Thumbnail
Όλες οι απαντήσεις στις απορίες που έχουν τα κορίτσια πριν την πρώτη τους περίοδο

Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην θυμάται τη στιγμή που της ήρθε για πρώτη φορά περίοδος. Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή μας που κάποιες μας βρήκε απροετοίμαστες και άλλες την περιμέναμε για καιρό.

Αν οι γονείς μας είχαν μιλήσει για αυτό, τότε περίπου ξέραμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, εάν όχι απλά ακούγαμε από τις φίλες μας. Εάν ήμασταν οι πρώτες από την παρέα μπορεί να ξαφνιαζόμασταν κι αν ήμασταν από τις τελευταίες φοβόμασταν ότι δεν θα μας έρθει ποτέ.

Τα κορίτσια μπορεί πλέον να έχουν πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες σχετικά με την περίοδο, σύμφωνα με έρευνες, όμως, η ενημέρωση δεν γίνεται πάντα σωστά. Από τη μία ολοένα και περισσότερα κορίτσια έχουν την περίοδό τους πολύ νωρίτερα από ό,τι μαθαίνουν για αυτή και από την άλλη στα σχολεία δεν γίνεται σωστή ενημέρωση αν γίνεται καθόλου.

Έτσι πολλά κορίτσια μπορεί να έχουν πολλές απορίες κι αν δεν πάρουν απαντήσεις μπορεί να νιώσουν τελικά φόβο, μοναξιά, άγχος. Μερικές από αυτές τις απορίες είναι:

  • Πότε θα μου έρθει περίοδος για πρώτη φορά;

Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά. Στα περισσότερα κορίτσια έρχεται περίπου δύο χρόνια μετά τα πρώτα σημάδια της εφηβείας (όταν το στήθος αρχίσει να μεγαλώνει, το δέρμα γίνεται πιο λιπαρό, το σώμα αποκτά διαφορετική οσμή, έχεις κολπικές εκκρίσεις κι εμφανίζεις τριχοφυία). Η πρώτη περίοδος έρχεται μεταξύ 9 και 15 ετών και στα πιο πολλά κορίτσια μεταξύ 11 και 13 ετών.

  • Θα πονάω;

Μπορεί να έχεις πόνους περιόδου, δηλαδή κράμπες. Είναι κάτι φυσιολογικό και μπορείς να το αντιμετωπίσεις με μια θερμοφόρα, με άσκηση και παυσίπονα.

  • Θα έχω πολύ αίμα;

Συνήθως η πρώτη περίοδος είναι ελαφριά και μικρής διάρκειας. Για περίπου ένα χρόνο δεν θα έρχεται κάθε μήνα. Μόλις σταθεροποιηθεί θα σου έρχεται περίπου ανά 28 μέρες.

  • Ο κόσμος θα καταλαβαίνει ότι έχω περίοδο;

Όχι, εκτός αν τους το πεις. Δεν θα μοιάζεις διαφορετική μετά την πρώτη σου περίοδο και τίποτα δεν θα αλλάξει στην εξωτερική σου εμφάνιση.

  • Τι να κάνω αν μου έρθει περίοδος στο σχολείο;

Μπορείς να έχεις πάντα μέσα στη τσάντα σου ένα νεσεσέρ με τα απαραίτητα – ένα επιπλέον εσώρουχο, σερβιέτες, παυσίπονα. Αν έχεις κάποιο ατύχημα και λερωθεί το παντελόνι σου μπορείς να δέσεις τη ζακέτα σου γύρω από τη μέση σου. Εάν πονάς ή λερωθείς πολύ, μπορείς να ζητήσεις από μια καθηγήτρια να τηλεφωνήσει στη μαμά σου και να πας σπίτι!

Πηγή: themamagers.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...