αιγινα
Από τις 24 Ιανουαρίου 2024 η υδροδότηση του νησιού έχει σταματήσει

Θρίλερ με την υπόθεση δολιοφθοράς στον υποθαλάσσιο αγωγό πόσιμου νερού που υδροδοτεί την Αίγινα. Μάλιστα, πρόκειται για ένα έγκλημα που είναι πολύ δύσκολο να εξιχνιαστεί λόγω των συνθηκών.

Η σημερινή κατάσταση και με βάση την εμπειρία από προηγούμενο υποθαλάσσιο χτύπημα στον ίδιο αγωγό προκαλεί ανησυχία αφού η έρευνα δεν είχε οδηγήσει πουθενά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του protothema.gr

Υπάρχουν φόβοι ότι η υποθαλάσσια υδροδότηση της Αίγινας, ένα έργο αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται στο έλεος αδίστακτων σαμποτέρ-δολιοφθορέων. Από τις 24 Ιανουαρίου 2024 η υδροδότηση του νησιού έχει σταματήσει και η Αίγινα υδροδοτείται μέσω παλαιών γεωτρήσεων αλλά το νερό δεν είναι πόσιμο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός νερού έχει γίνει στόχος τρεις φορές, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα πριν ακόμη ποντιστεί στη θάλασσα ενώ έχει γίνει και μία απόπειρα λίγο αφού ποντίστηκε στο βυθό της θάλασσας.

Η ιστορία πήρε διαστάσεις χθες, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, όταν ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά και κατέθεσε μήνυση και υποστηρικτικό της μηνυτήριας αναφοράς υλικό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και εκθέσεις επιθεώρησης, ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες διερεύνησης για την τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων κατά παντός υπευθύνου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Εισαγγελέας κάλεσε τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά, Αρχιπλοίαρχο Γιάννη Μυτιληναίο και του έδωσε προφορική εντολή να κάνει προκαταρκτική εξέταση και το αργότερο σε μία εβδομάδα να παραδώσει το υλικό που θα έχει συλλέξει. Ενδέχεται ακόμη και σήμερα Σάββατο 3/2/2024 να πάνε στη Σαλαμίνα και να βουτήξουν στο σημείο που έγινε η δολιοφθορά άνδρες της Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (MYA/ΛΣ). Το σημείο βρίσκεται σε απόσταση 850 μέτρων από το Περάνι Σαλαμίνας και σε βάθος 49 μέτρων.

Σύμφωνα με βίντεο που τράβηξε η εταιρεία διαχείρισης που εκτέλεσε το τιτάνιο αυτό έργο φαίνεται ότι η δολιοφθορά έγινε μέσω εκρηκτικού μηχανισμού ο οποίος κατέστρεψε το τσιμεντόστρωμα του αγωγού. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις η μέθοδος που ακολουθήθηκε παραπέμπει σε δράστη ή οι δράστες που έχουν λάβει εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων. Η διαρροή εντοπίστηκε στις 24 Ιανουαρίου, διαπιστώθηκε όταν μέσα σε 30 δευτερόλεπτα αυξήθηκε η ροή του νερού από 800 κυβικά σε 2.400 κυβικά.

Το σημείο της δολιοφθοράς εντόπισε αυτοκινούμενο ρομποτικό όχημα 9 (ROV) ενώ αναμένεται η εταιρεία να στείλει συνεργείο με δύτες για να διαπιστώσουν με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς.

Το έργο κοστίζει 23 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Έχει μήκος 14 χιλιομέτρων και το βάθος που έχει ποντιστεί φτάνει μέχρι και τα 95 μέτρα. Ξεκινάει από το Περάνι της Σαλαμίνας και καταλήγει στο Λεόντι της Αίγινας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pistopoiisi agglikwn
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
Το πιο εύκολο online Πιστοποιητικό Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2,C1,C2 στην Ελλάδα είναι αυτό που προωθεί η goLearn με ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΙΣΧΥ και πλήρη...
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ