σφουγγαρι
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Η πλανήτης Γη υπάρχει πολλά εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζει να υπάρχει, η απορία όμως που έρχεται ξανά και ξανά είναι ποιος είναι ο πρώτης οργανισμός του πλανήτη.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι πρώτες ζωικές μορφές έκαναν την εμφάνιση τους την Κάμβρια Περίοδο. Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι ένας οργανισμός που ονομάστηκε Ντικινσόνια και έχει ηλικία 570 εκατ. ετών ήταν το πρώτο ζώο αν και κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ήταν μύκητας.

Αυτό το ζώο, το πρώτο ζώο που εμφανίστηκε στη Γη είναι ίσως απλά ένας οργανισμός που βρισκόταν στα πολύ αρχικά στάδια της ύπαρξης σε σχέση με τον άνθρωπο ή τα θηλαστικά.

Κάποιες μελέτες είχαν υποδείξει τους σπόγγους ως τις πρώτες ζωικές μορφές ζωής που εμφανίστηκαν στον πλανήτη. Με τον όρο σπόγγος χαρακτηρίζεται κάθε στερεή πορώδης μάζα με μεγάλη σχετική απορροφητική ικανότητα που σχηματίζεται κυρίως από θαλάσσια ζωοφυτά.

«Οι πρώτες ζωικές μορφές ζωής ήταν πιθανότατα σπόγγοι κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη αφού οι σπόγγοι είναι οι πιο απλές ζωικές μορφές που γνωρίζουμε από όσες υπάρχουν σήμερα αλλά και από όσες γνωρίζουμε από απολιθώματα.

H επέκταση προς τα πίσω χρονικά τη εμφάνισης της ζωής δεν είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει έκπληξη αλλά σίγουρα η επέκταση κατά μερικές εκατοντάδες εκατ. έτη είναι σίγουρα κάτι απρόσμενο για αρκετούς στην επιστημονική κοινότητα» αναφέρει η Ελίζαμπεθ Τέρνερ γεωλόγος του Πανεπιστημίου Laurentian στον Καναδά, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Nature».

Η διενέργεια νέων αναλύσεων και επιβεβαίωσης της χρονολόγησης των ευρημάτων κρίνεται επιτακτική αφού πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν υπήρχαν κάποιες ζωικές μορφές ζωής πριν την Κάμβριο Περίοδο είναι αδύνατο να τις ανακαλύψουμε αφού τα απολιθώματα έχουν όριο ζωής περίπου τα 600 εκατ. έτη.

Τα απολιθώματα μετά από αυτό το χρονικό διάστημα καταστρέφονται σύμφωνα με αυτή την άποψη. Επιπλέον αυτοί οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη μέθοδοι χρονολόγησης που να δείχνουν με ασφάλεια και εγκυρότητα την ηλικία ενός απολιθώματος άνω των 600 εκατ. Ετών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σκρατς
Ο Κασσελάκης «τρόλαρε» Σεμερτζίδου και «Χασάπη» παίζοντας Σκρατς: «Μοιραστείτε λίγη από την τύχη σας»
Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας δοκίμασε την τύχη του μπροστά στην κάμερα, σχολιάζοντας με χιούμορ τα κέρδη άλλων στελεχών και την «γκαντεμιά»...
Ο Κασσελάκης «τρόλαρε» Σεμερτζίδου και «Χασάπη» παίζοντας Σκρατς: «Μοιραστείτε λίγη από την τύχη σας»
παμακ
ΠΑΜΑΚ: Διατήρηση της μνήμης και η επιστημονική έρευνα αποτελούν τους κύριους στόχους της Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών
Κύριος στόχος της έδρας είναι η διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης και η διαμόρφωση μιας ώριμης ιστορικής αuτοσuvείδησης και ενίσχυσης του πολιτισμού μας
ΠΑΜΑΚ: Διατήρηση της μνήμης και η επιστημονική έρευνα αποτελούν τους κύριους στόχους της Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης για συλλόγικές συμβάσεις: Πρόκειται για μια συμφωνία που συντελείται για πρώτη φορά στη χώρα
Η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως υπερβατική σε σχέση στους μνημονιακούς περιορισμούς, αφού επαναφέρει πλήρως τη μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων
Μητσοτάκης για συλλόγικές συμβάσεις: Πρόκειται για μια συμφωνία που συντελείται για πρώτη φορά στη χώρα