Γενοκτονία των Αρμενίων
Ήταν η πρώτη πράξη του ειδεχθούς εγκλήματος που οργάνωσαν και εκτέλεσαν οι Νεότουρκοι

Στις 24 Απριλίου συμπληρώνονται εκατόν εννέα χρόνια από την έναρξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Την ημέρα εκείνη του δραματικού 1915 θανατώθηκαν, εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν διακόσιοι πενήντα διανοούμενοι, επικεφαλής της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

Ήταν η πρώτη πράξη του ειδεχθούς εγκλήματος που οργάνωσαν και εκτέλεσαν οι Νεότουρκοι, στα χνάρια του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, σε βάρος του αρμενικού λαού. Μέσα σε τρία χρόνια οδηγήθηκαν στο θάνατο περίπου 1.500.000 Αρμένιοι και ουσιαστικά εκκαθαρίστηκε η αρμενική κοινότητα από τα όρια της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η συμμετοχή της τελευταίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως συμμάχου της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας, αποτέλεσε τον μανδύα γύρω από τον οποίο εκτυλίχτηκε το σχέδιο του στυγερού Ταλαάτ πασά και των συνοδοιπόρων του για τον αφανισμό του αρμενικού λαού. 

Στις απίστευτες ωμότητες των Νεότουρκων κατά της αρμενικής εθνότητας συμπεριλαμβάνονταν, εκτός από τις πολυάριθμες εν ψυχρώ δολοφονίες, μαζικές εκτοπίσεις συμπαγών πληθυσμών στα βάθη της Ανατολίας, όπου τους υπέβαλαν σε καταναγκαστικά έργα και φρικτά βασανιστήρια («τάγματα εργασίας»), αιχμαλωσίες γυναικόπαιδων, δηώσεις περιουσιών και άλλα φονικά μέτρα.

Σημειωτέον, οι Νεότουρκοι ήδη από το 1914 είχαν προβεί σε ανάλογες διώξεις κατά του ελληνικού στοιχείου στην Ανατολική Θράκη, στα μικρασιατικά παράλια και στην περιοχή του Πόντου, με αποκορύφωμα της εκδικητικής τους μανίας τις θηριωδίες που προκάλεσαν μετά την κατάρρευση του μετώπου και την εισβολή του τουρκικού στρατού και άτακτων στη Σμύρνη (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1922). Το σχέδιο του αφανισμού των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ολοκληρώθηκε με μαζικές σφαγές Ασσυρίων.

Το «κίνητρο» της τουρκικής βαναυσότητας ήταν παντού το ίδιο: η εκκαθάριση της Αυτοκρατορίας από «ξένα», «μιαρά» και αλλόθρησκα εθνικά στοιχεία και η δημιουργία ομοιογενούς τουρκικού κράτους (εκτουρκισμός). Το μένος των Τούρκων κατά των παραπάνω μειονοτήτων υποδαύλισε και το γεγονός ότι οι Αρμένιοι και κυρίως οι Έλληνες αποτελούσαν τις ισχυρότερες οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες της Αυτοκρατορίας, καθώς είχαν συγκεντρώσει στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου που διακινούνταν σε αυτή.

Οι αναλογίες, εξάλλου, της γενοκτονίας των Αρμενίων με το πογκρόμ που εξαπέλυσαν οι Ναζί κατά των Εβραίων και ο Στάλιν κατά των αντιφρονούντων του αποδεικνύουν ότι η ανθρωπότητα δεν διδάχθηκε από τις εκατόμβες χριστιανών, θυμάτων της νεοτουρκικής θηριωδίας των αρχών του 20ού αιώνα.

Αντίθετα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων υπήρξε το πρόπλασμα για τις ανθρωποθυσίες που ακολούθησαν στον πλανήτη μας τα επόμενα χρόνια. Ακόμα και σήμερα, σε διάφορες περιοχές, η ωμή βία κυριαρχεί, τη στιγμή που η ανθρώπινη ζωή ευτελίζεται και απαξιώνεται. Οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία σοβούν παραπάνω από δύο χρόνια, με θύματα καθημερινά εκατοντάδες αμάχους, ενώ η επίθεση της Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου, σε παλαιστινιακό έδαφος έχει περιπλέξει τα πράγματα στη Μέση Ανατολή και απειλεί την παγκόσμια τάξη με γενικευμένη πολεμική σύρραξη. Η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε ενεργό «σφαγείο».

Στη γειτονιά μας, η σημερινή τουρκική ηγεσία, κληρονόμος της παρακαταθήκης του Κεμάλ και των εθνικιστών του, εμφανίζεται φοβική να αναμετρηθεί με το παρελθόν, να αναψηλαφήσει τις χαίνουσες πληγές, να αναλάβει θαρρετά ιστορικές ευθύνες. Αντίθετα, απορρίπτει διαρρήδην τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και Ασσυρίων διατηρώντας αναθεωρητικές τάσεις των ισχυουσών συνθηκών, τις οποίες προπαγανδίζει όποτε δοθεί ευκαιρία.

Το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη να συνειδητοποιήσουν οι πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα ότι δεν έχουν απέναντί τους έναν αξιόπιστο συνομιλητή, καθώς η Τουρκία, παρά τις ευκαιριακές διπλωματικές προσεγγίσεις και τους επιδέξιους ελιγμούς της, σε στιγμές απώλειας ισχύος και ισχυρών διπλωματικών πιέσεων, επανέρχεται ξανά και ξανά στα ίδια… 

*Βασίλης Πλατής, φιλόλογος, δρ Ιστορίας Α.Π.Θ.

               

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kavgas-sxoleio
Συγκλονιστικό βίντεο από άγριο καυγάς μαθητών – Εκτοξεύθηκαν από τις σκάλες
Περισσότερα πλάνα από το έδαφος δείχνουν τους δύο μαθητές λυκείου να εκτοξεύονται από τις σκάλες αλλά να συνεχίζουν να παλεύουν ακόμα και μετά την...
Συγκλονιστικό βίντεο από άγριο καυγάς μαθητών – Εκτοξεύθηκαν από τις σκάλες