Thumbnail
Απειλές για βόμβες

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα και σχολεία στη Μόσχα και στην περιφέρειά της έπειτα από ανώνυμες απειλές για βόμβα που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Περίπου 90 κτίρια, μεταξύ των οποίων σχολεία, ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης, εμπορικά και επιχειρηματικά κέντρα, νοσοκομεία και κτίρια της δημόσιας διοίκησης χρειάσθηκε να εκκενωθούν, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Εκκενώσεις κτιρίων πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στην οποία είχαν ήδη κηρυχθεί τις προηγούμενες ημέρες παρόμοιοι συναγερμοί για βόμβα που αποδείχθηκαν ψεύτικοι.

Κανένα ύποπτο αντικείμενο δεν βρέθηκε μετά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν αφού απομακρύνθηκαν οι πολίτες.

Σύμφωνα με τις αρχές, τις οποίες επικαλούνται τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι απειλές εστάλησαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από το εξωτερικό, κυρίως από την Ουκρανία.

Στα τέλη του 2017, είχε ήδη σημειωθεί στη Ρωσία ένα μαζικό κύμα ανώνυμων τηλεφωνικών απειλών για βόμβα, που είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και είχε επιφέρει την απομάκρυνση συνολικά περισσότερων των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων. Καμιά βόμβα δεν βρέθηκε ποτέ.

Αν και οι οικονομικές απώλειες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας τις είχαν υπολογίσει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB, τα τηλεφωνήματα είχαν κάνει ρώσοι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό και διαθέτουν δίκτυο συνεργών στη Ρωσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Στην τάξη υποχρεωτικά από 6 έως 17 Ιουλίου 135.000 εκπαιδευτικοί

Από 1η Σεπτεμβρίου τα μαθήματα – Στις 27 Αυγούστου να επιστρέφουν οι εκπαιδευτικοί

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΥΠ
Στο φως τα «απόρρητα» της μεταεμφυλιακής Ελλάδας: Η ΕΥΠ ανοίγει το αρχείο για την περίοδο 1953-1959
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ανακοίνωσε ότι «προχωρά σε ένα ακόμη βήμα προς την ανάδειξη του ιστορικού της αρχείου, με τρόπο πια συστηματικό...
Στο φως τα «απόρρητα» της μεταεμφυλιακής Ελλάδας: Η ΕΥΠ ανοίγει το αρχείο για την περίοδο 1953-1959
kleista sxoleia
Πότε κλείνουν Γυμνάσια και Λύκεια για καλοκαίρι - Ποιες είναι οι ημερομηνίες των εξετάσεων
Το χρονοδιάγραμμα για το τέλος των μαθημάτων και τις εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια
Πότε κλείνουν Γυμνάσια και Λύκεια για καλοκαίρι - Ποιες είναι οι ημερομηνίες των εξετάσεων