Thumbnail
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Ρώσος αρχιτέκτονας Evgeny Stamo και ο μηχανικός Alexander Markelov κατέληξαν στα σχέδια για ένα ασυνήθιστο συγκρότημα κατοικιών στην πρωτεύουσα

Το σπίτι έπρεπε να είναι διαμορφωμένο σαν δαχτυλίδι, διαμέτρου περίπου 150 μέτρων, με μια μεγάλη εσωτερική αυλή με παιδικές χαρές και χώρους πρασίνου.


 
Το κτήριο είχε πάνω από εννιακόσια διαμερίσματα και όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων, φαρμακείου, πλυντηρίου, στούντιο, ταχυδρομείου κ.λπ. Όταν ολοκληρώθηκε το 1972, οι αρχές ήταν τόσο εντυπωσιασμένες που καταρτίστηκαν σχέδια για περισσότερα τέτοια σπίτια στη Μόσχα.

Εκείνη την εποχή, οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1980, που επρόκειτο να φιλοξενηθούν στη Μόσχα, πλησίαζαν και η πόλη αποφάσισε να χτίσει πέντε παρόμοια κτήρια-δαχτυλίδια που θα συμβόλιζαν τους πέντε δακτυλίους του σήματος των Αγώνων.

Ωστόσο, μόλις αποφασίστηκε η κατασκευή της δεύτερης δομής το 1979, στην οδό Dovzhenko, το έργο σταμάτησε. Η Σοβιετική Ένωση βρισκόταν στο χείλος μιας οικονομικής κρίσης και τα κτήρια, όπως συνειδητοποίησαν, ήταν υπερβολικά δαπανηρά για να διατηρηθούν. Επίσης ήταν ογκώδη και άβολα.

Εκτός αυτού, η προτεινόμενη τοποθεσία των κτηρίων ήταν πολύ μακριά, για να παρέχει οποιαδήποτε ουσιαστική σχέση με τους πέντε ολυμπιακούς δακτυλίους. Ακόμα κι αν το έκαναν, ένας πεζός δεν θα μπορούσε ποτέ να δει τα δαχτυλίδια από το επίπεδο του δρόμου ή να εκτιμήσει τη σύνθεση.

Σήμερα, και τα δύο κτίρια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως διαμερίσματα. Κάθε κτήριο έχει εννέα ορόφους και πάνω από είκοσι εισόδους. Κάποιοι λένε ότι η εύρεση της σωστής εισόδου και του σωστού διαμερίσματος είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Πηγή: perierga.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι αλλάζει στα σχολεία από Σεπτέμβριο: Τα νέα μαθήματα του 2025-2026

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paideias
Ανοιχτές θέσεις εκπαιδευτικών σε Ελληνόφωνα και Αγγλόφωνα τμήματα στην Κρήτη για το 2025-2026
Πρόσκληση εκπαιδευτικών για Ελληνόφωνα και Αγγλόφωνα Τμήματα στην Κρήτη
Ανοιχτές θέσεις εκπαιδευτικών σε Ελληνόφωνα και Αγγλόφωνα τμήματα στην Κρήτη για το 2025-2026
οπεκε
Νέοι διάλογοι-φωτιά για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να γ@@θεί ο υπουργός και όλοι, κανονίστε τα»
Νέοι διάλογοι έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το μεγάλο φαγοπότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Νέοι διάλογοι-φωτιά για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να γ@@θεί ο υπουργός και όλοι, κανονίστε τα»