Σεισμική δόνηση καταγράφηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην περιοχή του Αγίου Όρους. Η Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έδωσε αρχικά μέγεθος 5,0 Ρίχτερ με επίκεντρο ~7 χλμ. Δ-ΒΔ των Καρυών και εστιακό βάθος ~5 χλμ.
Στη νεότερη/αναθεωρημένη εκτίμηση, το μέγεθος αποτιμάται σε 4,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο ~11 χλμ. Δ-ΒΔ των Καρυών και εστιακό βάθος ~11,8 χλμ.
Η δόνηση έγινε αισθητή στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για ζημιές μέχρι στιγμής.
Τον Ιούνιο είχε προηγηθεί σεισμός 5,3 Ρίχτερ με αισθητές επιπτώσεις σε μονές του Άθω και παρατεταμένη μετασεισμική ακολουθία, γεγονός που κρατά το ενδιαφέρον των επιστημόνων στραμμένο στην περιοχή.
Λέκκας: Δεν μας ανησυχεί αλλά είμαστε προβληματισμένοι
Στον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που έπληξε το Άγιο Όρος τα ξημερώματα της Δευτέρας (22/9) αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤΝews.
«Δεν μας ανησυχεί αλλά από επιστημονική άποψη είμαστε προβληματισμένοι», τόνισε ο κ. Λέκκας γιατί όπως εξήγησε «η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις αρχές του 2024, περιλαμβάνει ως τώρα πάνω από 1.000 σεισμούς εκ των οποίων οι εννιά είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ. Ο σημερινός είναι ο 10ος σεισμός πάνω από 4 Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν πριν από τρεις μήνες μεγέθους 5,2 Ρίχτερ».
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ έκανε λόγο για «ένα φαινόμενο αρκετά περίεργο σε σχέση με την εμμονή 18 μήνες τώρα» και τόνισε ότι αναμένουμε την εξέλιξη του.
«Φαίνεται ότι το ρήγμα που δίνει αυτούς τους σεισμούς έχει ακόμα ενέργεια μέσα του, αλλά δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε επίπεδο που να είναι πάνω από 5,2 Ρίχτερ», προσέθεσε.
Εξήγησε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα «δεν είχε δώσει σεισμούς πριν το 2024. Είναι ένα ρήγμα που το επιβεβαιώνουμε τώρα με βάση τα ενόργανα δεδομένα. Δεν είναι ένα ρήγμα, το οποίο εμφανίζεται στην επιφάνεια, είναι στον υποθαλάσσιο χώρο, μπαίνει και λίγο στον χερσαίο χώρο, αλλά είναι σε ένα ικανό βάθος και έτσι δεν μπορούμε να ξέρουμε ουσιαστικά ποιες είναι οι διαστάσεις».
«Δεν μπορούμε να διερευνήσουμε τις προθέσεις της φύσης. Είναι φαινόμενα που προσεγγίζουμε με πολύ μεγάλη δυσκολία. Δεν είναι κάτι που το βλέπουμε ένα σύννεφο που έρχεται ή ένας άσχημος καιρός ή κάτι άλλο που να είναι άμεσα ορατό ώστε να κάνουμε ασφαλείς προγνώσεις. Ό,τι ξέρουμε, το ξέρουμε με βάση καταγραφές ενόργανες, οι οποίες πολλές φορές δεν αντιστοιχούν πολλές φορές στις εξελίξεις που υπάρχουν στο υπέδαφος και ερμηνεύομε με βάση αυτά που βλέπουμε στα σεισμογράμματα και στις άλλες καταγραφές», προσέθεσε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ