Ευπάλιο
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Δυτική Ελλάδα: Σε αυτό το χωριό έχουν γεννηθεί οι περισσότεροι γιατροί, αναλογικά με τον πληθυσμό του

Ένα εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο καταγράφεται στο Ευπάλιο Φωκίδας, μια κοινότητα με μόλις 700 μόνιμους κατοίκους, η οποία έχει κάθε λόγο να καμαρώνει. Όχι για κάποιο τοπικό προϊόν ή τουριστικό αξιοθέατο, αλλά για τον αξιοσημείωτο αριθμό επιστημόνων – και συγκεκριμένα γιατρών – που έχει «αναδείξει» αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Σε εκτενές αφιέρωμα της τοπικής εφημερίδας «ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ», παρουσιάζεται μια πρωτογενής έρευνα που αποκαλύπτει πως 79 άνθρωποι καταγόμενοι από το Ευπάλιο έχουν ακολουθήσει την ιατρική επιστήμη, αριθμός που καθιστά την κοινότητα πρώτη στην Ελλάδα – αναλογικά πάντα – στην παραγωγή ιατρών.

Οι περισσότεροι εξ αυτών, παιδιά φτωχών οικογενειών, κατάφεραν μέσα από σκληρή δουλειά και αφοσίωση να σπουδάσουν και να διακριθούν στον απαιτητικό χώρο της Ιατρικής, χωρίς η κοινότητα να διαθέτει κάποια ιδιαιτερότητα που να «δικαιολογεί» αυτό το φαινόμενο.

Η έρευνα, που φέρει την υπογραφή του δημοσιογράφου Περικλή Λουκόπουλου, επιχειρεί να εντοπίσει τα αίτια αυτής της μοναδικής "παραγωγής" γιατρών, χωρίς ωστόσο να καταλήγει σε σαφή συμπεράσματα. Το μόνο βέβαιο είναι πως το Ευπάλιο έχει διαμορφώσει μια παράδοση που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά.

Ανάμεσα στους Ευπαλιώτες γιατρούς που διέπρεψαν, ξεχωρίζουν ο Νικόλαος Σμπαρούνης και ο Αθανάσιος Μπάμπος, οι οποίοι ίδρυσαν γνωστές κλινικές στην Αθήνα τον 20ό αιώνα, αφήνοντας έντονο αποτύπωμα στον χώρο της Υγείας.

Μικρό σε πληθυσμό, μεγάλο σε προσφορά – το Ευπάλιο αποδεικνύει πως η επιστήμη μπορεί να ανθίσει ακόμη και στις πιο απρόσμενες γωνιές της Ελλάδας.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

θερι
«Θηριανοί»: Άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως ζώα ζητούν περίθαλψη από κτηνιάτρους στην Πορτογαλία
Αυτοπροσδιορίζονται ως ζώα και ζητούν την παροχή φροντίδας υγείας από κτηνιάτρους
«Θηριανοί»: Άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως ζώα ζητούν περίθαλψη από κτηνιάτρους στην Πορτογαλία
deinosayroi.jpg
Γιατί οι δεινόσαυροι είχαν τόσο μικρά χέρια; Η νέα θεωρία που αλλάζει όσα γνωρίζαμε
Επιστήμονες συνδέουν τα αδύναμα άνω άκρα με την εξέλιξη των πανίσχυρων κρανίων και της στρατηγικής κυνηγιού των σαρκοφάγων δεινοσαύρων
Γιατί οι δεινόσαυροι είχαν τόσο μικρά χέρια; Η νέα θεωρία που αλλάζει όσα γνωρίζαμε
ακίνητα
Έχει σχέση με επερχόμενο σεισμό το μυστήριο με την έντονη οσμή αερίου στα νότια προάστια; Τι απαντά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Έλεγχοι χωρίς ευρήματα από ΔΕΣΦΑ και Λιμενικό
Έχει σχέση με επερχόμενο σεισμό το μυστήριο με την έντονη οσμή αερίου στα νότια προάστια; Τι απαντά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος