βασιλης νικολάου
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου. 

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει στο Art Project Space (πατήστε το σύνδεσμο να δείτε την τοποθεσία),

την αναδρομική έκθεση γλυπτικής του Βασίλη Νικολάου με τίτλο «Σώματα από Ύλη, Πνεύμα και Χρόνο» με έργα που έχουν δημιουργηθεί από το 1982 έως το 2023.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η αρχαιολόγος-ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου. 

Ο Βασίλης Νικολάου «εκτίθεται» στον φιλόξενο χώρο του Art Project Space, με 120 έργα* που δημιούργησε τα τελευταία 42 χρόνια και ταυτόχρονα παραδίδει ένα λεύκωμα 100 σελίδων με κείμενα και φωτογραφίες των έργων του, που εκδόθηκε με την ευκαιρία της αναδρομικής του έκθεσης.

* Παρουσιάζονται συνολικά 45 πρωτότυπα έργα  από πέτρες και γυψοκονίαμα (5 μεγάλα γλυπτά, 8 μεσαίου μεγέθους και 32 μικρά) και 12 πρωτότυπα έργα από χαλκό (3 μεγάλα γλυπτά και 9 μεσαίου μεγέθους). Επιπλέον εκτίθενται 36 χυτευμένα έργα σε ορείχαλκο ή γύψο από τα μικρά πρωτότυπα έργα σε πέτρες και γυψοκονίαμα και 27 πρωτότυπα σχέδια με μελάνι

Email Image

 Σύντομο Βιογραφικό:

Ο Βασίλης Νικολάου γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1977-1983) Σχέδιο και Ζωγραφική με καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά και τον Λευτέρη Κανακάκη. Γλυπτική με καθηγητή τον Γιώργο Νικολαΐδη και τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. Παράλληλα παρακολούθησε τα ειδικά εργαστήρια της σχολής γυψοτεχνίας, χαλκοχυτικής με καθηγητές τον Θ.Βασιλόπουλο και Ν.Κερλή καθώς επίσης και τα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας με καθηγητή τον Ν.Παρασκευά. Επίσης τα μαθήματα θεωρητικών σπουδών ιστορία της Τέχνης, ιστορία της Αρχιτεκτονικής και ρυθμολογίας, εισαγωγή στην Αισθητική, τη θεωρία της Τέχνης και Φιλοσοφίας και Παιδαγωγική Ψυχολογία και διδακτική. To 1986-2021 δίδαξε το μάθημα των Εικαστικών στη Μέση Εκπαίδευση. Το 1996 πραγματοποίησε ατομική έκθεση γλυπτικής στην Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ - Πειραιά». Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

basilis_nikolaoy

Απόσπασμα: Ίρις Κρητικού (Ιστορικός Τέχνης - Αρχαιολόγος)

Ο Βασίλης Νικολάου δημιουργεί φιγούρες με μια υποβόσκουσα κίνηση ακόμα και αν τις χαρακτηρίζει η μνημειακότητα, γεγονός που τις καθιστά απόλυτα ξεχωριστές. Χρησιμοποιώντας ως βασικά υλικά την πέτρα, τον γύψο και τον ορείχαλκο σμιλεύει σώματα «ζωντανά» που μιλάνε στον θεατή με τη στάση του σώματος τους εκφράζοντας τα συναισθήματα τους. Στόχος του καλλιτέχνη είναι τα γλυπτά να εναρμονίζονται με τον χώρο στον οποίο βρίσκονται ώστε να προκαλούν στον θεατή την δυνατότητα ταύτισης και επικοινωνίας. Πρόκειται ουσιαστικά για αυτόνομες φιγούρες με προσωπικά βιώματα και αληθινά συναισθήματα. Η ερμηνεία των γλυπτών αφήνεται στην προσωπική κρίση του καθενός. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει για τα έργα του: «Μέσα από τα έργα μου σηματοδοτείται και η εξελικτική μου πορεία. Με τις φιγούρες που διαφοροποιούνται κατά το μέγεθος, αλλά και με τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιώ, προσπαθώ να καταλήγει το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σε μια αβίαστη πλαστικότητα.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πουτιν
Ανάλυση Politico: Γιατί η πτώση Χαμενεΐ και Μαδούρο στοιχειώνει τον Πούτιν
Η δολοφονία του Χαμενεΐ ενισχύει την πεποίθηση του Πούτιν ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει τον διάλογο, αλλά την αλλαγή καθεστώτος (regime change) των...
Ανάλυση Politico: Γιατί η πτώση Χαμενεΐ και Μαδούρο στοιχειώνει τον Πούτιν
τεμπη
«Κρατάτε τα όνειρα των 57 αγγέλων ζωντανά»: Μήνυμα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών για τις συγκεντρώσεις του Σαββάτου
Οι συγγενείς τονίζουν ότι η συμμετοχή του κόσμου αποτελεί ασπίδα ενάντια στη συγκάλυψη
«Κρατάτε τα όνειρα των 57 αγγέλων ζωντανά»: Μήνυμα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών για τις συγκεντρώσεις του Σαββάτου
Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας: «Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν κανένα λόγο να γίνουν μέρος του πολέμου»
Τσίπρας: «Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν θέση στον πόλεμο για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών του Ιράν»
Αλέξης Τσίπρας: «Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν κανένα λόγο να γίνουν μέρος του πολέμου»