πραξικοπήματος λίγους μήνες πριν

Οπαδοί του Χουάν Γκουαϊδό κατέλαβαν σήμερα το πρωί ένα τμήμα της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Μπραζίλια, μέλη του προσωπικού της οποίας τους άνοιξαν τις πόρτες και δήλωσαν πίστη στον επικεφαλής της βενεζουελανής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε η πρεσβευτής που έχει οριστεί απ' αυτόν τον τελευταίο, η Τερέσα Μπελάντρια.

Όμως, σύμφωνα με μια πηγή στη βραζιλιάνικη αστυνομία, η ομάδα αυτή «προσπαθεί να διαπραγματευθεί ειρηνικά» με τους υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στους κόλπους της διπλωματικής αντιπροσωπείας, όπου η κατάσταση είναι συγκεχυμένη λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής των μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομιών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

«Τα γραφεία της πρεσβείας μας κατελήφθησαν δια της βίας σήμερα το πρωί. Θεωρούμε πως η βραζιλιανή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του προσωπικού μας και των εγκαταστάσεών μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα.

Σε ανακοίνωσή της, η Μπελάντρια διαβεβαίωσε πως μέλη του προσωπικού στους κόλπους της πρεσβείας παρέδωσαν «οικειοθελώς τη διπλωματική αποστολή στην αντιπροσωπεία που είναι νόμιμα διαπιστευμένη στη Βραζιλία».

«Καλούμε όλους τους διαπιστευμένους αξιωματούχους της πρεσβείας και στα επτά προξενεία της Βενεζουέλας (στη Βραζιλία) να λάβουν την ίδια απόφαση», πρόσθεσε η Μπελάντρια.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου υποστηρίζει ενεργά τον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος ανακηρύχθηκε μονομερώς πρόεδρος της Βενεζουέλας και αναγνωρίζεται από περίπου 50 πρωτεύουσες.

«Αν η Βραζιλία αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, γιατί η πρεσβευτής Τερέσα Μπελάντρια, την οποία εκείνος διόρισε, δεν βρίσκεται ήδη μέσα στην πρεσβεία; Φαίνεται πως αυτή τη στιγμή, αυτό που γίνεται είναι σωστό και δίκαιο», έγραψε σήμερα στο Twitter ο βουλευτής Εντουάρντο Μπολσονάρου, ένας από τους γιους του προέδρου.

Ο Φρέντι Μεργκότε, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας που παρέμεινε πιστός στον πρόεδρο Μαδούρο, αφηγήθηκε από την πλευρά του, σ' ένα βίντεο που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορέιο από το αριστερό Κόμμα των Εργαζομένων (PT) του πρώην προέδρου Λούλα, πως «ξένα προς την πρεσβεία πρόσωπα μπήκαν σ' αυτήν και παραβιάζουν το έδαφος της Βενεζουέλας».

«Ζούμε μια παράλογη κατάσταση εδώ στη Βραζιλία. Έχουμε μπροστά μας μια βίαιη επίθεση εναντίον μιας άλλης χώρας (...) Το Σύνταγμά μας απαγορεύει οποιαδήποτε ανάμιξη σε συγκρούσεις άλλων χωρών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η βουλευτής του PT Μαρία ντο Ροσάριο, η οποία ήταν παρούσα μπροστά στην πρεσβεία μαζί και με άλλες προσωπικότητες της αριστεράς.

Τα γεγονότα αυτά λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που ο πρόεδρος Μπολσονάρου ετοιμάζεται να έχει μια διμερή συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ως προοίμιο της συνόδου κορυφής των BRICS αύριο στην Μπραζίλια.

Στους κόλπους των BRICS επικρατούν διαφωνίες σχετικά με τη Βενεζουέλα. Η Βραζιλία είναι η μοναδική χώρα στην ένωση αυτή που αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Χουάν Γκουαϊδό, ενώ η Κίνα, όπως και η Ρωσία, υποστηρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ξηροί καρποί
Ο ξηρός καρπός που καθυστερεί τη γήρανση και προλαμβάνει τις χρόνιες παθήσεις
Οι ξηροί καρποί θεωρούνται πολύτιμα υπερτρόφιμα όταν καταναλώνονται σωστά και χωρίς υπερβολές.
Ο ξηρός καρπός που καθυστερεί τη γήρανση και προλαμβάνει τις χρόνιες παθήσεις
aytokinito
Φελλός στο αυτοκίνητο: το έξυπνο τρικ που λίγοι γνωρίζουν
Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, όμως ένα απλό αντικείμενο που όλοι έχουμε στο σπίτι μπορεί να κάνει θαύματα για το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας.
Φελλός στο αυτοκίνητο: το έξυπνο τρικ που λίγοι γνωρίζουν