οικο
Ο Σύλλογος καλεί τον ΣΚΑΪ να αναγνωρίσει το σφάλμα του και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, ενώ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων

Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής (ΣΑΚΕΑ) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τις απαράδεκτες και μισαναπηρικές δηλώσεις των δημοσιογράφων Δ. Οικονόμου και Α. Παυλόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, οι οποίες αναπαράγουν επικίνδυνα και ρατσιστικά στερεότυπα για τα άτομα με αναπηρία.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις υποτιμούν τη ζωή των ατόμων αυτών και αναπαράγουν την αντίληψη ότι η αναπηρία ισοδυναμεί με μια ζωή χωρίς αξία, γεγονός που ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό. 

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής (ΣΑΚΕΑ) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τις απαράδεκτες και μισαναπηρικές δηλώσεις των δημοσιογράφων Δ. Οικονόμου και Α. Παυλόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, οι οποίες ακούστηκαν στις:
 

«Σκέψου τον εαυτό σου σε ένα καροτσάκι, ίσως είναι καλύτερη περίπτωση να είσαι νεκρός, από το να είσαι σε ένα καρότσι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όμηρος. Το λέω με μεγάλη αγάπη στους ανθρώπους αυτούς.»
(10 Μαρτίου 2025, εκπομπή: «Σήμερα»)

Οι απόψεις αυτές δεν είναι απλώς προσβλητικές, αλλά επικίνδυνες, διότι αναπαράγουν αναχρονιστικά και ρατσιστικά στερεότυπα που παρουσιάζουν τα άτομα με αναπηρία ως κατώτερα ανθρώπινα όντα, υποτιμώντας την ίδια την αξία της ζωής τους. Η στάση αυτή συντηρεί και αναπαράγει τον κοινωνικό αποκλεισμό και υπονομεύει τις προσπάθειες για ισότιμη κοινωνική συμμετοχή.

Τα άτομα με αναπηρία έχουν τα ίδια δικαιώματα με κάθε πολίτη. Το γεγονός ότι η καθημερινότητά τους δυσχεραίνεται, δεν οφείλεται στην αναπηρία τους αλλά στην ανεπαρκή μέριμνα της πολιτείας και των θεσμών, που συστηματικά αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν ισότιμες συνθήκες διαβίωσης, πρόσβασης και συμμετοχής.

Ο δημόσιος λόγος φέρει βαρύτατη ευθύνη στη διαμόρφωση των κοινωνικών αντιλήψεων. Οι εκπρόσωποί του οφείλουν να επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία στην ορολογία που χρησιμοποιούν, τηρώντας τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία η Ελλάδα έχει κυρώσει και δεσμεύεται να εφαρμόζει.

Για τους λόγους αυτούς, ο ΣΑΚΕΑ καλεί τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ να αναγνωρίσει το σφάλμα του και να προβεί άμεσα σε δημόσια συγγνώμη. Η σιωπή απέναντι σε τέτοιες δηλώσεις δεν μπορεί να γίνει ανεκτή! Για αυτούς τους λόγους, ο ΣΑΚΕΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και τη διασφάλιση του σεβασμού προς τα άτομα με αναπηρία.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σαντουιτς
Καπνιστός σολομός: Τι δείχνουν οι έρευνες για πιθανή επιβάρυνση στην υγεία
Τα τελευταία χρόνια, όμως, η επιστημονική κοινότητα εξετάζει πιο προσεκτικά τις πιθανές επιπτώσεις της συστηματικής κατανάλωσής τους στην υγεία.
Καπνιστός σολομός: Τι δείχνουν οι έρευνες για πιθανή επιβάρυνση στην υγεία
fisiki.jpg
Λύνεται παλιό αίνιγμα της φυσικής : Πώς εξελίσσονται οι επιφάνειες στον χρόνο
Το 1986 προτάθηκε η εξίσωση Kardar–Parisi–Zhang (KPZ), ένα θεωρητικό μοντέλο που επιχειρεί να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο "χτίζονται"...
Λύνεται παλιό αίνιγμα της φυσικής : Πώς εξελίσσονται οι επιφάνειες στον χρόνο
μητροπουλος
Μητρόπουλος: Κριτική για τα εργασιακά και την κοινωνική κατάσταση
Σκληρή κριτική στην πορεία των εργασιακών δικαιωμάτων και στη συνολική κοινωνικοοικονομική κατάσταση ασκεί ο Αλέξης Μητρόπουλος.
Μητρόπουλος: Κριτική για τα εργασιακά και την κοινωνική κατάσταση