ματι
Φωτο: Ηρακλής Μίλας
Παρά το μικρό της μέγεθος αποτελεί σημαντικό υγρότοπο

Το Μάτι Τυρνάβου, αυτή η μικρή λίμνη που είναι γνωστή και ως «Μάτι Αργυροπουλίου» ή «λίμνη Αργυροπουλίου» βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το ομώνυμο χωριό (παλιά, τούρκικη ονομασία «Καρατζόλ» – Kara gol, δηλαδή «μαύρη λίμνη») και μαζί με την Βρύση, αποτελούν τις δύο λίμνες του Τυρνάβου.

Τροφοδοτείται από πηγές στις υπώρειες της Μελούνας και με τη σειρά της τροφοδοτεί ποτάμι που ενώνεται με τον Πηνειό κοντά στο χωριό Ροδιά. Ο ποταμός ονομαζόταν στην αρχαιότητα Ευρωπός, δηλαδή «Μεγαλομάτης», γεγονός που ίσως οδηγεί στη σημερινή ονομασία «Μάτι».

Τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά μετά από χρονιές μεγάλης λειψυδρίας, όπως το 1992 και το 2005 όταν η λίμνη σχεδόν στέρεψε, η έκταση της έχει μειωθεί αρκετά. Παρά ταύτα, παραμένει ένας σημαντικός υγρότοπος με πλούσια χλωρίδα (πλατάνια, λεύκες, ιτιές, καλάμια) και πλήθος πουλιά, ψάρια, χέλια, καραβίδες, ακόμη και ενυδρίδες (βίδρες). Σε παλαιότερα χρόνια οι ποσότητες ψαριών, χελιών και καραβίδων ήταν πολύ μεγαλύτερες, μέχρι του σημείου να γίνονται εξαγωγές καραβίδας στη Γαλλία!

Στην δυτική όχθη της λίμνης έχει διαμορφωθεί ένας, παραμελημένος δυστυχώς, χώρος αναψυχής, ενώ σε μικρή απόσταση υπάρχει δριστέλλα (νεροτριβή) και μαντάνι.

Η περιοχή ανάμεσα στο Μάτι και το χωριό Δελέρια, αποτέλεσε το θέατρο μιας από τις πιο σημαντικές μάχες του «ατυχούς» Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Η μάχη που πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου 1997 είχε γνωρίσει εκτενή δημοσιογραφική κάλυψη από τα μεγάλα διεθνή μέσα της εποχής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

επιστροφή ενοικίου
Νέο πλαίσιο για τα ενοίκια από το 2026 - Ποιοι χάνουν κρατικές ενισχύσεις και επιδόματα
Η πιο ουσιαστική μεταβολή αφορά τον τρόπο πληρωμής των ενοικίων, αφού πλέον θα γίνονται αποκλειστικά μέσω τραπεζικών συναλλαγών
Νέο πλαίσιο για τα ενοίκια από το 2026 - Ποιοι χάνουν κρατικές ενισχύσεις και επιδόματα
asep_2.jpg
ΑΣΕΠ 8Κ/2024: «Τέλος» η αναμονή 105.000 υποψηφίων – Πότε τα αποτελέσματα (Αποκλειστικό)
Συναγερμός ΑΣΕΠ σε 105.000 υποψηφίους – Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες για τους προσωρινούς πίνακες
ΑΣΕΠ 8Κ/2024: «Τέλος» η αναμονή 105.000 υποψηφίων – Πότε τα αποτελέσματα (Αποκλειστικό)
καστα
Το πεντανόστιμο φαγητό με κάστανα και ελιές της κρητικής κουζίνας που δεν θα χορταίνετε (Βίντεο)
Ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι, συνοδεύεται υπέροχα με κριθαράκι, πουρέ ή ακόμα και απλό, τραγανό ψωμί για «βούτες»
Το πεντανόστιμο φαγητό με κάστανα και ελιές της κρητικής κουζίνας που δεν θα χορταίνετε (Βίντεο)
bullying
Περιστατικό bullying στην Αμαλιάδα: 14χρονος απειλούσε και εκβίαζε 12χρονο- Του απέσπασε 7.500 ευρώ
Υπόθεση bullying στην Αμαλιάδα: 14χρονος απειλούσε και εκβίαζε 12χρονο- Του απέσπασε 7.500 ευρώ
Περιστατικό bullying στην Αμαλιάδα: 14χρονος απειλούσε και εκβίαζε 12χρονο- Του απέσπασε 7.500 ευρώ