Thumbnail
Από τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών και η τοπική αστυνομία φαίνονται κρατούμενοι γυμνοί, καθισμένοι οκλαδόν στο τσιμέντο της αυλής υπό το φως προβολέων την ώρα που ένοπλοι αστυνομικοί τους φυλάνε.

Φωτογραφίες που δείχνουν εκατοντάδες κρατούμενους καθισμένους γυμνούς την ώρα που αστυνομικοί ερευνούν τα κελιά τους προκάλεσαν εκ νέου την αγανάκτηση των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατηγορούν την κυβέρνηση του προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του πολέμου που έχει κηρύξει κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες.

Οι δεσμοφύλακες ξύπνησαν τους κρατούμενους της φυλακής Σέμπου τα ξημερώματα και τους οδήγησαν στην αυλή. Εκεί τους ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους, ενώ πράκτορες της υπηρεσίας καταπολέμησης ναρκωτικών, αστυνομικοί και στρατιώτες ερευνούσαν τα κελιά τους, δήλωσε ο Ραφαέλ Εσπινόζα, αξιωματούχος των φυλακών.

Από τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών και η τοπική αστυνομία φαίνονται κρατούμενοι γυμνοί, καθισμένοι οκλαδόν στο τσιμέντο της αυλής υπό το φως προβολέων την ώρα που ένοπλοι αστυνομικοί τους φυλάνε.

Η επιχείρηση αυτή επέτρεψε στις αρχές να εντοπίσουν «πολλά πακέτα» μεθαμφεταμίνης και φύλλα μαριχουάνας, καθώς και κινητά τηλέφωνα και μαχαίρια, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών.

Την ώρα που οι φωτογραφίες αυτές έκαναν τον γύρο των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους.
«Πρόκειται ξεκάθαρα για σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση», κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.

Οι αρχές πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι κρατούμενοι δεν υποβάλλονται σε βασανιστήρια ή σε κακοποιήσεις, τονίζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), επικαλούμενο άρθρα του ποινικού κώδικα των Φιλιππίνων και τις προβλέψεις του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τοπικής κυβέρνησης Τζέθρο Μπάκολοντ, επρόκειτο για μια «κανονική διαδικασία», που είχε στόχο την έρευνα για τον εντοπισμό παράνομων αντικειμένων. Ο διευθυντής των φυλακών αποπέμφθηκε διότι βρέθηκαν τέτοια αντικείμενα, πρόσθεσε.
Η φυλακή Σέμπου έγινε γνωστή το 2007 από τα βίντεο που ανέβηκαν στο YouTube και τα οποία έδειχναν κρατούμενους να χορεύουν υπό την υπόκρουση του Thriller του Μάικλ Τζάκσον.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καιρός
Η Τσικνοπέμπτη, οι Αποκριές, η Καθαρά Δευτέρα και ο καιρός: ψήσιμο, καρναβάλια και χαρταετός… με το βλέμμα στον ουρανό
Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου: θα… τσικνίσει ο ουρανός;
Η Τσικνοπέμπτη, οι Αποκριές, η Καθαρά Δευτέρα και ο καιρός: ψήσιμο, καρναβάλια και χαρταετός… με το βλέμμα στον ουρανό
ΝΑΟΣ
Είναι ο αρχαίος ελληνικός ναός ένα… αναποδογυρισμένο πλοίο;
Όπως θα έλεγε και ο Βιτρούβιος, η αρχιτεκτονική γεννιέται από χρεία, χρήσιν και μνήμη — και αυτή η θεωρία το παίρνει αυτό κυριολεκτικά.
Είναι ο αρχαίος ελληνικός ναός ένα… αναποδογυρισμένο πλοίο;
αργια αγιου πνευματος
Καθαρά Δευτέρα 2026: Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς και όλες οι αργίες που φέρνουν αποδράσεις
Πότε ανοίγει το Τριώδιο, πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και ποια τριήμερα «χαμογελούν» στο ημερολόγιο του 2026
Καθαρά Δευτέρα 2026: Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς και όλες οι αργίες που φέρνουν αποδράσεις
δημόκριτος δημοκρίτειο δπθ
AI Δημόκριτος»: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο πανεπιστήμιο με κανόνες και ακρίβεια
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παρουσιάζει έναν ακαδημαϊκό βοηθό ΤΝ που θωρακίζει την αξιοπιστία της γνώσης και ενισχύει τη μαθησιακή διαδικασία
AI Δημόκριτος»: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο πανεπιστήμιο με κανόνες και ακρίβεια