sdf
Κατηγορούν την Τουρκία για παραβίαση της εκεχειρίας και ζητούν την παρέμβαση των ΗΠΑ

Οι συριακές κουρδικές δυνάμεις εγκατέλειψαν σήμερα θέσεις που ήλεγχαν εδώ και χρόνια κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, τηρώντας μια ρωσοτουρκική συμφωνία που έθεσε τέλος στα όνειρά τους για αυτονομία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SFD), μια συμμαχία υπό τους κούρδους μαχητές, εγκατέλειψαν σήμερα τo πρωί διάφορες θέσεις στην ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα.

"Οι ΣΔΔ αποσύρθηκαν από θέσεις μεταξύ της Ντερμπασίγια και της Αμούντα στην περιοχή Χασάκα", δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι 'Αμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με τον Ραχμάν, μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, κύρια συνιστώσα των ΣΔΔ, η οποία θεωρείται "τρομοκρατική" από την Άγκυρα) παραμένουν σε πολλές θέσεις της συροτουρκικής συνοριακής ζώνης που εκτείνεται συνολικά σε περίπου 440 χλμ.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο αξιωματούχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) μετέδωσε ότι οι Κούρδοι των SDF αποσύρθηκαν 32 χλμ μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία.

Οι Κούρδοι στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι έτοιμοι να συζητήσουν να ενταχθούν στον συριακό στρατό μόλις η κρίση στη Συρία διευθετηθεί πολιτικά, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί της εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στοχοθετώντας τρία χωριά παρά την εκεχειρία και κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν αμέσως για να σταματήσει η επίθεση.

Σε ανακοίνωση, οι SDF αναφέρουν ότι η επίθεση των τουρκικών δυνάμεων στα χωριά "εκτός της περιοχής όπου ισχύει η κατάπαυση του πυρός" ανάγκασε χιλιάδες άμαχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. "Οι δυνάμεις μας συνεχίζουν να συγκρούονται", αναφέρει.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις επιρρίπτουν την ευθύνη στην Τουρκία για την "υποβάθμιση της διαδικασίας της κατάπαυσης του πυρός", πρόσθεσε.

"Παρά τη δέσμευση των δυνάμεών μας στην απόφαση κατάπαυσης του πυρός και στην απόσυρση των δυνάμεών μας από όλη την περιοχή όπου εφαρμόζεται η κατάπαυση του πυρός, το τουρκικό κράτος και οι τρομοκρατικές ομάδες που έχουν συμμαχήσει με αυτό συνεχίζουν να παραβιάζουν τη διαδικασία κατάπαυσης του πυρός".

Σε χωριστό μήνυμα, μέσω Twitter, o αξιωματικός Μουσταφά Μπαλί έγραψε ότι οι SDF θα ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για την άμυνά τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα πάρετε το «άγνωστο» επίδομα των 900 ευρώ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αθηνα
Αθήνα vs Θεσσαλονίκη: Όταν το φαγητό μιλάει διαφορετική διάλεκτο
Από τον καφέ μέχρι το σουβλάκι και από το τσίπουρο μέχρι την μπουγάτσα, οι δύο πόλεις έχουν διαμορφώσει το δικό τους γαστρονομικό λεξιλόγιο.
Αθήνα vs Θεσσαλονίκη: Όταν το φαγητό μιλάει διαφορετική διάλεκτο
ΙΡΑΝ
Μέση Ανατολή: Κλιμάκωση χωρίς όρια μετά τον θάνατο Χαμενεΐ – Πυραυλικά πλήγματα, απειλές και φόβοι γενικευμένης σύρραξης
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε με ανάρτησή του ότι αν η Τεχεράνη απαντήσει στα αμερικανικά πλήγματα, η Ουάσινγκτον θα χτυπήσει «με δύναμη...
Μέση Ανατολή: Κλιμάκωση χωρίς όρια μετά τον θάνατο Χαμενεΐ – Πυραυλικά πλήγματα, απειλές και φόβοι γενικευμένης σύρραξης
Μετρό
Ποιοι δικαιούνται δωρεάν ή μειωμένες μετακινήσεις σε λεωφορεία και Μετρό
Η ενίσχυση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αποτελεί βασικό στόχο της πολιτείας, με σκοπό τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης σε Αθήνα και...
Ποιοι δικαιούνται δωρεάν ή μειωμένες μετακινήσεις σε λεωφορεία και Μετρό