Thumbnail
Το εστιατόριο Under στην Νορβηγία θα είναι, επίσης, το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο εστιατόριο στον κόσμο

To πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης ανοίγει σήμερα στη Νορβηγία με περισσότερους από 7.000 καλοφαγάδες, λάτρεις της θαλάσσιας ζωής και της αρχιτεκτονικής να έχουν κάνει κράτηση μέχρι στιγμής για να απολαύσουν ένα γεύμα ανάμεσα στα ψάρια.

Το εστιατόριο, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Νορβηγίας, μοιάζει με έναν φαρδύ συμπαγή σωλήνα, ένα μέρος του οποίου είναι βυθισμένο στη Βόρεια Θάλασσα. Ονομάζεται "Under", λέξη που σημαίνει στα νορβηγικά και "θαύμα".

Σχεδιάστηκε από τη νορβηγική αρχιτεκτονική εταιρία Snoehetta, η οποία σχεδίασε επίσης την 'Οπερα του 'Οσλο και το Εθνικό Μουσείο - Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

"Η γοητεία είναι ακριβώς αυτή η μετάβαση, που ενώ είσαι πάνω από το νερό φθάνεις κάτω από τη θάλασσα, καθώς διασχίζεις το κτίριο. Το μεγάλο παράθυρο δείχνει το υποθαλάσσιο περιβάλλον όχι όπως ένα ενυδρείο, αλλά την πραγματική εικόνα", δήλωσε ο ιδρυτής της Snoehetta, Κέτιλ Τρένταλ Τούρσεν.

Μπαίνοντας στο Under αρχικά αισθάνεσαι σαν να μπαίνεις στη σάουνα, καθώς ξύλινες σανίδες καλύπτουν το επάνω τμήμα του, αλλά μια κάθοδος οκτώ μέτρων με σκάλα οδηγεί κάτω, στη μεγάλη τραπεζαρία όπου μπορούν να καθήσουν σχεδόν 40 επισκέπτες. Η αίθουσα χωρίζεται από την θάλασσα με ένα τεράστιο παράθυρο που προσφέρει πανοραμική θέα.

Ο Τούρσεν είπε ότι η κατασκευή μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλη κακοκαιρία και είναι σχεδιασμένη με τρόπο τέτοιο ώστε να αντέξει αυτό που αποκάλεσε "το κύμα του αιώνα".

Το εστιατόριο γεμίζει με φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, φιλτραρισμένο από το πρασινωπό χρώμα του νερού.

Ένα πλήρες μενού με 18 πιάτα, που βασίζεται σε τοπικά υλικά και θαλασσινά, κοστίζει έως 3.700 κορώνες (περίπου 380 ευρώ) το άτομο, συμπεριλαμβανομένων των ποτών.

"Ο στόχος είναι το 50% των πελατών που τρώει εδώ, να διανυκτερεύει στη συνέχεια στο ξενοδοχείο μας... Περιμένουμε σχεδόν 12.000 ανθρώπους να δειπνούν στο εστιατόριό μας κάθε χρόνο", είπε ο Γκετ Ούμποσταντ, ένας από τους δύο αδελφούς που έχουν το εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο εκεί κοντά.

Το Under ανοίγει σήμερα για τους φίλους και την οικογένεια των ιδιοκτητών, ενώ για τους πρώτους πελάτες που θα πληρώνουν, οι πύλες του θα ανοίξουν στις αρχές Απριλίου.

Τα υποθαλάσσια εστιατόρια που υπάρχουν παγκοσμίως μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και τα περισσότερα βρίσκονται στα τροπικά νερά όπως οι Μαλδίβες στον Ινδικό Ωκεανό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskalos
Προς υπουργείο Παιδείας: Τι άλλα βασανιστήρια θα επινοήσετε για τους 50.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς;
Απόγνωση: «Πόσα επιτέλους πρέπει να ξοδεύουμε εμείς οι αναπληρωτές για το δικαίωμα στην εργασία»;
Προς υπουργείο Παιδείας: Τι άλλα βασανιστήρια θα επινοήσετε για τους 50.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς;
panellinies
Πανελλήνιες 2024: Προσοχή στις εξετάσεις! - Πότε μηδενίζεται το γραπτό ενός υποψηφίου
Πανελλήνιες-Πανελλαδικές 2024: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τυχόν μηδενισμό γραπτού
Πανελλήνιες 2024: Προσοχή στις εξετάσεις! - Πότε μηδενίζεται το γραπτό ενός υποψηφίου