epidoma-thermansis
Τα κριτήρια, η διαδικασία και οι δικαιούχοι

Λίγες ημέρες έχουν ακόμη στη διάθεση τους οι ενδιαφερόμενοι -δικαιούχοι για να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα της myAADE  www.aade.gr αναφορικά με τη χορήγηση του  επιδόματος θέρμανσης από 45 ευρώ έως και 480 ευρώ. 

Αναλυτικά

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια ενώ 331.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα.

Η επιδότηση των λογαριασμών αφορά την περίοδο 1 Ιανουαρίου με 31 Μαρτίου 2024 και η επιδότηση κυμαίνεται από 45 έως και 480 ευρώ το τρίμηνο. Θα ενσωματώνεται υπό μορφή έκπτωσης στο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων

Υπενθυμίζεται δε πως  δικαιούχοι του επιδόματος είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή που είναι σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα και καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν). Μάλιστα κατά την υποβολή του αιτήματος οι δικαιούχοι δηλώνουν, υπεύθυνα, τον αριθμό παροχής που αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία τους  – ενώ η εν λόγω δήλωση δεν μπορεί να μεταβληθεί εντός του χρονικού διαστήματος παροχής της έκτακτης ενίσχυσης. Σημειώνεται πως δεν  γίνεται αποδεκτή η αίτηση:

  • για αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τον οποίο έχει εγκριθεί επίδομα θέρμανσης, που αφορά στη χειμερινή περίοδο 2023-2024, από άλλες πηγές (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.)
  • η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο ΑΦΜ.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως μέχρι τη Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024 υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “mythermansi ” 330.000 αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος  θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα. Σημειώνεται δε πως οι δικαιούχοι  του επιδόματος είναι  1,2 εκατομμύρια

Πώς θα πάρετε το επίδομα

Οι πολίτες για να πάρουν το επίδομα θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Τα εισοδηματικά:

α) Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022, όπως έχει διαμορφωθεί κατά τη δημοσίευση της παρούσας. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού των τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των 2 δηλώσεων.

Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων ή των φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των έγγαμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013,

β) και επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

Τα περιουσιακά :

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, που αναγράφονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα ποσά και ο υπολογισμός

Το επίδομα καταβάλλεται με την μορφή έκπτωσης και απευθείας στον λογαριασμό ρεύματος του δικαιούχου από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2024. Αυτό   υπολογίζεται ως εξής:

-Σε κάθε δικαιούχο, το επίδομα θέρμανσης με την παρούσα ανέρχεται στο ποσό των 60 ευρώ ανά μήνα, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Παράρτημα της παρούσας και προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Το ποσό που θα προκύψει κατά τα ανωτέρω δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των 45 ευρώ και ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 390 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου της παρ. 2 του άρθρου

-Λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Παράρτημα της παρούσας, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1), το ως άνω υπολογιζόμενο ύψος του επιδόματος, προσαυξάνεται κατά 25% και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 480 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

-Το επίδομα χορηγείται στον δικαιούχο σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται από τον Προμηθευτή που τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε και αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτει στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου. Το ποσό του επιδόματος, που εφαρμόζεται ως έκπτωση στον λογαριασμό, υπολογίζεται βάσει του ποσού της παρ. 2, αναλογικά βάσει των ημερών που αφορά ο λογαριασμός οι οποίες εμπίπτουν στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 1. Σε εκκαθαριστικό λογαριασμό που αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτει στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου αφαιρείται το ποσό του επιδόματος, που έχει ήδη αποδοθεί βάσει του δεύτερου εδαφίου.

-Ορίζεται ότι για τις περιπτώσεις των οικισμών που ενδέχεται να μην συμπεριλαμβάνονται στο Παράρτημα, για την εφαρμογή του συντελεστή επιδότησης θα λαμβάνεται ο Μέσος Συντελεστής Επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα στον οποίο υπάγεται ο οικισμός. Αντίστοιχα, για τις περιπτώσεις που ενδέχεται να μην συμπεριλαμβάνεται κάποιος Ταχυδρομικός Κώδικας στο Παράρτημα, για την εφαρμογή του συντελεστή επιδότησης θα λαμβάνεται ο Μέσος Συντελεστής Επιδότησης του Δήμου στον οποίο υπάγεται ο οικισμός. Ο Μέσος Συντελεστής επιδότησης του Δήμου θα λαμβάνεται υπόψη επίσης στις περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται κανένας οικισμός στα όρια του αντίστοιχου Ταχυδρομικού Κώδικα

Ο οδηγός της ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ δημοσίευσε πρόσφατα έναν χρήσιμο  με ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα. Αναλυτικά:

1.Με ποιους κωδικούς εισερχόμαστε στην εφαρμογή ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ για το επίδομα θέρμανσης στον ηλεκτρισμό;

α. Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς.

β. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας Α.Φ.Μ. και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων πέντε (5) ετών.

Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον Α.Φ.Μ. σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω των σχετικών διαδικασιών.

2.Μέχρι πότε έχω προθεσμία υποβολής αίτησης για το επίδομα θέρμανσης στον ηλεκτρισμό;

Μέχρι και την 19η Ιανουαρίου 2024.

3.Για ποια περίοδο χορηγείται το επίδομα θέρμανσης στον ηλεκτρισμό;

Το επίδομα χορηγείται για την περίοδο 1η Ιανουαρίου 2024 έως και 31 Μαρτίου 2024.

4.Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης ή λοιπών καυσίμων, δικαιούνται και επίδομα θέρμανσης στον ηλεκτρισμό;

Όχι, εξαιρούνται οι αιτούντες του επιδόματος θέρμανσης με αποδεκτή αίτηση σύμφωνα με την υπ’ αρ. ΓΔΟΥ 125 (ΦΕΚ Β’6238/2023) Απόφαση.

5.Πότε θα λάβω το ποσό του επιδόματος θέρμανσης στον ηλεκτρισμό;

Το ποσό επιδόματος θέρμανσης στον ηλεκτρισμό δεν καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό. Χορηγείται στον δικαιούχο σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται από τον

Προμηθευτή που τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε και αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτει στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου.

6. Ο λογαριασμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στον λογαριασμό ρεύματος δεν αντιστοιχεί στον ΑΦΜ μου. Μπορώ να υποβάλω αίτηση;

Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί από το πρόσωπο στον ΑΦΜ του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος.

7.Ως διαχειριστής πολυκατοικίας, απαιτείται να δημιουργήσω προφίλ πολυκατοικίας όταν υπάρχουν ένοικοι οι οποίοι για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια;

Όχι.

8.Τα τετραγωνικά μέτρα της οικίας μου επηρεάζουν το ποσό του επιδόματος;

Όχι.

9.Είμαι δικαιούχος Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Δικαιούμαι και επίδομα θέρμανσης στον ηλεκτρισμό;

Εξαιρούνται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων των δικαιούχων. Ο ΔΕΔΔΗΕ ελέγχει τα στοιχεία των δικαιούχων, και εξαιρεί τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

10. Είμαστε διπλοκατοικία και διαθέτουμε μία παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορούμε να αιτηθούμε και οι δύο το επίδομα θέρμανσης για τον ηλεκτρισμό;

Δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xylodarmos
Κακοποίησαν τις συζύγους τους: Δύο συλλήψεις – Ο ένας την έριξε στο έδαφος και ο άλλος τη χτύπησε
Δύο άνδρες επιτέθηκαν στις συζύγους τους και συνελήφθησαν
Κακοποίησαν τις συζύγους τους: Δύο συλλήψεις – Ο ένας την έριξε στο έδαφος και ο άλλος τη χτύπησε
tilekpaideusi
Έρευνα: Η τηλεκπαίδευση ενίσχυσε τις εκπαιδευτικές και μορφωτικές ανισότητες
Έρευνα ΚΕΜΕΤΕ για την τηλεκπαίδευση κατά την περίοδο της πανδημίας - Μορφωτικές ανισότητες και συνέπειες στα εργασιακά δικαιώματα»
Έρευνα: Η τηλεκπαίδευση ενίσχυσε τις εκπαιδευτικές και μορφωτικές ανισότητες