Thumbnail
Χέρι σε τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασχέσεις σε 5.500 οφειλέτες

 

Χέρι σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά βοηθήματα, ενοίκια και επιδοτήσεις που περίμεναν να εισπράξουν 5.500 φορολογούμενοι έβαλε τον Ιανουάριο η Εφορία θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο σαρωτικών κατασχέσεων προκειμένου να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 56,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση tanea.gr εισπράχθηκαν από τις εφορίες 280 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές με αύξηση πάνω από 150% σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές εισπράξεις, οι οποίες ήταν μόλις 110 εκατ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι ώς 1.000 ευρώ τον μήνα. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των χιλίων ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ .  
Αντίθετα δεν υπάρχει όριο «προστασίας» για τις καταθέσεις, με αποτέλεσμα να έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού με 10 ή 20 ευρώ.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης tanea.gr oι εφορίες μπορούν να ενεργοποιήσουν τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για χρήση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, υπό την προϋπόθεση ότι το ληξιπρόθεσμο χρέος υπερβαίνει τα 300 ευρώ.
Το όριο αυτό όμως δεν ισχύει για κατασχέσεις απαιτήσεων οφειλετών σε χέρια τρίτων (μισθοί, συντάξεις, ασφαλιστικά βοηθήματα, ενοίκια, επιδοτήσεις), για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και για οφειλές υπέρ ΟΤΑ.
Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για όλους του εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΩΣ ΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Στρατιώτες, φαντάροι σε στάση προσοχής με φόντο την ελληνική σημαία
«Tι θα έκανες αν σε καλούσαν σε επιστράτευση»: Τι λένε οι Έλληνες πως θα έκαναν σε μία τέτοια περίπτωση
Διχασμένη η κοινή γνώμη: Εθνικό χρέος ή προσωπική άρνηση;
«Tι θα έκανες αν σε καλούσαν σε επιστράτευση»: Τι λένε οι Έλληνες πως θα έκαναν σε μία τέτοια περίπτωση
louketo_45.jpg
Κλειστά σχολεία αύριο Τετάρτη 11 Μαρτίου – Σε ποια περιοχή δεν θα γίνουν μαθήματα
Σε ποια περιοχή της χώρας θα έχουμε κλειστά σχολεία και οι μαθητές θα απολαύσουν μια ημέρα ανάπαυλας
Κλειστά σχολεία αύριο Τετάρτη 11 Μαρτίου – Σε ποια περιοχή δεν θα γίνουν μαθήματα
pencil
Αντιπαράθεση στη Ζάκυνθο: Εκπαιδευτικοί επικρίνουν τη στάση της ΔΑΚΕ
Κατηγορίες για συνδικαλιστική απραξία και κομματική ταύτιση – Στο επίκεντρο ζητήματα μισθολογικών συνθηκών, ελλείψεων στα σχολεία και εκπαιδευτικής...
Αντιπαράθεση στη Ζάκυνθο: Εκπαιδευτικοί επικρίνουν τη στάση της ΔΑΚΕ
voucher δυπα 2026
Voucher ΔΥΠΑ 750€: Άνοιξε η πλατφόρμα – Αγώνας δρόμου για το επίδομα
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στο νέο Voucher της ΔΥΠΑ 750€ για εργαζόμενους φοιτητές και πτυχιούχους - Αναλυτικά η διαδικασία στο ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ
Voucher ΔΥΠΑ 750€: Άνοιξε η πλατφόρμα – Αγώνας δρόμου για το επίδομα