Το πρωινό είναι συχνά το πρώτο γεύμα που θυσιάζουμε όταν ο χρόνος πιέζει. Ένας καφές στο χέρι, ένα μπισκότο ή τίποτα απολύτως και… φύγαμε. Υπάρχει όμως ένας πολύ πιο εύκολος τρόπος: να αφήσουμε την κατάψυξη να κάνει τη δουλειά για εμάς.
Με λίγη προετοιμασία, μπορούμε να έχουμε έτοιμες ατομικές μερίδες για αρκετά πρωινά, ώστε τις καθημερινές να χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά. Το μυστικό είναι να καταψύχουμε τα τρόφιμα ήδη χωρισμένα στις ποσότητες που θα καταναλώσουμε.
Ψωμί σε φέτες: το πιο εύκολο «backup»
Το ψωμί είναι ίσως το πιο πρακτικό τρόφιμο για την κατάψυξη. Κόβουμε μια φραντζόλα σε φέτες πριν την καταψύξουμε ή αγοράζουμε ατομικά ψωμάκια και τα φυλάμε ξεχωριστά.
Το πρωί οι φέτες μπορούν να μπουν κατευθείαν στην τοστιέρα ή τη φρυγανιέρα, χωρίς απόψυξη.
Και κάπως έτσι, μέσα σε λίγα λεπτά έχουμε τη βάση για ένα γλυκό πρωινό με ταχίνι, φυστικοβούτυρο ή μαρμελάδα ή για ένα αλμυρό με τυρί και αυγό.
Μικρό μυστικό: καλή συσκευασία, ώστε το ψωμί να μη στεγνώσει και να μη γεμίσει μυρωδιές από την κατάψυξη.
Pancakes και βάφλες: φτιάξ' τα μία φορά, φά' τα πολλές
Αν φτιάχνεις pancakes ή τηγανίτες το Σαββατοκύριακο, κάνε διπλή δόση.
Τα αφήνεις να κρυώσουν εντελώς και τα βάζεις στην κατάψυξη, χωρισμένα με αντικολλητικό χαρτί. Εναλλακτικά, τα παγώνεις πρώτα απλωμένα σε ταψί και μετά τα μεταφέρεις σε σακούλα.
Το πρωί παίρνεις μόνο όσα χρειάζεσαι και τα ζεσταίνεις σε τοστιέρα, τηγάνι ή φούρνο μικροκυμάτων.
Με γιαούρτι, μέλι και φρούτα έχεις ένα πρωινό έτοιμο σχεδόν πριν προλάβει να γίνει ο καφές.
Το ίδιο κόλπο λειτουργεί και με τις σπιτικές βάφλες, οι οποίες ξαναγίνονται τραγανές όταν μπουν στην τοστιέρα ή τη φρυγανιέρα.
Πίτες και πιτάκια: το αλμυρό πρωινό που σε σώζει
Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, χορτόπιτες και μικρά πιτάκια μπορούν να καταψυχθούν σε ατομικές μερίδες.
Για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία, είναι πρακτικό να τα έχουμε ήδη ψημένα. Αφού κρυώσουν καλά, τα συσκευάζουμε ξεχωριστά και το πρωί ζεσταίνουμε μόνο τη μερίδα που θέλουμε.
Ένα κομμάτι πίτας μαζί με ένα φρούτο μπορεί να γίνει ένα γρήγορο αλμυρό πρωινό χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.
Muffins, banana bread και κέικ
Το σπιτικό κέικ δεν χρειάζεται να καταναλωθεί όλο μέσα σε λίγες ημέρες.
Κόβουμε το banana bread ή το κέικ σε φέτες και τυλίγουμε κάθε κομμάτι ξεχωριστά. Τα muffins μπορούν να μπουν ολόκληρα στην κατάψυξη, επίσης ατομικά.
Το προηγούμενο βράδυ μεταφέρουμε μία μερίδα στο ψυγείο ή την αφήνουμε να ξεπαγώσει για λίγο το πρωί.
Για πιο χορταστική εκδοχή, τα σπιτικά muffins μπορούν να περιέχουν βρώμη, μπανάνα, μήλο, καρότο ή ξηρούς καρπούς.
Φρούτα στην κατάψυξη για smoothie σε χρόνο μηδέν
Εδώ η κατάψυξη γίνεται πραγματικά… σύμμαχος.
Κόβουμε μπανάνες, φράουλες, μούρα, ροδάκινα ή μάνγκο και τα χωρίζουμε σε μικρές ατομικές σακούλες ή δοχεία.
Το πρωί ρίχνουμε μία μερίδα στο μπλέντερ, προσθέτουμε γάλα, φυτικό ρόφημα ή γιαούρτι και χτυπάμε.
Η κατεψυγμένη μπανάνα, μάλιστα, χαρίζει στο smoothie πιο κρεμώδη υφή χωρίς να χρειάζεται πάγος.
Το κόλπο που κάνει πραγματικά τη διαφορά
Δεν αρκεί απλώς να πετάξουμε τρόφιμα στην κατάψυξη. Η σωστή οργάνωση είναι το μυστικό. Όλα τα τρόφιμα πρέπει να έχουν κρυώσει εντελώς πριν καταψυχθούν. Τα χωρίζουμε σε μερίδες μίας χρήσης, χρησιμοποιούμε κατάλληλες σακούλες ή δοχεία και απομακρύνουμε όσο περισσότερο αέρα γίνεται. Καλό είναι επίσης να γράφουμε πάνω στη συσκευασία τι περιέχει και πότε μπήκε στην κατάψυξη. Για καλύτερη ποιότητα, τα περισσότερα ψωμιά και σπιτικά αρτοσκευάσματα είναι προτιμότερο να καταναλώνονται μέσα σε περίπου 2-3 μήνες.
Και υπάρχει ένας κανόνας που αξίζει να θυμόμαστε: καταψύχουμε ακριβώς όπως σκοπεύουμε να φάμε. Ψωμί σε φέτες, πίτα σε ατομικά κομμάτια, κέικ σε μερίδες και φρούτα ήδη κομμένα για smoothie. Γιατί αν χρειάζεται να ξεπαγώσουμε ένα ολόκληρο καρβέλι για δύο φέτες ή ένα ολόκληρο ταψί για ένα κομμάτι, τότε χάνεται όλο το νόημα.
Με λίγη προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα ή το Σαββατοκύριακο, η κατάψυξη μπορεί να μετατραπεί στο κρυφό «ντουλάπι» του πρωινού και να μας γλιτώνει καθημερινά χρόνο, κόπο και το αιώνιο ερώτημα: «Τι θα φάω τώρα;».