Thumbnail
Περισσότεροι από 150 κρατούμενοι δραπέτευσαν, με την συνδρομή ισλαμιστών ανταρτών, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Ένοπλοι αντάρτες επιτέθηκαν στις φυλακές της Κινταπουάν χθες στις 17.00 (τοπική ώρα), στη νότια πλευρά της χώρας, 50.000 χμλ δυτικά της πόλης Νταβάο.

Για πάνω από δύο ώρες αντάρτες και αστυνομικοί αντάλλαζαν πυροβολισμούς γύρω από το κέντρο κράτησης, ενώ ένας δεσμοφύλακας σκοτώθηκε.

«Ήθελαν να απελευθερώσουν τους συντρόφους τους που κρατούνταν», δήλωσε ο Πίτερ Τζον Μπόνγκατ, ένας από τους φρουρούς, διευκρινίζοντας ότι οι δεσμοφύλακες ήταν αριθμητικά πολύ λιγότεροι από τους επιτιθέμενους.

Η επίθεση αυτή εξαπολύθηκε από ένα παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο, πρόσθεσε ο Μπόνγκατ, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση που δρα στη χώρα με την οποία η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τουλάχιστον 158 κρατούμενοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και δραπέτευσαν, επεσήμανε ένας άλλος φρουρός. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι από τους δραπέτες συνδέονται με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Οι αρχές έχουν κινητοποιηθεί για την σύλληψει των δραπετών, ενώ ήδη έξι έχουν σκοτωθεί. Η φυλακή αυτή λειτουργούσε παλιά ως σχολείο και βρίσκεται σε μια απομονωμένη δασώδη περιοχή. Πριν την επίθεση σε αυτή κρατούνταν 1.511 άνθρωποι.

Στην περιοχή της Κινταπαουάν δρουν πολλές εγκληματικές οργανώσεις και ισλαμιστικές και κομμουνιστικές ένοπλες ομάδες. Eκπρόσωπος του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την ταυτότητα των δραστών. Η οργάνωση μετρά 10.000 μαχητές και έχει συμφωνήσει εκεχειρία με την κυβέρνηση.

Το νησί Μιντανάο είναι εδώ και δεκαετίες θέατρο ένοπλων ισλαμιστικών εξεγέρσεων, με κάποιες από τις οργανώσεις να πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος.

Τον Αύγουστο ισλαμιστές εξτρεμιστές που υποστηρίζουν το ΙΚ απελευθέρωσαν οκτώ μέλη τους και 15 ακόμη κρατούμενους από τη φυλακή της πόλης Μαράουι, επίσης στο νησί Μιντανάο.

Ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο και η Αμπού Σαγιάφ, εξαπολύουν τρομοκρατικές επιθέσεις και επιδίδονται σε απαγωγές τουριστών στις νότιες Φιλιππίνες εδώ και δεκαετίες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ektakto.jpg
Συναγερμός στη λεωφόρο Σχιστού – Άνδρας απειλεί να πέσει από γέφυρα
Άνδρας απειλεί να αυτοκτονήσει από γέφυρα στη λεωφόρο Σχιστού – Επί τόπου αστυνομία, διαπραγματευτής και πυροσβεστική.
Συναγερμός στη λεωφόρο Σχιστού – Άνδρας απειλεί να πέσει από γέφυρα
Σοφία Ζαχαράκη
Σ. Ζαχαράκη: Αναβάθμιση του γηπέδου Ραπτοπούλου - – 812.000 ευρώ μέσω ΕΠΑ 2021–2025
Νέα ένταξη έργου για την αναβάθμιση του γηπέδου Ραπτοπούλου στον Δήμο Αγράφων – 812.000 ευρώ μέσω ΕΠΑ 2021–2025
Σ. Ζαχαράκη: Αναβάθμιση του γηπέδου Ραπτοπούλου - – 812.000 ευρώ μέσω ΕΠΑ 2021–2025
κεριά θάνατος
Πέθανε ο Ομότιμος Καθηγητής της ΑΣΚΤ, Τάσος Χριστάκης
Θλίψη στην καλλιτεχνική κοινότητα για την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή και ζωγράφου Τάσου Χριστάκη – Είχε αφιερώσει τη ζωή του στη διδασκαλία και...
Πέθανε ο Ομότιμος Καθηγητής της ΑΣΚΤ, Τάσος Χριστάκης
mitkas.jpg
ΕΘΑΑΕ - Μη Κρατικά ΑΕΙ: «Πράσινο φως» για μηχανισμό δημοσιοποίησης των προγραμμάτων σπουδών
Η ΕΘΑΑΕ προχωρά στη δημιουργία ψηφιακού μηχανισμού δημοσιοποίησης πιστοποιημένων προγραμμάτων για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
ΕΘΑΑΕ - Μη Κρατικά ΑΕΙ: «Πράσινο φως» για μηχανισμό δημοσιοποίησης των προγραμμάτων σπουδών